FLYKTEN FRÅN NEW YORK bland nyheter från STUDIO S februari 2021

Klicka på bilden, för att se hela bilden

BOMBARDEMANG AV OLDIES GOLDIES!

Denna månad glädjebombar Studio S alla filmfans med ett helt smatterband av härliga “oldies goldies” – aldrig tidigare utgivna på Blu-ray i Sverige! Njut av John Carpenter-trion FLYKTEN FRÅN NEW YORK, BLACK MOON RISING och THE PHILADELPHIA EXPERIMENT samt Stephen Kings CHILDREN OF THE CORN I, II, III och CREEPSHOW 2. Fler godingar nästa månad!!!

På DVD presenterar vi två världsunika boxar med 70- och 80-talsklassiker från MARVEL! Inalles åtta filmer, fyra av dem aldrig utgivna på DVD tidigare i Sverige. Unik är också Dennis Hoppers hyllade THE LAST MOVIE, en av historiens mest mytomspunna filmer. Stoppad 1971 och aldrig visad igen. Tills nu!

På bio rullar PAPICHA, DE GAULLE och BAGERIET PÅ PORTOBELLO ROAD. Kanske har du missat dem pga pandemin? Ingen fara, nu får du chansen i TV-soffan.

Skulle du dessutom missat TILL MIN DOTTER så finns den redan ute på DVD och streaming. I förra veckan vann Studio S en Guldbagge för Bästa utländska film för den. Det var andra gången på fyra år vi vann detta pris, innan dess segrade vår SAULS SON.

Ha det fint! Hälsningar Studio S-gänget

Aktuellt på DVD, Blu-ray och streaming – Studio S februari 2021

Papicha (DVD)
UTE NU! OSCARBIDRAGET SOM BLIVIT FÖRBJUDET I SITT HEMLAND
18-åriga Nedjama och hennes vän Wassila smiter ut från internatskolan på nätterna för att dansa loss på Algers hemliga nattklubbar. Nedjama, eller Papicha som hon kallas, är också ute för att sälja sina hett eftertraktade, egendesignade kläder där. På vägen hem skrattar de åt affischer som manar kvinnor att beslöja sig. Men den religiösa radikalismen blir allt mer påtaglig. Trots de våldsamma intrången i folks privatliv vägrar Papicha att låta sig kontrolleras och bestämmer sig istället för att ordna en modevisning – med kläder gjorda av tyget från slöjor!
Smittande livslust och vänskap som vägrar låta sig kuvas möts i Mounia Meddours delvis självupplevda debut som utspelar sig i det våldsamma 1990-talets Algeriet. Filmen valdes ut som Algeriets Oscarbidrag, men stoppades i hemlandet. Berättelsens rebelliska kvinnor blev för mycket för de konservativa myndigheterna.
**** ”EN SKILDRING AV KVINNLIG VÄNSKAP SOM LYSER OERHÖRT STARKT” Moviezine
**** ”LYNA KHOUDRI ÄR FENOMENAL SOM DEN BÅNGSTYRIGA PAPICHA” Sydsvenskan
”LIKA ÖVERVÄLDIGANDE SOM OFÖRGLÖMLIG” ELLE
**** ”VACKERT OCH BRUTALT” P4, SR
**** ”OMSKAKANDE” SVT, Kultur

Labyrinten (DVD & Streaming)
UTE NU! BYGGD PÅ BESTSELLERN AV DONATO CARRISI
Samantha var tretton år och på väg till skolan när hon blev överrumplad och indragen i en skåpbil. Trots stora polisiära efterspaningar och trots att privatdetektiven Bruno Genko ägnade åratal åt fallet så förblev hon försvunnen. Tills nu, femton år senare, när hon plötsligt dyker upp igen – förvirrad, utmärglad och med stora minnesluckor. Dr. Green kopplas in för att försöka ta reda på var hon varit och med vem. Den enda ledtråd han har är Samanthas febriga och mardrömslika berättelse om platsen hon rymt ifrån – en gigantisk labyrint…
LABYRINTEN bygger på en bestseller av flerfaldigt prisbelönte Donato Carrisi, som även regisserat filmen. Dr. Green gestaltas av tvåfaldigt Oscarbelönade Dustin Hoffman och Bruno Genko av Toni Servillo, känd från biosuccén Gomorra och Oscarbelönade Den stora skönheten.
”FÄNGSLANDE DECKARE MED EN ÖVERRASKANDE UPPLÖSNING SOM FÅR ÄVEN DE SMARTASTE ATT HÄPNA” Amazing Cinema

Flykten från New York (Blu-Ray, DVD & Streaming)
UTE NU! 40 ÅRS JUBILEUMSUTGÅVA * DIGITALT RESTAURERAD
I en nära framtid har brottsligheten ökat med 400% och hela Manhattan har gjorts om till en fängelseö omgärdad av skyhöga murar. Regeln är enkel: den som stängs in här släpps aldrig ut igen. Men efter att USAs president kraschlandat på ön måste någon ta sig in i det livsfarliga området för att finna honom. Uppdraget går till en ny fånge, ex-soldaten Snake Plissken. Om han lyckas belönas han med sin frihet. Om han misslyckas kommer sprängladdningen som implanterats i hans kropp att utlösas. Han har exakt 24 timmar på sig…
Få filmer har blivit så plagierade som John Carpenters banbrytande actionklassiker FLYKTEN FRÅN NEW YORK. Den ikoniska filmen fyller nu 40 år och presenteras i digitalt restaurerat skick med briljant bild och ljud.
”MED EN AV FILMHISTORIENS MEST IKONISKA KARAKTÄRER OCH EN AV DE MEST EFFEKTFULLA INRAMNINGAR EN SCI FI-FILM NÅGONSIN HAFT SÅ ÄR DETTA UNDERHÅLLNING AV HÖGSTA KLASS” Empire
BONUSMATERIAL
* KOMMENTARSPÅR med John Carpenter och Kurt Russell * KOMMENTARSPÅR med producenten Debra Hill och scenografen Joe Alves * KOMMENTARSPÅR med skådespelerskan Adrienne Barbeau och filmfotografen Dean Cundey * SNAKE’S CRIME. Den bortklippta inledningen av filmen, med kommentarspår av Carpenter och Russell (10 min) * RETURN TO ESCAPE FROM NEW YORK. Dokumentär (23 min) * PURGATORY: ENTERING JOHN CARPENTER’S ESCAPE FROM NEW YORK. Dokumentär (52 min) * SNAKE PLISSKEN: MAN OF HONOUR. Dokumentär (15 min) * TRAILER (2 min) * TEASERS (3 min) * BILDGALLERI (6 min)

The Last Movie (DVD) 8/2
EN AV HISTORIENS MEST MYTOMSPUNNA FILMER. STOPPAD 1971 OCH ALDRIG VISAD IGEN. TILLS NU!
Hyllad över hela världen för Easy Rider skulle THE LAST MOVIE bli Dennis Hoppers ännu större efterföljare. Inspelningen förlades till en bergsby högt uppe Perus berg, där knarket flödade bland skådisarna medan Hopper gjorde sitt bästa för att reta upp såväl kyrkan som militärjuntan. Trots kaoset blev filmen klar och fick en lysande start när den prisbelönades i Venedig. Men Universal Pictures hatade filmen och krävde att den skulle klippas om. Hopper vägrade envist, vilket blev upptakten till ett bråk som skulle pågå i nästan ett halvt sekel och göra verket känt som ”Filmen alla känner till, men ingen har sett”. Fram till i dag när den äntligen släppts fri. I restaurerat skick. I Hoppers ursprungliga form!
Handlingen: Ett filmteam från Hollywood åker till Peru för att spela in en westernfilm. När produktionen är över stannar stuntmannen Kansas (Hopper) kvar hos en prostituerad. Inspelningsplatsen tas nu över av traktens indianer som återskapar en rad av filmens våldsamma scener. Men denna gång utan filmtricks. Våldet är på riktigt!
***** ”HOPPERS FILM VAR FLERA ÅRTIONDEN FÖRE SIN TID” Slant Magazine
”FASCINERANDE OCH IDÉRIK. EN BRILJANT FILM” The Guardian
”MÄSTERLIGT! SÅ VÄSENTLIG SOM EN FILM KAN BLI” Village Voice

Marvel Classics volym 1 (DVD) 8/2
4 FILMER FRÅN DE STÖRTSKÖNA 1970- OCH 1980-TALEN!
CAPTAIN AMERICA * CAPTAIN AMERICA II * HOWARD THE DUCK * HULKEN & DAREDEVIL
Tighta trikåer, gröna muskler och en intergalaktisk rymdanka samsas i denna supersamling, som är garanterat fri från vår tids datafusk. Vår värd är MARVEL, världens i särklass största superhjältebolag inom serie- och filmvärlden som fött fram legender (utan superkrafter, men med superfantasi!) som Stan Lee, Jack Kirby och Steve Ditko. Ladda med Nickel och AKO-cola och njut av fyra vrålsköna 1970- & 1980-talssuccéer som lade grunden till Marvels storhet. Två av dem aldrig tidigare utgivna på DVD!
CAPTAIN AMERICA
Efter att närapå ha mördats av spioner injiceras marinsoldaten Steve Rogers, spelad av Reb Brown, med ett hemligt serum som ger honom superkrafter. Captain America är född!
CAPTAIN AMERICA II: DEATH TOO SOON
Vår hjälte får i uppdrag att stoppa den galne General Miguel, spelad av Christopher Lee, som planerar att förgifta USA med ett serum som påskyndar åldrandet med rasande fart.
HOWARD THE DUCK
George Lucas-producerad storfilm om en kaxig anka från en galax långt, långt härifrån som super, svär och bekämpar rymdmonster. Lea Thompson och Tim Robbins hjälper till.
HULKEN OCH DAREDEVIL
Dr. Banner (Bill Bixby) alias Hulken (Lou Ferrigno) får oväntad hjälp av självaste Daredevil (Rex Smith) att bekämpa storskurken Kingpin (John Rhys-Davies).

Marvel Classics volym 2 (DVD) 8/2
4 FILMER FRÅN DE STÖRTSKÖNA
1970- OCH 1980-TALEN!
DR. STRANGE * THE PUNISHER * HULKEN & THOR * HULKEN: DEN SLUTGILTIGA UPP-
GÖRELSEN
Grön urkraft, urstarka magiker och en urförbannad svensk muskelknutte samsas i denna supersamling, som är garanterat fri från vår tids datafusk. Vår värd är MARVEL, världens i särklass största superhjältebolag inom serie- och filmvärlden som fött fram legender (utan superkrafter, men med superfantasi!) som Stan Lee, Jack Kirby och Steve Ditko. Ladda med Nickel och AKO-cola och njut av fyra vrålsköna 1970- & 1980-talssuccéer som lade grunden till Marvels storhet. Två av dem aldrig tidigare utgivna på DVD!
DR. STRANGE
Peter Hooten sveper på sig Dr. Stranges magikerskrud och gör sig redo för en hård strid mot den lika förföriska som ondskefulla häxan Morgan Le Fay, spelad av Jessica Walter.
HULKEN & THOR
Dr. Banner (Bill Bixby) alias Hulken (Lou Ferrigno) möter vikingahjälten Thor (Eric Kramer) och bildar ett oslagbart team i kampen mot ondskan.
THE PUNISHER
Dolph Lundgren är Frank Castle, en före detta polis vars familj mördats av maffian. Officiellt dödförklarad bor han nere i kloaksystemet och driver ett ursinnigt enmanskrig mot ondskan.
HULKEN – DEN SLUTGILTIGA UPPGÖRELSEN
Den sista långfilmen om original-Hulken. Dr. Banner försöker bli kvitt sitt monsterlika alter ego en gång för alla, men en vacker spion (Elizabeth Gracen) behöver hjälp av grön kraft.

Bageriet på Portobello Road (DVD) 8/2
TRE GENERATIONER KVINNOR I EN SMARRIG FILMBAKELSE MED HÖG MYSFAKTOR
Sarahs stora dröm är att öppna ett café i charmiga Notting Hill, men just när drömmen håller på att bli sann omkommer hon i en trafikolycka. Fast besluten att fullfölja sin mammas dröm tar hennes dotter, 19-åriga Clarissa, hjälp av sin mammas bästa vän Isabella och sin excentriska mormor Mimi. Det blir ett spännande möte mellan tre generationer kvinnor där alla måste övervinna sorg och tvivel innan de kan sjösätta sitt verk – ett bageri fyllt av kärlek, hopp och färgstarka bakverk från hela världen.
Omtyckta Celia Imrie från Mamma Mia! Here We Go Again och Hotell Marigold 1 & 2 representerar den äldre generationen kvinnor i denna film som The Guardian kallar ”en varmhjärtad film som genljuder av Richard Curtis-komedier som Notting Hill”.
”ÄKTA FEELGOOD MED FANTASTISKA CELIA IMRIE. EN VARM FILM ATT BLI GLAD AV” Kulturbloggen
”EN TRIVSAM OCH VARMHJÄRTAD FILM SOM KÄNNS SOM EN ENDA LÅNG KRAM” Flicks and Pieces

Paydirt (Streaming) 8/2
LUKE GOSS OCH VAL KILMER I EN RAFFLANDE HEISTTHRILLER
Luke Goss (”War Pigs”, ”Death Race 2000” II & III) och Val Kilmer (”Top Gun”, ”The Doors”) möts i en rafflande tvekamp i PAYDIRT, en pulshöjande heistthriller som utspelas i Kaliforniens brännheta ökenområde.
Efter ett långt fängelsestraff sammanstrålar Damian Brooks (Goss) med sitt gamla gäng för att leta reda på en väska med pengar som stals vid en narkotikarazzia fem år tidigare. När ryktet om pengajakten sprids når det även fram till ex-polisen Tucker (Kilmer), som har personliga skäl att sätta stopp för Damian, med alla medel som står till buds. Lagliga, men framför allt olagliga…

De Gaulle (Blu-Ray & Streaming) 15/2
Maj 1940. Charles de Gaulle har just utnämnts till general och lämnar sin hustru och de tre barnen i östra Frankrike för att arbeta för regeringen i Paris. Här ställs han öga mot öga med statschefen och hans män som är redo att lägga sig på knäna inför Hitler, medan han själv är fast besluten att Frankrike aldrig ska ge upp kampen. Samtidigt som hans familj och tusentals andra tvingas fly undan de tyska trupperna utspelas de dramatiska händelser som kommer göra de Gaulle till en stark symbol för motståndsrörelsen och en stor hjälte för hela nationen.
General de Gaulle spelas av sexfaldigt César-nominerade Lambert Wilson, bland annat känd för rollen som Jacques Cousteau i Jacques – Havets utforskare och som Merovingian i The Matrix 2, 3 och 4.
**** ”SPÄNNANDE PORTRÄTT AV EN STORARTAD KARAKTÄR, SOM OCKSÅ BERÄTTAR OM GENERALENS MÄNSKLIGA, SÅRBARA SIDOR” Filmeye.se
**** ”EN STARK FILM” Kulturbloggen
”WILSON LEVERERAR EN SUVERÄN ROLLPRESTATION” Nöjesguiden

Paris Pigalle (DVD & Streaming) 22/2
I början av 1980-talet råder kaos i Paris porrvärld med droger, våld och mord. Franck och Serge är två snutar som får i uppdrag att infiltrera porrmaffian genom att ta över en skuldtyngd strippklubb. Och med det följer förstås sexiga kvinnor. Och sexuella inviter. Och porrinspelningar. Och fester. Och sprit. Och en hel del droger! Franck och Serge blir kanske lite väl trovärdiga som porrkungar. Och de gillar det nya livet. Alldeles för mycket…
I huvudrollerna ser vi två av Frankrikes största stjärnor – Guillaume Canet från Den minst misstänkte och Gilles Lellouche från Syndikatet och C’est la vie! Filmen är inspirerad av sanna händelser.
“EN FRANSK BOOGIE NIGHTS” The Hollywood Reporter
**** ”EN HEDONISTISK ÅTERRESA TILL PORRENS GULDÅLDER” Voici
**** ”SKÖN MIX AV SPÄNNING, HUMOR OCH NOSTALGI. CANET OCH LELLOUCHE ÄR STRÅLANDE” 20 Minutes

Black Moon Rising (Blu-Ray & Streaming) 22/2
SKRIVEN OCH PRODUCERAD AV JOHN CARPENTER
Spänn fast säkerhetsbältet för en hisnande färd i Black Moon, en högteknologisk, aerodynamisk superbil som kan nå en toppfart på 560 km/h. Det är i detta fartvidunder som CIAs mästertjuv Sam Quint råkar gömma en hemlig datadisk under en vild jakt. När den åtråvärda bilen stjäls av ett internationellt brottssyndikat måste han ta sig in i ligans näste för att erövra den – 30 våningar upp i en skyskrapa, vaktad av ett idiotsäkert säkerhetssystem och en hel skvadron av beväpnade elitmördare…
Tommy Lee Jones och Linda Hamilton från Terminator-succéerna gör huvudrollerna i rekordsnabba BLACK MOON RISING, skriven och producerad av John Carpenter. Filmen ges ut för första gången på Blu-ray i Sverige!
”ACTION I RAKETFART! JONES ÄR PERFEKT SOM HJÄLTEN” Los Angeles Times
“FÄNGSLANDE ACTION SOM I HÖGSTA GRAD INFLUERADE DIE HARD” BBC
”ETT MÅSTE FÖR ACTIONFANS” Reel Fim Reviews

The Philadelphia Experiment (Blu-Ray & Streaming) 22/2
1943 inleder den amerikanska flottan en serie topphemliga experiment som ska göra fartygen osynliga för fiendens radar. Men något går fruktansvärt fel. Slagskeppet USS Eldridge försvinner inte bara från radarn – det försvinner helt och hållet! Två unga soldater hinner hoppa överbord och transporteras genom ett elektriskt magnetfält 41 år fram i tiden. Förvirrade och fast i framtiden måste de stoppa det tidshål som öppnats i atmosfären och som kan tillintetgöra hela världen…
THE PHILADELPHIA EXPERIMENT är producerad av John Carpenter efter en story av honom själv. I huvudrollerna ser vi Michael Paré från Streets of Fire och Nancy Allen från dåvarande maken Brian De Palmas Carrie, Blow Out och Dressed to Kill. Filmen ges ut för första gången på Blu-ray i Sverige!
”ACTIONLADDAD SCI FI I SNABBT TEMPO” Los Angeles Times
”EN AV DE BÄSTA SCI FI-FILMERNA FRÅN 1980-TALET. I KLASS MED ROBOCOP” Moviehole
”ETT MÅSTE FÖR SCI FI- FANS” Horrornews.net

Children of the Corn (Blu-Ray & Streaming) 22/2
S P E C I A L U T G Å V A CHILDREN OF THE CORN I, II & III OKLIPPTA ORIGINALVERSIONER
Under en solig sommartripp kör paret Burt och Vicky vilse och hamnar i en gudsförgäten håla i Nebraska. Märkligt nog finns inga vuxna i den lilla staden, bara barn. Elaka djävla barn! Och deras uppgift är enkel – att döda alla över arton år!
Så börjar CHILDREN OF THE CORN, en av de mest berömda Stephen King-succéerna. Skräcken i majsfältet blir sedan ännu värre i del II och kulminerar i storstaden Chicago i del III. Rollerna görs av namn som Linda Hamilton från Terminator-succéerna, Peter Horton, John Franklin, Courtney Gains samt Charlize Theron i en tidig, liten roll. Filmerna ges för första gången ut på Blu-ray i Sverige.
BONUSMATERIAL
HARVESTING HORROR. Dokumentär om inspelningen, med regissören Fritz Kiersch och skådespelarna John Franklin och Courtney Gains (37 min) * IT WAS THE EIGHTIES! Intervju med skådespelerskan Linda Hamilton (14 min) * STEPHEN KING ON A SHOESTRING Intervju med producenten Donald P. Borchers (11 min) * WELCOME TO GATLIN. Intervju med scenografen Craig Sterns och kompositören Jonathan Elias (15 min) * ORIGINALTRAILERS * BILDGALLERIER
”EN RIKTIGT OND KINGRYSARE. JAGAR OMEDELBART UPP EN KALLSVETTIG SKRÄCKSTÄMNING” Expressen
”STARK SKRÄCK. ÖVERTRÄFFAR CUJO, CHRISTINE OCH THE DEAD ZONE” The Washington Post
”NAGELBITANDE SPÄNNING” All Movie Guide

Creepshow 2 (Blu-Ray & Streaming) 22/2
DEN OCENSURERADE VERSIONEN AV FILMEN SOM STOPPADES I SVERIGE. 12 MINUTER LÄNGRE!
Den blodiga slakt som den svenska filmcensuren utsatte CREEPSHOW 2 för är till och med mer skrämmande än något Stephen King kunnat fantisera ihop. Efter att filmen först blivit totalförbjuden släpptes den fri med hela 17 klipp på över tolv minuter! Nu släpps den för första gången på Blu-ray och vi får uppleva skådisar som George Kennedy (Den nakna pistolen) och Bondbruden Lois Chiles (Moonraker) ostympade. Plus en indian på krigsstigen, en människoätande oljemassa, en sällsynt vidrig liftare och förstås vår ciceron, den ruttna typen The Creep (Tom Savini), i egen låg person.
Bakom filmen står tre skräcklegender. Historierna är påhittade av Stephen King (som dessutom gör en cameo), manuset är skrivet av George A. Romero (Night of the Living Dead)) och för make up-effekterna svarar Oscarbelönade Howard Berger (Scream, Evil Dead II, Lida).
”VÄLDIGT UNDERHÅLLANDE SKRÄCKFEST. ÄNNU BÄTTRE ÄN ETTAN” DVD Talk
”STRÅLANDE EFFEKTJOBB OCH UTMÄRKTA SKÅDISAR” Empire

Ur arkivet: Vi minns Gunnel Lindblom

Paradistorg (DVD & streaming)
“Filmen som drabbade Sverige som ett knytnävsslag!” Svt, Okt 2016
GULDBAGGEBELÖNAD
Birgitta Valberg, bästa kvinnliga huvudroll
”ETT KONSTVERK I KLASS MED INGMAR BERGMANS BÄSTA” Los Angeles Times
”EN MEDMÄNSKLIG FILM MED EN ENSEMBLE AV EN KLASS SOM MAN SÄLLAN SER PÅ FILM” San Francisco Chronicle
Med Paradistorg fick regidebuterande Bergmanaktrisen Gunnel Lindblom och författaren Ulla Isaksson (manus till Bergmans Jungfrukällan) så stor uppmärksamhet att filmens producent, vännen Ingmar, hamnade i skuggan. Mest framgång åtnjöt filmen utomlands, där såväl Time som The Observer och Daily Telegraph utnämnde den till en av årets tio allra bästa.
Paradistorg är namnet på ett sommarställe i Roslagens famn, en idyll av frisk grönska, jordgubbar och hänförande solnedgångar där läkaren Katha varje sommar samlar fyra generationer av släkt och vänner. Hennes eget Sverige i miniatyr tycks ha bergfasta murar av borgerlig trygghet, men snart läcker verkligheten in genom utopins sprickor och de bittra familjekonflikterna eskalerar på sin väg mot en slutlig katastrof.

Ytterligare tips:
Ett annat tips är att köpa in sig på Den stora Bergman-boxen där Gunnel Lindblom ses i fyra filmer; “Det sjunde inseglet” (1957), “Jungfrukällan” (1960), “Nattvardsgästerna” (1963) och “Tystnaden” (1963).

© Studio S Entertainment

print

Våra samarbetspartners