ELVIRA BIRGITTA HOLM : ODINS ELD – roman om öländsk massaker i skuggan av romarriket förtjänar stor läsekrets

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Genre: Historisk skönlitteeratur
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-25

Öland, Sandby borg, det är en ljuvligt ljum sommarnatt … Och en perfekt tid för en grym massaker.

Tiden i romanen Odins eld är sent 400-tal och i inledningen av boken föds ett par tvillingar, Jorunn och Joar. Föräldrarna är en mäktig storman och en völva, och det står snart klart att Jorunn är den som ärvt sin fars obändiga hövdingalika blick och sin mors mystiska krafter.

Förväntas välja väg i tonåren

Jorunn och Joar följs åt genom livet. De leker med pinnar och kottar, där de grövsta pinnarna får representera trälarna (eftersom de måste vara starka och obrytbara för att kunna utså så mycket), de blir båda förälskade i trälflickan Sol … och i tonåren förväntas de välja väg. Jorunn har ärvt siargåvan, och skulle lätt kunna bli en respekterad völva, men hon vill hellre bli sköldmö och ha ett eget svärd. Precis som sin far. Hans svärd heter Odins eld.

Uppträder i mjödhallen

Berättelsen är uppbyggd på ett sparsmakat sätt, ofta med korta, koncisa meningar, ett slags vikingatidens isbergsteknik, där stora känslor ligger under ytan. Poesi infogas när barderna kommer och uppträder i mjödhallen under vinterkvällarna … men även annars är språket som ett slags poesi, där man får uppleva Jorunns tankar och sinnesstämningar, den vackra storslagna naturen, den karga vindpinade öländska miljön och flytande dialoger som rinner likt sirapsfärgad mjöd …

För intresserade av vikingatiden

Det här är definitivt en roman att lägga vantarna på för alla som gillar historiska romaner och även high fantasy, för detta är verkligen som att gå in i en alldeles speciell och noggrant konstruerat alternativ värld. Speciellt alla läsare som är intresserade av svensk historia, vikingatid och/eller romarriket har en högtidsstund framför sig. För detta är vad som pågår på Öland, allt emedan det stora romarriket utökar sin makt från Rom och Medelhavet …

Gigantiska massgravar

År 483 skedde en fruktansvärd massaker i Sandby borg. Ingen vet vad som hände. Historieskrivningen och forskningen har missat detta – länge. Men instinktivt har ölänningar alltid undvikit Sandby borg – så någon slags muntlig tradition måste ha varnat genom århundraden. Allt finns kvar, ngen har byggt sommarhus eller sommarland eller ens en lada till sina djur på platsen. Borgen finns kvar, lika öde som när den skövlades.

Massaker i skuggan av romarriket

De arkeologiska utgrävningarna började dock först 2010. Under ett tunt lager av gräs och torv och sand finns gigantiska massgravar. Vilka var dessa människor? Hur dog de? Vad hände? Varför? Det finns inget vetenskapligt arkeologiskt svar på denna fråga … Men romanen kan ge ett svar i romanform. Sedan är det bara för läsaren att fantisera vidare …

Elvira Birgitta Holm är en fantastiskt fin författare av historiska romaner i många olika kategorier (barn-ung-vuxen), flitigt prisad, rosad och Augustprisnominerad. Den här boken förtjänar att få en stor läsekrets.

Massakern på Öland förtjänar också att få mer uppmärksamhet … en massaker som skedde i romarrikets skugga.

Tips för vidare fördjupning: ett nästan timslångt reportage i Vetenskapens värld om utgrävningarna på Öland. Länk finns på SVT Play till och med 22 maj 2021.

print

Våra samarbetspartners