HORIZON LINE – stuntkul och lättsmält popcornunderhållning för stunden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mikael Marcimain
Skådespelare: Allison Williams, Alexander Dreymon, Keith David, Pearl Mackie, Jumayn Hunter
Land: Sverige
År: 2020
Genre: Drama, Thriller, Äventyr
Längd: 92 minuter
Format: Blu-Ray/DVD/VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

I screwballkomedin It Happened One Night bråkade ett gulligt par under en hel lång road movie tills de slutligen blev sams – och ihop. I överlevnadsfilmen The Shallows hittade Blake Lively paradisstranden hon alltid drömt om – för att sedan fajtas för sitt liv och ge en illvillig haj på moppe. I otaliga 007-filmer har James Bond hängt utanpå flygplan och andra farkoster.

Horizon Line blandar romcom road movien med paradisdrömmen som slår över i överlevnadsfilm och adderar en hel del gammaldags 007-stunts. Jo just det, denna road movie från helvetet utspelar sig i luften. Därav titeln: Horizon Line.

Time out från grälen

Det gulliga paret i Horizon Line hinner med “meet cute” och ett helt års paradisromans med allt från dyklektioner till drinkar under filmens första minuter. Sedan drar hon hem till allvaret och det verkliga livet – hon har ett toppjobb som varumärkesstrateg i London. Han blir kvar på ett evinnerligt “gap year” vid paradisstranden och fortsätter att ge dyklektioner till nya turister som vill uppleva Mauritius.

De båda huvudrollsinnehavarna återförenas inför en väns bröllop – som ska hållas på en paradisö, någonstans utanför Mauritius kust. Det går en enda daglig färja dit. De forna turturduvorna försover sig båda två. Och de väljer att åka dit med ett litet privatplan, lastat med rom (sjung hoppfaderallan lej!). Och de grälar. Tills piloten dör av hjärtslag och paret måste ta time out från grälen och lära sig att samarbeta, och flyga planet, och reparera det, och tanka i luften … allt för att överleva.

Oändliga komplikationer

Finns det någon liten ö att (krasch-)landa vid? Vem av de båda ska ha flytvästen? Kommer hans blodiga skada att dra till sig hajar? Varför knölar sig alltid silvertejp när man ska täta grejer? Frågorna och komplikationerna är oändliga.

Tjejen är en riktig MacGyver och fixar det mesta – rom kan användas både till sårtvätt och till bränsle. (Sjung hoppfaderallan lej!)

Dödsföraktande stunts – av tjejen

Det här är en kul genremix av road movie i luften, romcom och katastroffilm/överlevnadsfilm. Det är också roligt att det är tjejen som gör så många räddningar och dödsföraktande stunts … Medan killen ser på och ser livrädd ut (eller är medvetslös och behöver räddas). Det är en liten omkastning av hur det brukar se ut i amerikanska rullar av det här slaget.

Ett extra plus i kanten: ingen överdriven demonisering av hajar. Det har man fått nog av som åskådare – och hajar är förföljda och utrotningshotade så det räcker.

Allt behöver inte vara pretentiöst och storslaget

Den här filmen är ett landmärke för SF Studios, som nu satsar på att producera internationella filmer med nordiska talanger och därmed visa upp dem för en världspublik. Du kan roa dig med att räkna nordiska namn i eftertexterna.

Filmens regissör Mikael Marcimain, regissören bakom Call Girl och Gentlemen, är uppenbarligen precis lika bra på lättsmält popcornaction med begränsad rollista. Allt behöver inte vara pretentiöst eller storslaget eller något stort mästerverk. Ibland räcker det med att bara ha kul för stunden.

Fasten your seatbelts – it’s going to be a bumpy ride!

Skriven 2021-03-18

print

Våra samarbetspartners