CAMILLA LAGERQVIST : FLYKTEN TILL AMERIKA – dramatisk båtfärd och spännande äventyr i det nya landet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Amerikaäventyret (del 1)
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr, Spänning
Antal sidor: 150
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-10-09

Trehundratrettiotvå dagar. Så länge är det sedan Ingrid fick det senaste livstecknet från Hedvig – hennes hårt arbetande storasyster som farit till Amerika för att söka lyckan i New York, bli en framgångsrik sångerska och sedan skicka pengar och en Amerikabiljett till lillasystern i Sverige. Det var planen. Men. Nu har Ingrid en ny plan.

Hon ska använda sin ärvda brosch, gjord av äkta pärlor, för att bekosta en egen Amerikabiljett. Och väl framme i New York ska hon leta reda på Hedvig. En blond, vacker sångfågel borde väl vara lätt att hitta? Hur stort kan New York vara?

Civila används som mål

Året är 1916 och båtfärden över Atlanten är farlig. I färskt minne finns RMS Titanics tragiska förlisning, efter den förödande kollisionen med ett isberg, men även en annan maritim tragedi: passagerarebåten RMS Lusitania sjönk till botten efter att ha beskjutits av tyska ubåtar. Civila som används som mål av tyskarna – detta var en stor skandal! Men Sverige är neutralt och en svensk båt som avgår från Göteborg borde väl vara säker … ? Ingrid hoppas, men känner sig i alla fall inte så säker.

Under färden över Atlanten får Ingrid många nya vänner – bland andra tredjeklasspassageraren Hugo, som är handikappad och drömmer om att bli känd fotograf i New York, och andraklasspassageraren Axel, som drömmer om ett liv “längre västerut” där hans familj ska ha en stor gård.

Chockartat avslöjande

Många dramatiska och spännande episoder utspelar sig under färdens gång, men inget går upp mot det chockartade avslöjande som möter de tre vännerna när de till sist är framme vid det förlovade landet. Alla tredjeklasspassagerare som bedöms vara sjuka eller som har ett handikapp kommer att skickas hem igen. Amerika vill bara ha frisk och stark arbetskraft … Alla är inte lika mycket värda i “the land of the free”. Medan förstaklasspassagerarna får gå i land utan granskning så försöker Ingrid febrilt att hitta ett sätt att rädda Hugo … Han ska inte bli hemskickad och tvingas ge upp sin dröm om att bli New Yorks bästa fotograf …

Flykten till Amerika är ett oerhört spännande äventyr som har samma driv som en riktigt bra serie, och man bara längtar efter nästa avsnitt …

Man anar farorna

Det här påminner om den internationella succéserien Warrior, där fattig kinesisk arbetskraft blir livegen och utnyttjad av olika kriminella element, mycket mer än det långsamma berättandet i de gamla svenska Utvandrarna och Invandrarna … Man anar att fattiga Ingrid är illa ute och man anar vilka faror som lurar på unga flickor som Ingrid och hennes storasyster Hedvig och vad barn och tonåringar som ingen saknar kan användas till i det nya landet … Hur ska Ingrid klara sig? Och vad har hänt med Hedvig i New York? Fortsättning följer!

Flykten till Amerika har snabb handling och massor av färgstarka karaktärer och verklig historisk bakgrund.

print

Våra samarbetspartners