DANNY ELFMAN bland nyheter från Playground v. 6

Klicka på bilden, för att se hela bilden

HEDEROS & HELLBERG TILLBAKA EFTER 20 ÅR
Duon Hederos & Hellberg mottog kärlek från både publik och kritiker när de släppte sitt debutalbum år 2000. Nu, drygt 20 år efter senaste studioalbumet, är de äntligen tillbaka med nytt material på svenska, och idag släpper de nya fullängdaren Tillsammans mot ljuset. Vi hör här Martin Hederos på piano och orgel och Mattias Hellberg på sång och ibland elgitarr.
Alla låtar är skrivna av Hederos och Hellberg själva förutom Din hand, som är en cover på Robert “Strängen” Dahlqvists låt från 2018. Frida Hyvönen och Christian Kjellvander gästar på två låtar. Livespelningar väntas senare under 2021.
”De utgör en musikalisk smältdegel som är få förunnat i detta land. Där Hederos piano svävar omkring som popmotsvarighetens Bach, låter Hellbergs röst hela tiden som att den är på väg att bryta ihop. Kontrasten är sprucken och betagande på samma gång.”
Borås Tidning 4/5
”… nog är det överraskande med vilken lätthet låtskrivaren Mattias Hellberg nu erövrar det egna modersmålet. Han rimmar och berättar med poetisk, okonstlad enkelhet, med Martin Hederos underbara pianospel som suverän reseledare. Det känns nästan som att sitta där och tjuvlyssna när Hellberg betygar att han är redo att göra allt för den han älskar.”
Värmlands Folkblad 4/5
“Att vännerna Hederos & Hellberg i somras fick chansen att återförenas i Silence-studion i värmländska Koppom kan med facit i hand vara det finaste med hela pandemin.”
Göteborgs-Posten 4/5

HAMPUS NESSVOLD OCH MELISSA HORN SLÄPPER SINGELN OM DU FANNS
Hampus Nessvold kommer under året att släppa mer musik, och första singeln är den vackra och gripande Om du fanns tillsammans med Melissa Horn. Låten släpps idag genom Roxy Recordings, och en tillhörande kortfilm kommer på Alla hjärtans dag.
”Arbetet med Om du fanns har varit ett kompisprojekt! Det var givande att få gästa varandras världar för en stund och kunna mötas från två olika håll. Där filmen var lika väsentlig som låten i sig”, säger Hampus och Melissa.
Om du fanns är producerad av Johannes Runemark. Låten är skriven av Melissa Horn som framför den tillsammans med Hampus Nessvold.
Musikvideon till låten släpps den 14 februari på Alla hjärtans dag och är en kortfilm på 10 minuter som visualiserar ensamhet, längtan och projiceringar från omvärlden. Filmen är skriven av Hampus Nessvold och regisserad av William Spetz, och i den ser vi Hampus och Melissa tillsammans med skådespelarna Cecilia Frode (Mäklarna, Springfloden, Tårtgeneralen) och Sanna Sundqvist (Andra Åket, Bonusfamiljen, Ring mamma!).

NELSON ELLE SINGELDEBUTERAR
Nelson Elle singeldebuterar idag med All For You och startar sin kreativa resa genom att skriva för att förstå sig själv; genom att sjunga för att ge sitt eget sammanhang en röst, och genom att utvecklas som människa i och av sin egen musik. För Nelson Elle tar det sig uttryck i kraftfull, känsloladdad och melodistark pop. Grunden ligger i jazz, blues och soul, och musiken är skapad av, för att låna hennes mammas ord, ”en ljus själ som inte räds mörkret, en mångbottnad artist som med maskerad sorg sprider glädje”.
Detta är soul för soluppgången. En sorts programförklaring, om reservationslös men omöjlig kärlek. Nelson Elle spelar här på samma intima och moderna soul-planhalva som exempelvis Jorja Smith och H.E.R. Vid vissa tillfällen är trots allt viskningar långt mer effektiva än rop.

JULIA FREJ TONSÄTTER BELLMAN I SVT:S HELT LYRISKT
Julia Frej tolkar Bellman i SVT:s program Helt lyriskt, med låten Bleka blad.
Frej berättar:
”Genom att spela Ulla Winbladh i pjäsen Bellman 2.0 kom jag hans musik och lyrik väldigt nära på många sätt. Jag fick höra den här gravdikten som Bellman skrev till sina vänners dotters begravning, strax efter deras andra barn hade gått bort. Det var en ära att tonsätta något ingen annan tonsatt, jag ville möta döden lite så som han skriver, trösterikt och mäktigt i produktionen, hitta ett sätt att sjunga texten utan att det blir för tungt.”
Nu finns dessutom flera av låtarna från årets säsong av Helt lyriskt släppta digitalt.
På samlingen Helt lyriskt (säsong 2) hörs förutom Julia Frej Benjamin Ingrosso, Petra Marklund, Sabina Ddumba, Amanda Ginsburg, Annika Ljungberg och Christian Kjellvander tolka svensk lyrik musikaliskt.

SÅNGAREN OCH SKÅDESPELAREN JAN BOHOLM TILLBAKA MED NY SINGEL
Si och så (och så en dag i sänder) är namnet på Jan Boholms nya singel. Det är en fin skilsmässoballad med briljant gästspel av Johan Johansson, och är det tredje smakprovet inför det kommande albumet, som är uppföljaren till Boholms debutalbum Innan allting faller från 2018.
Si och så (och så en dag i sänder) är den hittills vackraste låten från honom. En sång om ett uppbrott med lyhört spel av Lotta Nilsson Thessing, Kettil Medelius, Ingemar Lahti och Ola Bothzén.

DRY CLEANING SLÄPPER SINGELN STRONG FEELINGS OCH AVSLÖJAR NYTT ALBUM
Hypade bandet Dry Cleaning från London släpper nu ett album som uppföljare till debut-EP:n från 2019. Kommande plattan New Long Leg innehåller 10 spår, bl a senaste singeln Strong Feelings samt förra årets släpp Scratchcard Lanyard.
Albumet är inspelat i Wales, producerat av John Parish (PJ Harvey, Aldous Harding) och har releasedatum den 2 april.

GLASGOWBANDET THE FRATELLIS SLÄPPER NY SINGEL OCH VIDEO
Need A Little Love heter nya singeln från The Fratellis, ett glatt och romantiskt spår hämtat från nya albumet Half Drunk Under A Full Moon som ska släppas den 9 april. Nya albumet är deras sjätte i ordningen och följer upp bandets tidigare plattor, storsäljarna Six Days In June och Action Replay.
På nya plattan samsas stompiga allsångsrefränger med refrängstarka poplåtar men även direkta kärlekslåtar som Need A Little Love.
”Need A Little Love feels like the purest pop song we’ve ever written,” säger Jon Fratelli, bandets sångare och låtskrivare. “It’s the kind of song you don’t need to second guess or squint at and the whole story is pretty much contained in the opening few bars. It was written unashamedly from the twisted heart of a hopeful romantic.”
Musikvideon till singeln är regisserad av David Eustace och filmad på Leith Theatre i Edinburgh strax före att Storbritannien stängde ner.

DANNY ELFMAN SLÄPPER LOVE IN THE TIME OF COVID
Danny Elfman har skrivit musiken till en mängd stora Hollywood-filmer, bland annat Edward Scissorhands, Batman, The Nightmare Before Christmas, Spider-Man, Men In Black, Milk och Good Will Hunting. De sista tre blev han också Oscar-nominerad för. Elfman står även bakom titelmelodierna till både Desperate Housewives och The Simpsons.
Nu släpper Elfman lös sin egen kreativitet med nya låten Love In The Time Of Covid, som centreras runt absurditeten kring att dejta under covid-pandemin. I den påkostade videon som spelats in i Berlin och regisserats av den tyske filmmakaren Sven Gutjahr, spelar den skotske transpersonen Shrek666 huvudrollen. Hans persona, som har byggts till med hjälp av smink och proteser, speglar känslan många har av att ha tappat lite av sin egen mänsklighet under den här extrema isoleringen.
“There’s certainly nothing light-hearted or funny about covid, but I can still poke a little fun at the crazy way social isolation has changed our lives in every way shape and form, and that’s what ‘Love In The Time of Covid’ is about. An expression of the borderline madness that so many of us have been experiencing. Lord knows I have. I wrote it from the viewpoint of a young man going crazy in his apartment. I was introduced to director Sven Gutjahr by my creative director Berit Gilma, and together they created a short-film to bring the story to life. They had the idea to turn the lead character into an isolated animal creature, as a lot of us feel alien-like in this insane new world we live in, and I thought it was an interesting idea.”
För någon månad sedan släppte Elfman också singeln Sorry, och framöver kan vi vänta oss mer från honom.

MAVIS STAPLES REMIXAD AV ALA.NI
Tidigare i veckan släppte soul- och R&B-ikonen Mavis Staples en remix av låten One More Change. Remixen gjordes av ALA.NI som omarbetat låten i en vacker a cappella-version där Staples röst verkligen lyser igenom. One More Change, som skrivits av Ben Harper, släpptes ursprungligen på albumet We Get By 2019.
I över 60 år har Staples varit artist, först i familjebandet The Staple Singers och sedan som soloartist. Hon är en uttalad människorättsaktivist och har kämpat för lika rättigheter sedan 50-talet.
I samband med spridningen av covid-pandemin släppte Mavis Staples singeln All In This Together där alla intäkter går till My Block, My Hood, My City, en välgörenhetsorganisation som erbjuder stöd och hjälp åt seniorer i Chicago-området.

FALLING IN REVERSE SLÄPPER OMGJORD VERSION AV I’M NOT A VAMPIRE
Lagom till Alla hjärtans dag släpper Falling In Reverse nu en omgjord version av sin hitlåt I’m Not A Vampire, som först släpptes 2011 och som till dags dato har streamats över 60 miljoner gånger.
Denna bombastiska, storslagna och orkestrala version lär precis som bandets förra remix bli en stor hit bland de som gillar mörk emo-rock. Textens bitterhet balanseras perfekt mot det spröda pianot och det cineastiska arrangemanget. Kärlek, ensamhet, skam, alkohol, desperation… ”If home is where my heart is, then my heart has lost all hope”.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners