GUNNAR DANIELSSON släpper sitt första nya album på sju år!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Uppbackad av sina nya vapendragare i The Virtual Rebels Network från Åloppe by i Bälinge socken, Uppsala presenterar Gunnar Danielsson 29 januari sitt nya album Kosmisk turbulens – hans första fullängdare med nya låtar på sju år! Visserligen så har Gunnar Danielsson inte alls vilat på lagrarna de senaste åren, utan tvärtom släppt såväl singlar, EP och samlingsalbum som bland annat turnerat både solo och med sitt återupplivade band Ensamma Hjärtan. Men med det nya albumet kan man ända tala om en comeback och återkomst till de höjder på vilka han ända sedan den omtumlande TV-debuten med duon Risken Finns 1971 regelbundet har glidflugit som ett personligt unikum i svenskt musikliv.

På det nya albumet Kosmisk turbulens faller allt det bästa i Gunnar Danielsson unika artisteri på plats igen. 50 år in i en färgstark karriär, som utöver de senaste decenniernas soloäventyr även har sett Gunnar Danielsson fronta spektakulära konstellationer som mytomspunna Risken Finns (1971-76), Ensamma Hjärtan (1976-82 – och återbildat 2018!) och Danielsson & Pekkanini (1982-85), så gör nu den strängbändade ordvrängaren hejdundrande comeback efter ett sju år långt självvalt uppehåll från fullängdsproduktioner. Det är ju inte så att gode Gunnar inte har gjort någonting de senaste åren – tvärtom så har han varit väldigt produktiv och släppt både singlar, EP och samlingsvolymerna Absolut Sommar 2017 och All ze best (med 37 väl valda spår ur solokatalogen) – dessutom pågår det just nu nya inspelningar med det återförenade bandet Ensamma Hjärtan. Utöver det så har han dessutom även gett konserter, målat och skrivit på en kommande sångbok med ett urval texter från den i år 50 år långa karriären. Men: nya Kosmisk Turbulens är Gunnar Danielssons första helt nya album sedan 2014!

Som förvarning och uppvärmning inför albumreleasen 29 januari släpps imorgon, fredag singeln Applåder från rummet bredvid med öppningsraderna:
”Vet inget om morgondagen, det som varit kommer aldrig mer igen
Man ska hitta sin melodi och sen lära sig vissla den…”
– Om jag visste vad mina sånger handlade om skulle jag förmodligen aldrig ha skrivit dem, säger Gunnar.

Texten till det kommande albumets kanske allra starkaste spår En kväll när dagen blev till natt går det dock inte att misstolka. Det handlar om den traumatiska händelse som lamslog i princip hela landet i februari 1986:
”23.21 och 30 avlossades två skott
357 Magnum, en skyddsväst hade inte räckt…”

Kosmisk turbulens innehåller förstås även albumets första singelsläpp I världens bästa land, där den efter snart 50 år på scenen fortfarande lika egensinnigt färgstarke estradören och låtskrivaren Gunnar Danielsson målar upp en dramatiskt förundrad bild av ”världens bästa land”.
”Alla minnen, på ont och gott
Livets läxa, som jag förstått
En vacker dag är allting slut
och ingenting är som förut
En plats att kalla hemma
Att själv få bestämma
Det är allt vad jag begär
Och jag är fortfarande här
I världens bästa land…”

Kosmisk turbulens är en Virtual Rebels-produktion inspelad i Farm Studios, Uppsala & Riverman studio, Sarpsborg samt i Gunnar Danielssons kök. Albumet är producerat av Jerker Green & Göran Jansen tillsammans med Zenobia Green. Jerker Green har även mastrat hela härligheten i sin studio och mixat tillsammans med Ola Höglund i Omnivox studion, Borlänge.
– I mitt möte med min Lanois, Jerker Green, har ljuv musik uppstått, konstaterar Gunnar, som förstås sjunger och själv har komponerat både all text och musik.
I bandet The Virtual Rebels Network medverkar Jerker Green (gitarrer av olika slag, programmering, backing vox), Göran Jansen (gitarr, bas, mandolin, programmering, backing vox), Zenobia Green (körsång, backing vox), Marc Gransten (bas), Tomas Björklund (trummor, percussion) och Stina Thörnqvist (cello).
Albumets färgstarka omslagscollage är skapat av John Green.

Fredag 29 januari släpps Kosmisk turbulens av COMEDIA på världens alla digitala musikplattformar .

© 2020 COMEDIA / Claes Olson Media

print

Våra samarbetspartners