BAGERIET PÅ PORTOBELLO ROAD – filmiskt hemtam, hemtrevlig “comfort food” med ett slut à la Ratatouille

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Love Sarah
Regi: Eliza Schroeder
Skådespelare: Celia Imrie, Shannon Tarbey, Shelley Conn, Rupert Penry-Jones, Bill Paterson
Land: Storbritannien
År: 2020
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Längd: 97 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Love Sarah har fått den smaskiga svenska titeln Bageriet på Portobello Road. Det där är förmodligen en mer säljande titel – och dessutom en bättre varudeklaration. Allt med bagerier och caféer säljer – kolla in listan med bästsäljande feelgoodböcker och roa dig med att räkna antalet där det bakas och öppnas café i alla de former!, och det skadar knappast att peka på geografin. Det gjorde ju Richard Curtis i sin bästsäljande romcom film Notting Hill.

Paddingtons favoritbullar

Portobello Road är också platsen där björnen Paddington brukar köpa sina bullar för att fika med sin gode vän Herr Gruber som har sin antikaffär på denna gata. Kolla in antikaffärerna och allt bric-à-brac i filmen Bageriet på Portobello Road – man har verkligen gjort det mesta av den shabbychica inramningen.

Hur ska man då profilera sitt café eller sitt bageri när det finns så många? “Fyra stycken inom fem minuters promenad …” enligt en cafébesökare som dyker upp tidigt i filmen. Han spelas av Bill Paterson och blir Celia Imries karaktärs kärleksintresse i filmen. De pratar Jules Verne, uppfinningar och opera och har det allmänt mysigt tillsammans. Personkemin är uppenbar!

Jorden runt på 80 dagar inspirerar!

De tre kvinnorna som driver Love Sarah till Sarahs ära är hennes mamma, hennes dotter och hennes bästa vän. Det är Sarahs mamma, utmärkt spelad av Celia Imrie som alltid verkar vara i toppform, som kommer på den bästsäljande iden! Inspirerad av Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. Hon hänger upp Phileas Foggs berömda luftballong (som finns med i den klassiska gamla filmen men obs! inte i originalromanen!) och utlovar “Around the World in 80 Bakes!”. Alltså: 80 kakor Jorden runt stället för 80 dagar Jorden runt

Så smart! Man behöver inte resa för att resa … Smak och doftintryck är en stor del av att resa, liksom fantasi och läsande, och så kan man ju ha med sig Jules Vernes klassiker till caféet! Och om man vill ha något “hemifrån” så går det bra att beställa …

“Easy as a piece of cake …”

Vare sig kunderna kommer från Norge eller Litauen eller Portugal eller Grekland eller Japan (folk från hela världen bor i London), så nog fixar man kakan på det lilla bageriet på Portobello Road! Lätt som en plätt! (Fast en del av bakverken är i ärlighetens namn rätt så jobbiga!) Och om någon inte vill baka “kakan hemifrån” själv till det gemensamma fikat … då vet ju alla var man kan beställa! Trettio norska kanelsnurror! Två japanska specialtårtor! Och det finns Semlor! Fast det inte ens är säsong! Ture Sventon hade väl blivit till sig i trasorna av lycka!

Närbilder på läckerheter från hela världen

Den ultimata utmaningen är att se denna film utan att bli hungrig. Det här är en feelgood film med gott om närbilder på läckra bakverk. Man är verkligen generös med detaljerna! Även den som aldrig äter bakverk till vardags själv, kommer att få svårt att se denna film utan att det vattnas i munnen. Och det är ju kul att se så många olika sorters specialiteter …

Gissningsvis kommer bageriet att bli nerringt till jul av alla som vill ha just sin sorts julkaka … Pepparkakor, lussekatter, tyska stubbar, franska chokladkakor, mastiga glaserade fruktkakor, italienska nougatbitar… aldrig är väl längtan efter traditionella kakor större än vid högtiderna. För vem kan motstå hemtam, hemtrevlig “comfort food”?

Bageriet på Portobello Road i sig är filmiskt hemtam, hemtrevlig “comfort food” – man känner igen sig, man känner igen smakerna, dofterna och handlingen, och det är precis det som är meningen.

Lyckligt slut à la Ratatouille – och Marcel Proust

Det lyckliga slutet påminner förresten om den tecknade DisneyPixarfilmen Ratatouille … En viktig matkritiker hänförs av smakerna från sin barndoms hemtrakter, och lyckan är gjord.

Väldigt mycket Ratatouille – och väldigt mycket Proust!

Skriven 2021-02-11

print

Våra samarbetspartners