CAMILLA LAGERQVIST : FÖRSVUNNEN – tre vänner på farliga äventyr 1934

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: B Wahlströms
Serie: Blodsvänner (del 1)
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 169
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2017-05-02

Året är 1934, den busiga feelgoodfilmen Anderssonskans Kalle går på bio, all mat är nyttig, hemodlad och hemlagad och glada barn leker frivilligt friska lekar utomhus. Men den här boken är långt ifrån någon feelgood Bullerby idyll, vänta bara … Mörkret kommer! Och snabbare, obehagligare och mer effektivt än i Den vita döden och i serien Svarta Rosorna

Camilla Lagerqvist kan som få andra författare fånga en historia – och själva historiens vingslag – och göra den modern och aktuell. Läsaren lotsas snabbt in i Lagerqvists värld och även när det inte händer så mycket på ytan är det som att varenda rad man läser är på liv och död.

Blodsvänner – en ny, hemlig klubb

Försvunnen marknadsförs som starten på en ny serie kallad Blodsvänner. Det handlar om tre vänner som ger sig ut på halsbrytande äventyr för att rädda folk som förföljs, på samma sätt som i den tidigare succéserien Svarta Rosorna (mycket bra serie om Sverige under andra världskriget!) där tre ungar räddar hotade judiska flyktingar och motståndsmän i Norge.

Gänget i Blodsvänner består av två killar och en tjej och första uppdraget är att rädda tjejens morfar. Det är ruggigt spännande, ungarna begår inbrott tre gånger – ska de åka fast? – ska de lyckas? – och slutligen dras man in i en halsbrytande “prison break-scene” där stackars morfar ska räddas. Det går inte att sluta läsa förrän man är på sista sidan! (Och då vill man veta vad som kommer att hända sedan … !)

Camilla Lagerqvist i sitt esse

Försvunnen har egentligen allt som man förknippar med Camilla Lagerqvist – historiens vingslag, hisnande spänning och en mångfacetterad vänskapsskildring (hjältinnan är ofta ganska otrevlig, men hon vet om att hon är snygg, så killarna i gänget gör vad som helst för henne i alla fall – förstås!).

Men Försvunnen är en mycket, mycket mer obehaglig bok än de tidigare böckerna av Lagerqvist. Till och med ännu mer obehaglig än skildringarna av nazismen i Svarta Rosorna och skildringarna av dödliga sjukdomar i Den vita döden och Spetälskesjukhuset.

För det visar sig att det är myndigheter som har frihetsberövat stackars morfar och spärrat in honom på sinnessjukhus. Bara för att han höll på med namninsamlingar och arbetade för folks rättigheter.

Sådant här brukar i ungdomsromaner hända i fantasyvärldar och dystopier och i länder långt, långt borta – inte i gamla goda Sverige, där den demokratiska författningen och grundlagen ska se till att alla får hålla på med namninsamlingar och demonstationer och sånt … Eller hur?

Med stenkoll på historiens vingslag

Hur mycket av historien är sann? Camilla Lagerqvist brukar alltid gräva i Sveriges verkliga historia innan hon kör igång och skriver sina fiktiva äventyr.

Fast i den här boken saknar man kapitlet om den verkliga inspirationen, sådana kapitel som man fick med på slutet i böckerna i serien Svarta Rosorna och i de fristående böckerna Den vita döden och Spetälskesjukhuset. Det kanske blir mer om forskningen och verkligheten bakom de fiktiva kulisserna i de andra böckerna i den nya serien?!

Skriven 2021-02-02

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners