PASSENGER bland nyheter från Playground v. 43

Klicka på bilden, för att se hela bilden

PASSENGER SLÄPPER NYTT ALBUM I JANUARI

Mike Rosenberg, känd under artistnamnet Passenger, avslöjar idag att hans nya studioalbum Songs for the Drunk and Broken Hearted kommer att släppas den 8 januari. Nyheten firas med en färsk singel och musikvideo som delar namn med albumet.

De framträdanden, konserter och festivalgig han hade inbokade i år har skjutits upp till 2021, men redan den 10 januari bjuds de konsertsugna fansen på en möjlighet att se Passenger live när en exklusiv film av en intim spelning på legendariska Royal Albert Hall har premiär för att fira albumsläppet.

Majoriteten av låtarna på albumet skrevs när Rosenberg nyss hade blivit singel, och fångar den virvelvind av känslor som uppstår när man helt plötsligt står där själv, ensam och sårbar. Det var också ensam som Passenger inledde sin karriär – genom att spela på gatan. Sedan dess har han tagit sig därifrån till arenor världen över, delvis tack vare att han fick vara förband till sin gode vän Ed Sheeran, men inte minst efter sin megahit Let Her Go.

HEDEROSGRUPPEN ALBUMDEBUTERAR

I en paus från Tonbruket fick Martin Hederos ett otroligt sug efter att spela improvisationsmusik. Tillsammans med vännerna Andreas Sjögren på basklarinett, tenor och sopransaxofon, Emil Strandberg på trumpet och piccolatrumpet, Kontrad Agnas på trummor samt basisten Josef Kallerdahl skapades detta förstlingsverk under bandets tredje träff. Alice Coltranes harpjazz med kaskader av arpeggion var första målbilden, men det hela svävade snart ut i en tillåtande improvisationsmusik med högt till tak.

Hederosgruppen medverkade i SVT Kulturveckan igår, se inslaget vid 21:35 minuter HÄR.

SÅ MYCKET BÄTTRE HAR PREMIÄR IMORGON

Lisa Nilsson och Tommy Körberg släpper imorgon nya singlar från Så Mycket Bättre, som har premiär på lördagskvällen. De tolkar där låtar tillsammans med Plura, Markus Krunegård, Ana Diaz, Benjamin Ingrosso och Silvana Imam.

Se premiärprogrammet av Så Mycket Bättre imorgon lördagen den 24 oktober kl 20:00 i TV4. Låtarna släpps på Spotify efter programmets slut.

HOT CHIP I SAMARBETE MED JARVIS COCKER

Hot Chip slår dig samman med ingen mindre än Jarvis Cocker på nya singeln Straight To The Morning, en discodänga som handlar om att gå ut när man egentligen inte kan.

Trots att Jarvis Cocker kanske känns som en något udda figur i sammanhanget skapar de två akterna magi tillsammans, och resultatet är en underbar symbios signerad två av de mest betydelsefulla brittiska musikakterna.

ADRIANNE LENKERS NYA ALBUM SONGS UTE NU

När Big Thief blev tvungna att avbryta sin turné på grund av coronavirusets framfart åkte bandet hem från Europa. Väl tillbaka i USA isolerade sig bandets sångerska Adrianne Lenker i en stuga i bergen för att skriva och spela in musik tillsammans med ljudteknikern Philip Weinrobe, helt analogt. Lenker kom dit med ett krossat hjärta, och tiden ute i vildmarken såväl som låtskrivandet fungerade stärkande.

Nya albumet songs som äntligen släpps idag är ett starkt och ärligt nedslag i en höstlig värme, färglagt med fågelsång och regn. Musikvideon till albumspåret zombie girl har dessutom premiär senare idag.

ELA MINUS ALBUM SLÄPPS IDAG

Debutalbumet från colombianska Ela Minus, acts of rebellion, är inspelat och producerat helt av henne själv och utgör ett komplext manifest om enkelhet – en uppmaning att slåss för det lilla och samtidigt vara närvarande. Det är en samling låtar som handlar om såväl det personliga som det politiska och som omfamnar det vackra i små revolutionshandlingar i våra vardagsliv.

Ela Minus gör elektronisk musik med sin egen touch, och på den har hon fått fantastisk respons i internationell musikpress inklusive NME, Pitchfork, The Guardian och Electronic Sound Mag.

ERIKA DE CASIER DEBUTERAR PÅ 4AD

4AD välkomnar Erika de Casier in i sin imponerande familj band och artister, och i veckan singeldebuterade hon på bolaget med No Butterflies, No Nothing.

De Casier föddes i Portugal och växte upp i Danmark, och är en person med många talanger: hon både skrev, producerade och släppte sitt debutalbum Essentials genom sitt eget bolag Independent Jeep förra året. Albumet blev hyllat av kritikerna och återfanns på många årsbästalistor.

Nu följer alltså de Casier upp succén med nya singeln No Butterflies, No Nothing. Hon fortsätter på temat kärlek, och förklarar att låten handlar om ”wanting to fall in love with someone, but the butterflies are just not coming”. Hon har själv varit med och regisserat videon till singeln.

BLACKMORE’S NIGHT SLÄPPER EP 4 DECEMBER – ALBUM I VÅR

Ritchie Blackmore torde inte behöva någon närmare presentation. Han är en av rockens allra största legendarer, och är ansvarig för att tusentals ungdomar plockade upp gitarren och började spela. Tillsammans med Deep Purple skapade han historia, och Blackmore fortsatte att leverera odödliga rockhits tillsammans med Ronnie James Dio i Rainbow.

Sedan mitten av 90-talet har dock Blackmore verkat i bandet Blackmore’s Night där han tillsamman med sin fru, sångerskan Candice Night, släppt ett antal plattor som fokuserar på medeltidsinspirerad musik. Efter fem års tystnad kommer ett helt nytt album från paret. Nature’s Light släpps under våren 2021, men för att vi ska orka fram tills dess kommer en jul-EP som fått titeln Here We Come A-Caroling 4 december som innehåller fyra låtar, bland annat en tolkning av klassiska Silent Night.

Under 2021 kommer earMusic också att återutge hela Blackmore’s Nights katalog.

BOB MOSES STREAMAR LIVESPELNING

Idag avslöjar elektroniska duon Bob Moses att de inlett ett samarbete med Twitch, som kommer att agera värd för bandets livestreams från och med nu. Samarbetet kickar igång redan under natten till lördag svensk tid kl. 04:00, när de sänder en timslång spelning från ett övergivet radiotorn i Topanga Canyon utanför Los Angeles. För oss i Europa kommer konserten att gå i repris imorgon lördag kl. 20:00.

Tittarna kan här vänta sig att få höra både material från senaste projektet Desire och från föregående albumen Battle Lines och Days Gone By. Spelningen följs sedan av en frågestund.

SOPHIE ELLIS-BEXTOR SLÄPPER SAMLINGSALBUM

Sophie Ellis-Bextor avslöjar nu att hon kommer att släppa albumet Songs From The Kitchen Disco: Sophie Ellis-Bextor’s Greatest Hits den 13 november. Här samlar hon för första gången sina största låtar som tagit dansgolv runt om i världen med storm, däribland Murder On The Dancefloor och Take Me Home. Dessutom bjuds vi på en sprillans ny cover på Alcazars discohit Crying At The Discotheque, som släpptes som singel i veckan.

Albumet följer upp en serie livesessioner som Ellis-Bextor sänt från sitt kök under covid-19-nedstängningen, Live Kitchen Discos, som också fått ge namn åt det nya albumet. Nästa år står en turné Storbritannien runt på schemat.

ARCHITECTS SLÄPPER NY SINGEL OCH TILLKÄNNAGER ALBUMET FOR THOSE WHO WISH TO EXIST

Brittiska metalbandet Architects släpper sitt nionde album For Those Who Wish To Exist den 26 februari 2021. Detta självproducerade album gästas av bland andra Winston McCall (Parkway Drive) och Simon Neil (Biffy Clyro), och pendlar mellan försiktig optimism och becksvart mörker. Architects har sedan länge varit engagerade i klimatfrågan och vågar även behandla ämnen som ojämlikhet och rasism.

Dan Searle, den primäre låtskrivaren, har detta att säga kring klimatet och sättet vi behandlar naturen på:

“This album was me looking at our inability to change to a way of life that would sustain the human race and save the planet. I wanted to look in the mirror and ask ourselves the question of what are we going to do, as opposed to trying to point the finger at politicians. Change has to start on a personal level. The world has developed a culture of wanting someone else to deal with it, when we need to take our own responsibility. It has to start there.”

SMERZ TILLBAKA MED TVÅ NYA LÅTAR OCH VIDEO

Norska elektroniska duon Smerz, bestående av Henriette Sandberg Motzfeldt och Catharina Stoltenberg, släpper idag de två nya singlarna I Don’t Talk About That Much och Hva Hvis med gemensam video. I videon ses de båda medlemmarna delta i den norska traditionen Hallingdansen, och musiken vandrar i gränslandet mellan dröm och verklighet.

Detta är de första singlarna från duon sedan EP:n Have Fun från 2018, som kritikerrosades.

SUB POP-NYTILLSKOTTET LAEL NEALE SLÄPPER VIDEO

Den nyaste medlemmen i bolaget Sub Pops artiststall heter Lael Neale, och den glada nyheten om signeringen firas med en video till hennes första singel Every Star Shivers In The Dark. På låten hör vi Neales kristallklara stämma sväva till tonerna av trummaskiner och hypnotisk kyrkorgel. Sångerskan beskriver låten som en hyllning till Los Angeles, och hon har själv regisserat videon.

Lael Neale växte upp på en gård i Virginia, och flyttade 2009 till Kalifornien för att satsa på musiken. 2019 upptäckte hon instrumentet Omnichord, och genom denna upptäckt började låtarna flöda ur henne, inklusive Every Star Shivers In The Dark.

CAMILA FUCHS SLÄPPER TVÅ NYA LÅTAR

Internationella duon Camila Fuchs delar med sig av de två nya låtarna Pool Of Wax och Come About från kommande albumet Kids Talk Sun. På albumet, som blir deras tredje i ordningen och släpps den 13 november, injiceras deras experimentella elektropop med ungdomlighet och nyfikenhet.

Den mexikansk-tyska duon, numera baserad i Lissabon, inledde sitt samarbete 2012 och släppte sitt debutalbum Singing From Fixed Rung fyra år senare.

STJÄRNSKOTTET SAIN-T TILLBAKA MED NYA SINGELN KILO

Kalmarsonen Sain-T debuterade i mitten av september med singeln FUCK YOU! som snabbt spred sig bland olika hiphopprofiler på Instagram. Den australiska bloggen Australian Hip Hop Connect skrev vid debuten: ”Sweden’s Sain-T comes through with an angsty Juice Wrld like cut”.

Nu följer Sain-T upp med singeln KILO, som även denna är ett samarbete och är producerad av Kayen (Dree Low, Adel, Dizzy m.fl). Artisten själv står bakom texten.

”KILO handlar om vägen och viljan till att lyckas med det man håller på med. I mitt fall är det musiken! Jag blev inspirerad av tidigare händelser i min musikkarriär och tog vissa händelser därifrån och skrev texten utifrån det”, berättar Sain-T.

MALMÖBANDET CREYE SLÄPPER NY SINGEL OCH AVSLÖJAR ALBUMDETALJER

2018 släpptes Creyes självbetitlade debutalbum, och bandet kommer att släppa uppföljaren, som fått titeln II, 22 januari 2021. Som tredje singel från detta släpp kommer nu låten Carry On, som visar på en imponerande musikalitet och ett band som mognat och är redo för ett nytt kapitel.

När EP:n Straight To The Top släpptes 2016 fick det välrenommerade italienska skivbolaget Frontiers upp ögonen för skånska Creye, och detta resulterade i ett skivkontrakt. Frontiers är det ledande europeiska skivbolaget inom rocksfären, och Creye delar i dagsläget stall med storheter som bland andra Whitesnake. Nästan direkt efter släppet av debuten tillkännagav bandet att August Rauer var deras nye sångare, och Creye har sedan dess turnerat, både på hemmaplan och i Europa. Creye har sedan bildandet 2015 haft en spikrak väg framåt, och gitarristen och låtskrivaren Andreas Gullstrand, som bildade bandet, summerar resan såhär långt med dessa ord:

”Vem kunde tro att ett par grabbar från Malmö kunde nå såhär långt? Det har varit mycket jobb, men att få förverkliga våra drömmar har varit så fantastiskt och givande! Tillsammans är vi redo för nästa kapitel i Creyes historia.”

ÖKA! – NY SINGEL MED MÖGEL

2018 gjorde Mögel stor återkomst med sin låt Mitt orange kuvert, och förra året kom singeln Hypokondri följd ett antal utsålda liveshower.

Nu är det dags för ett nytt spår – ÖKA! En sång om all press som gör människor sjuka, om den ständiga kampen för att leverera mer och mer som får människan att krympa i processen. En fantastisk och energisk punklåt som introducerar bandets nya trummis Anna Lund.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners