EVANESCENCE är tillbaka med nya albumet “The Bitter Truth”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

“The Bitter Truth” – det första albumet från Evanescence med originalmusik på ett decennium – släpps idag via Sony Music.

Albumet är en återgång till det amerikanska bandets rötter, och en återspegling av både de personliga tragedierna i bandmedlemmarnas egna liv (den oväntade bortgången av Amy Lees bror, den plötsliga förlusten av ett barn som basisten Tim McCord fick uppleva) och de kollektiva tragedierna på planeten såsom ojämlikhet, rasism, pandemi och ekonomisk omvälvning. Men trots livets mörker och bitterhet är albumets rungande budskap ett ljust sådant: att kämpa på och härda ut är bättre än att ge upp.

Under 2020 tvingades bandmedlemmarna att skriva och spela in en stor del av albumet i karantän, separerade från varandra, och med en flödande arbetsprocess och fria kreativa gränser återvände de på ett naturligt sätt till det klassiska, eldiga sound som de är kända för. Textmässigt väckte världens tyngd en rå ärlighet och fick bandet att lyfta både gamla och nya teman. För frontsångerskan Amy Lee är det en läkande process att skriva och sjunga om ämnen som inre demoner, sorg, orättvisor, kvinnohat och “Jag är okej”- fasaden som samhället tvingar på de som kämpar med sin mentala hälsa. Dessa ämnen kulminerade i slutändan i en känsla av motståndskraft.

Amy Lee om “The Bitter Truth”:
I want people to come away from this album feeling hope and empowerment and strength. Something that inspires me a lot in life is people who have overcome great obstacles – survivors. I hope we can pass on the idea that even when things are impossibly painful life is worth living. Leaning into those darkest, most challenging moments, facing them and finding we’re not alone in them, makes us real. Makes us strong enough to take them on. And it brings us together, if we let it, in a deeper appreciation of the light… and the truth. Thanks for the memories. Now let’s go make some new ones.
Albumskapandet i karantän under pandemin skildras också i en ny dokumentärfilm, “Evanescence: Embracing The Bitter Truth”,regisserad av Adam Jones, som också den släpps idag via The Coda Collection (Amazon Prime Video).

Media om Evanescence och “The Bitter Truth”:
“One of rock’s definitive voices” – Rolling Stone
“Ferocious and hymnal” – The New York Times
“Evanescence returns with a mission” – Billboard
“Feels like now” – GRAMMY.com
“Amy Lee is one of the most influential women in rock music” – Consequence of Sound
“One of the most potent voices in music” – Entertainment Weekly

About Evanescence:
Two-time GRAMMY® Award-winning Evanescence has made an impact on people around the world. The group’s 2003 landmark debut album Fallenlaid the foundation spending 43 weeks on the Billboard Top 10 and selling more than 17 million copies worldwide. Debut single and global hit “Bring Me to Life” reached #5 on the Billboard Hot 100 and marked their first U.K. #1 hit single. The equally popular “My Immortal” peaked at #7 in the U.S. and U.K. Following multiple worldwide tours, The Open Door came next, which went on to sell more than five million copies followed by the self-titled Evanescence, which debuted at No. 1 on the Billboard Charts. Evanescence lead singer-songwriter and pianist Amy Lee, bassist Tim McCord, drummer Will Hunt, lead guitarist Troy McLawhorn, and guitarist and backing vocalist Jen Majura went down both very new and familiar paths for their fourth and most ambitious release to date, Synthesis, in 2017 via BMG. The symphonic effort scored four Billboard #1s, debuting atop the Independent, Alternative, Rock, and Classical Album Charts. Evanescence launched their worldwide “Synthesis Live” tour in October 2017 combining their intense live performances and timeless songwriting with a powerful live orchestra.

© Sony Music Entertainment Sweden

print

Våra samarbetspartners