IRYA GMEYNER & MARTIN HEDEROS: Kompositörsduon gör nytt samarbete i SVTs dramaserie Tunna blå linjen!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Irya och Martin har tidigare spelat tillsammans i band och skrev musiken till Kristina Humles SVT-serie ‘Systrar 1968’ som fick RIA-priset 2019 för årets bästa TV-seriemusik.

Tunna blå linjen utspelar sig i Malmö och skildrar en realistisk nutid som kretsar kring sex unga poliser. En kärlekshistoria mellan huvudkaraktärerna Sara och Magnus driver berättelsen framåt i en relationsmässig berg och dalbana på många plan. Serien känns varm, naken och äkta med mycket realism, igenkänning gråt och skratt. I rollerna ser vi bland annat Amanda Jansson, Gizem Erdogan, Oscar Töringe och Anna Sise.

Premiär 17 januari söndagskvällar kl. 21:00, 10 avsnitt a 60 minuter.
Regi – Sanna Lenken huvudregissör och Anders Hazelius, Micke Hansson.
Manus – Cilla Jacket
Musik- Irya Gmeyner och Martin Hederos

Irya fick tidigt läsa manuset och hörde då tydligt en elektrisk storstadsenergi med fragment av röst och kör som en del av soundtracket. När kompositionsduon Irya och Martin tog sig an att skriva musiken var ett av målen att få fram energin och nerven i serien som ofta berörde mycket tunga ämnen. Allt från avskalat fiolplock, tramporgel och vacker storslagen kör, till pumpande Moogbasar och brusande elektriska orglar. Ambitionen var att fånga nutidens storstad och mångfald utan att vara övertydliga. Massive Attacks musik fanns med i bakhuvudet under processen. Povel Olsson har haft en viktig roll med rytmprogrammering och soundscape. Linnea Olsson och Sebastian Öbergs cellotoner är också centrala röster i sammanhanget. Amanda Wernes röst, munspel och gitarr bidrar med melankoliska klanger och Fadi Kutainis karakteristika Oudspel, speglar smärtan och förtvivlan i serien. Gmeyner och Hederos gjorde även många låtsamarbeten med lokala element och etablerade artister där en hoppfull duett med Ane Brun blev lite av ett återkommande tema i serien.

Irya flyttade med sina föräldrar från England till Delsbo vid fyra års ålder och har tidigare gjort album med bl.a. grupperna Urga och Irya’s Playground, samt många samarbeten med Cirkus Cirkör. Hon är en ständig mångsysslare. Urga fanns med sina explosiva spelningar överallt i Europas klubbsammanhang runt millennieskiftet. Irya’s Playground följde sedan med kritikerhyllade album som såg flera låtar placeras i ledande amerikanska TV-serier och Anna Odell senaste film X&Y.

Martin Hederos är inte mindre mångsidig. Med meriter från bland annat rockgruppen The Soundtrack of Our Lives och jazzkvartetten Tonbruket (båda fyrfaldigt grammisbelönade) samt som pianist intill bl.a. Sofia Karlsson, Ane Brun och Anna Ternheim, har den Stockholmsbaserade värmlänningen blivit en av landets mest hyllade klaviaturspelare som även släppt tre pianosoloskivor, varav den andra “Era spår” fick Grammis 2019 för årets jazz. Under 2020 har Martin varit aktuell med rosade albumet Osebol samt hyllat debutalbum med Hederosgruppen och i början av 2021 kommer ny musik med Hederos Hellberg.

Thin Blue Line – Soundtrack släpps den 15 januari på Playground Music.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners