CAMILLA LAGERQVIST : UPPDRAGET – om ungdomlig motståndsrörelse med gehör för en historisk tid som verkar aktuell

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: B Wahlströms
Serie: Svarta Rosorna (del 1)
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr & Spänning, Ungdom
Antal sidor: 158
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2014-05-07
Format: Häftad
Återutgiven: 2020-12-14

Frånvarande fäder. En mamma med en hemsk ny pojkvän. Jobbiga småsyskon. Hemligheter och svek. Brutal mobbing bland jämnåriga. Flyktingar och krig. Vänskap mot alla odds. Och en romantisk triangel.

Låter detta som en av de nyaste ungdomsböckerna om livet på 2000-talet? Svarar du JA på denna fråga har du både rätt och fel. Detta är beskrivningen av innehållet i Svarta rosorna – Uppdraget en någorlunda färsk ungdomsbok, MEN handlingen utspelar sig för över 70 år sedan, år 1943.

Frågor lika aktuella idag som 1943

Det är bara att konstatera att Camilla Lagerqvist har absolut gehör för att få en historisk tid att verka 100% aktuell – samtidigt som hon aldrig gör avkall på det historiska. Det är uppenbart att unga i alla tider har brottats med samma problem. “Jag är tretton år och har just blivit av med min bästa vän som har flyttat – kommer jag att få en ny?”. “Vi flyttade och jag var mobbad på det förra stället – kommer samma elände att börja här?” “Jag har kommit till Sverige från ett främmande land – kommer vi att få ett bättre liv här?” Frågor som Maja, Hilde och Ben ställer sig. Frågor som i högsta grad är aktuella bland ungdomar idag och de var i högsta grad aktuella 1943.

Inte mycket koll på kriget

Maja lever som i en skyddad verkstad i början av boken. Hon bor nära gränsen Sverige-Norge. Norge är ockuperat av tyskarna, men hon har ändå inte speciellt mycket koll på kriget. Hon är mest orolig över att inte vara tillräckligt snygg och att hon blivit av med sin bästa vän. Så flyttar två jämnåriga ungdomar till byn samtidigt …

Mobbning till döds för att sova med fienden

Hilde är en norsk tjej, vars pappa har dött och Hildes mamma har nu en tysk pojkvän som hon väntar barn med. Norskor som sov med fienden kunde mobbas till döds – detta är historiskt bevisat. Anni-Frid Lyngstad, känd som ett av A:na i ABBA, hade en norsk mamma som begick självmord efter att ha varit tillsammans med en tysk – och mormor flyttade med lilla Anni-Frid till Sverige för att få lugn och ro. Om inte … hur hade då en av världens mest kända popgrupper sett ut?

Listor på judar till nazisterna

Ben är en judisk pojke som har mycket bättre koll på förintelsen än Maja. Han hoppas få en fristad i Sverige. Och han hoppas att inte kriget kommer till Sverige. Sann historia: det fanns folk, både i Norge och Sverige, som gjorde upp listor på judar som de tyckte att nazisterna, när de väl kom, skulle utrota. I Sveriges grannland Norge skickades 771 judar till koncentrationsläger. 34 av dem överlevde.

Plan att rädda motståndskvinna

Alla personer och händelser i Svarta rosorna – Uppdragetär fiktiva, men bakgrunden är verklig. Det här “skulle kunna ha hänt”. Camilla Lagerqvist kanske startar en ny trend “based on an almost true story”?

De tre ungdomarna bildar en motståndsrörelse som de kallar Svarta rosorna. Deras plan är att sätta käppar i hjulet för tyskarna, bildligt talat, och att rädda livhanken på den motståndskvinna som har kodnamnet Svarta rosen, bokstavligt talat. Snart viner kulorna runt deras öron. Och mot slutet av boken har de fått en ny, mystisk lärarinna …

Tar upp politiska och sociala problem

Svarta rosorna är en serie böcker om Maja, Hilde och Ben. Del ett i serien lovar gott. Liksom de bästa deckarna för vuxna tar boken upp politiska och sociala problem. Vilka som kommer till Sverige och varför, hur det är att vara flykting, och hur viktigt det är att bry sig. Även om man är ung, även om man inte kan göra så mycket.

Fäder försvann och tog värvning

Samtidigt ger boken ett intressant porträtt av ett Sverige som inte alls var utanför. Majas pappa är borta för han är ute i kriget, fast han är svensk, och detta var en verklighet för många svenska barn – deras fäder försvann, tog värvning, samtidigt var det skralt om mat hemma och kvinnor och barn fick jobba mycket extra för att täcka upp för den frånvarande makens arbetspass. Det var många som slet ont – att vara svensk under andra världskriget var inte att glida fram på en räkmacka, speciellt inte om man bodde nära Norge eller Danmark och valde att dra sitt strå till stacken och göra motstånd.

En rolig, nästan metafiktiv detalj, är att Maja är en fan av B.Wahlströms ungdomsböcker, som var populära redan år 1943. Svarta rosorna – Uppdraget är också utgiven på B.Wahlströms – över 70 år senare!

print

Våra samarbetspartners