PER GESSLE bland nyheter från Playground v. 4

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FKA TWIGS SAMARBETAR MED HEADIE ONE OCH FRED AGAIN PÅ NY SINGEL
Tre av Storbritanniens mest inflytelserika artister – FKA Twigs, Headie One och Fred Again – släpper tillsammans nya singeln Don’t Judge Me. Den släpps ackompanjerad av en video producerad av Emmanuel Adjel, som tidigare arbetat med bland andra Beyoncé, Madonna och Sevdaliza.
Don’t Judge Me är ett kraftfullt inlägg om erfarenheten av att vara svart och brittisk i dagens samhälle. Förutom FKA Twigs och Headie One återfinns även bland andra poeten och Black Lives Matter-aktivisten Solomon O.B., skribenten Reni Eddo-Lodge, modellen och aktivisten Kukua Williams, samt musikern och poeten Benjamin Zephaniah i videon.

PER GESSLE SLÄPPER UNPLUGGED-ALBUM
Per Gessle är tillbaka. Bara ett par månader efter hans senaste skiva som gick rakt in som etta på albumlistan kommer nu för första gången ett unplugged-album. Där varvar Gessle låtar från senaste albumet Gammal kärlek rostar aldrig med tidigare sololåtar och några av Roxettes största hits samt den helt nya låten Ömhet som inte finns med på senaste albumet eller ens är utgiven digitalt.
Konserten är inspelad på Cirkus i Stockholm, hösten 2020. LP-format på denna finns i handeln den 16 mars.

SERPENTWITHFEET SLÄPPER NYTT ALBUM I MARS
2018 släppte serpentwithfeet sitt debutalbum soil som blev ett av årets mest hyllade, och den 26 mars är det äntligen dags för uppföljaren DEACON. På det nya albumet utgör kärleken mellan svarta, homosexuella personer navet, och medmänskligheten lyser igenom varenda låt. En första singel från albumet, Fellowship, presenterades i veckan. Låten skrevs och producerades tillsammans med Sampha och Lil Silva, och sätter tonen för just den varma, vänskapliga andan som serpentwithfeet vill förmedla med DEACON som helhet. I musikvideon syns serpent själv i intima klipp tillsammans med sin partner på en strand.
Som artist följer serpentwithfeet i fotspåren från de R&B-artister som fostrades musikaliskt i svarta kyrkor i USA. Som barn till religiösa föräldrar och därmed flitig kyrkobesökare fick han tidigt upp ögonen för gospelmusikens magi, och den vill han hedra på DEACON.

SOPHIA KENNEDY AVSLÖJAR DETALJER OM NYTT ALBUM
I vår vankas nytt album från Sophia Kennedy. Den 7 maj släpps fullängdaren Monster via City Slang/Playground, och idag bjuds vi på en andra singel med musikvideo därifrån, Cat On My Tongue.
Sophia Kennedy har förmågan att kunna tonsätta en söndervittrande värld med hjälp av en kombination av nostalgisk 60- och 70-talsmusik och modern klubbmusik. Hon föddes i USA men växte upp i Tyskland på en blandad musikalisk kost, och i avsaknad av inspelningsutrustning fick hon använda sig av en videokamera för att spela in sina låtar. På så vis kunde hon sammanfläta musiken med sin andra passion, film. Båda dessa kom till användning när hon i samband med sina filmstudier i Hamburg började skriva musik för teaterproduktioner.
Uppföljaren till Sophia Kennedys självbetitlade album från 2017 kommer alltså den 7 maj, och dess namn Monster är både en självironisk referens till artisters arbete med att försöka tämja sina kreativa skapelser – sina ”monster” – och en skildring av en turbulent värld.

TUNE-YARDS SLÄPPER SINGEL – NYTT ALBUM I MARS
Tune-Yards är idag glada att få dela med sig av detaljerna kring sitt femte studioalbum, sketchy. Plattan, som innehåller 11 spår och också inkluderar förra årets singel nowhere, man, kommer att släppas den 26 mars.
Redan nu har Merrill Garbus och Nate Brenner släppt ytterligare ett smakprov från sketchy, singeln hold yourself tillsammans med en animerad video producerad av Basa Studio. Under alla lager av ljud på hold yourself ligger den skarpaste text som Garbus någonsin skrivit; en ögonöppnande stund av sorg och puttrande vrede som byggs upp från låtens lugna intro och över till den explosiva kulmen i slutet.
“This song is about feeling really betrayed, by my parents’ generation, and at the same time, really seeing how we are betraying the future,” berättar Garbus.

BABYMETAL SUMMERAR 10 ÅR MED SAMLINGSPLATTA
Babymetal är ett globalt internetfenomen. Deras video Gimme Chocolate från det självbetitlade debutalbumet som kom 2014 har setts över 130 miljoner gånger på YouTube, och nu summerar de sin karriär med ett samlingsalbum som fått titeln 10 Babymetal Years och som släpps 23 april. De bjuder här på låtar från sina tre album, bland dem såklart också megahiten Gimme Chocolate, men även PA PA YA!!, Doki Doko Morning och KARATE finns med på denna samling, som gästas av bland andra Alissa White-Gluz från Arch Enemy och Herman Li från Dragonforce.
Sedan genombrottet har Babymetal hunnit turnera med Red Hot Chili Peppers, vara förband åt Metallica och Guns N’ Roses, spela inför utsålda hus och för över 100 000 människor under två kvällar på raken på Tokyo Dome Arena och vara den första japanska akten som headlinar på Wembley i London.
Babymetals unika kombination av hård metal och gullig sång är fängslande, och deras påkostade scenshower är inget annat än spektakulära. Japansk popkultur smälts samman med metal och unik koreografi för att bjuda på något som är helt unikt.

GOAT GIRL FIRAR ALBUMSLÄPP MED LIVESTREAM
Idag släpper brittiska bandet Goat Girl sitt nya album On All Fours, och firar detta med en livestreamad lyssningsfest och frågestund. Festen börjar kl. 20:00 svensk tid.
Musikpressen i hemlandet är redan begeistrad över det nya albumet:
The Sunday Times: “Brilliant New Album”
Record Collector: “These invigorating tracks are teeming with ideas” 4/5
Mojo: “Caprine south Londoners inventive second LP” 4/5
Uncut: “Forward looking post punk wizardry” 8/10
Dork: “They’re well on way to being the greatest their name suggests” 5/5
DIY: “A Triumph” 5/5

HELLCAT VÄLKOMNAR THE MIGHTY MIGHTY BOSSTONES TILL LABELN
Hellcat är stolta över att ska-punkens gudfäder, legendariska The Mighty Mighty BossToneS, numera har sin hemvist hos den anrika labeln.
För att fira detta släppte bandet tidigare i veckan en helt ny låt, The Final Parade, som handlar om bandets brokiga karriär och som också är en kärleksförklaring och en hommage till genren. Bland gästerna på den åtta minuter långa låten som producerats av Tim Armstrong från Rancid märks bland andra förutom Armstrong själv också folk från Fishbone, Stiff Little Fingers, Murphy’s Law, The Specials, Aimee Interrupter & The Interrupters och många fler.

NY VIDEO OCH REMIX FRÅN KHRUANGBIN
I fjol återvände Texas-trion Khruangbin med sitt tredje album Mordechai, och kritikerna var inte sena med att hylla det. Idag sätter de albumspåret Dearest Alfred i rampljuset med en sprillans ny remix som Knxwledge står för plus musikvideo.
Mordechai präglades av bandmedlemmarnas minnen, och Dearest Alfred inspirerades av brev basisten Laura Lee Ochoas farfar skrev till sin tvillingbror. Originalversionens avslappnade sound har här omarbetats av Knxwledge till att bli både svävande och kraftfullt på samma gång.

CHAD VANGAALEN BJUDER PÅ MUSIKVIDEO OCH AVSLÖJAR ALBUMDETALJER
Idag meddelar kanadensiske singer/songwritern Chad VanGaalen att han släpper sitt nya album World’s Most Stressed Out Gardener den 19 mars. Nyheten levereras tillsammans med en musikvideo till albumets första singel Samurai Sword, animerad av multimediaamatören VanGaalen själv. Som en extra överraskning har han gömt objekt i videon och utmanat fansen att hitta objekten för att få möjligheten att vinna prispaket som inkluderar det kommande albumet.
Det 13 låtar långa albumet är skrivet, framfört, inspelat och mixat av VanGaalen själv, och det släpps genom Sub Pop/Playground.

HALF WAIF SLÄPPER SINGELN ORANGE BLOSSOMS
Half Waif är Nandi Roses alter ego, och på hyllade albumet The Caregiver som släpptes förra året beskriver hon de olika stadierna av en separation. Singeln Orange Blossoms som kom tidigare i veckan är en fristående fortsättning där Rose skildrar smärtan av att vara den som hjälper någon annan, men vars egen smärta sopas under mattan.
Det är tårar, det är tunga stunder, det är ilska, men det är också förlösning. Rose har tagit isoleringen till en ny nivå och balanserar på den hårfina gränsen mellan “ensam är stark” och “tillsammans kan vi flytta berg”. Med en röst som minner om Kate Bush och cineastiska videor tar Half Waif höjd för en ny början.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners