CAMILLA LAGERQVIST : VITTNET – obekväma sanningar i smart och spännande uppföljare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: B Wahlströms
Serie: Blodsvänner (del 2)
Genre: Äventyr & Spänning
Antal sidor: 171
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2017-11-01

WOW – så hon skriver! Camilla Lagerqvist ÄR de historiska romanernas mästarinna! Hennes ungdomsböcker kan läsas av alla åldrar! Gång på gång tar hon upp ämnen som varit lite tabu när det gäller “den vanliga historieskrivningen” – den som alla serveras.

En stor, svart fläck i Sveriges historia

Hitintills har hon hunnit med att sätta ljuset på hur vanliga svenskar förhöll sig till nazismen och invasionen av Norge, hur sjuka människor behandlades förr i tiden och hur Sverige blev centrum för rasbiologi och skulle rensa ut eller tvångssterilisera alla oönskade. Romer, judar, handikappade, samer, homosexuella, oliktänkande, folk med epilepsi … många förföljdes av och hade anledning att frukta det rasbiologiska institutet. En stor, svart fläck i Sveriges historia.

Det är inte så länge sedan forskare mätte huvuden och sjukhus genomförde tvångssteriliseringar på de som de ansåg inte att rätt att föröka sig. Hitler skickade sina främsta forskare till Sverige för att de skulle lära av de svenska rasbiologerna.

Väl researchade och välskrivna böcker

Camilla Lagerqvists böcker marknadsförs som barnböcker – 9-12 årsåldern är den rekommenderade målgruppen för en Lagerqvistbok. Det mesta som marknadsförs för den här åldersgruppen är fantasy, skräck, femgänget på äventyr (även om gänget heter något annat), deckare och en massa romanser. Det finns givetvis kvalitetsskillnader inom alla genrer, även inom alla barn- och ungdomsboksgenrer, men ALLA Camilla Lagerqvists böcker är så genombra, så väl researchade, så välskrivna.

Tänk om alla svenska barn- och ungdomsböcker höll en sådan här hög klass! Dessutom får man i alla Camilla Lagerqvists böcker vänskap, kärlek, äventyr och skräck. En Lagerqvist bok är så mycket mer än bara en historisk roman, där man lär sig nya saker om hur det var förr i tiden.

Skurk med kopplingar överallt

Vittnet är del två i serien Blodsvänner . En stor del av fokus ligger på de unga huvudpersonernas relationer. Vänskap och kärlek spirar i umgänget mellan de tre i gänget som kallar sig Blodsvänner. I del ett i serien introducerades skurken – Mikkel Falsum. En falsk, hal typ. Det hör man på det nästan Dickenska namnet. Falsum har kopplingar överallt, och han är en riktigt obehaglig karaktär – en utan samvete och med makt. Den allra farligaste typen av antagonist för de unga hjältarna.

Vittnet är ett helt fristående äventyr, och det börjar med mord på öppen gata i centrala Uppsala. Vittnet försvinner och är hotat till livet. Ett mystiskt inbrott komplicerar fallet ytterligare. De tre vännerna får verkligen kämpa för att lösa mysteriet – och för att överleva.

Det mesta av det bästa

Vittnet är en otroligt bra mix av olika genrer: deckare, thriller, historisk roman, coming of agestory, relationsroman … och man får det mesta av det bästa från alla genrerna. Dessutom hävdar jag också att detta är en skräckroman. Inte en sådan där mesig skräckroman med zombies och vampyrer, utan en riktig skräckroman som handlar om människors förmåga till ondska och myndigheters krassa och känslokalla maktutövande.

Historier inspirerade av TBC och spetälska

Lysande Camilla Lagerqvist, helt lysande! Här är en författare som tar sin publik på allvar och aldrig serverar tillrättalagda anrättningar.

Camilla Lagerqvist berättade på Bokmässan i Göteborg 2017 att hon kom över de här historierna som inspirerat till serien Blodsvänner när hon skrev om TBC och spetälska och gamla tiders sjukhus. Hon kände med rätta att det här var historier som verkligen var värda att berätta!

Får höra att hon är en av de icke önskvärda

Inte många vet idag, eller tänker på, att Hitler skickade hit sina främsta forskare för att de skulle lära av de svenska rasbiologerna. Camillas idé att skildra historien med genom en ung människas ögon, en som får höra att hon är en av de som är icke önskvärda, är så klart en snilleblixt. Dels gör det att ämnet kommer närmare de unga läsarna, dels blir läsaren extra engagerad – för som läsare hejar man ju automatiskt på bokens protagonist och hoppas på att hen ska överleva!

Bortglömd del av Sveriges historia

Det är modigt av Lagerqvist, inte bara hennes ämnesval och hur hon skriver, utan även för vilka hon skriver. Ska man börja med att sätta ljus på de mörka hörnen av Sveriges historia och upplysa landets befolkning så kan man lika gärna börja med barnen!

Fast visst, detta fungerar även som en mycket läsvärd och tänkvärd deckare för 12+ läsare. Trots allt, även för tonåringar och vuxna är detta en sorgligt försummad och bortglömd del av Sveriges historia – en del som inte ska och inte får glömmas bort. För ju mer som glöms och göms, desto mer ökar chanserna och riskerna att det skulle kunna hända igen …

Skriven 2021-02-04

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners