OLIVIER NOREK : YTSPÄNNING – välskriven fransk spänning med mörk humor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Surface
Förlag: Sekwa Förlag
Översättning: Cecilia Franklin
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 324
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-06-10
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-01-25

Rafflande intrig. Raffinerade miljöer. Rutinerad hjältinna. Som överlever mot alla odds. Ytspänning är en deckare som verkligen sticker ut och sticker upp över ytan.

Mycket välförtjänt nominerad till Årets bästa deckare (kategori översatt litteratur) av Svenska Deckarakademin.

Den första boken på svenska

När det gäller översatt litteratur så dominerar böcker översatta från engelskan – inte minst när det gäller deckare och thrillers. Men det finns gott om fina franska deckare att välja bland!

Ytspänning är Olivier Noreks fjärde bok och den första som översatts till svenska. Men förhoppningsvis inte den sista …Man kommer mycket snabbt in i handlingen i Ytspänning, via en kärnfull prolog.

Klarar inte av vapen och våld

Huvudpersonen Noémie Chastain, kommissarie vid Parispolisen, blir skjuten i ansiktet och svävar mellan liv och död. Hon klarar sig, men inte hennes ansikte. Det här är givetvis ett trauma som även ger psykiska ärr. Det tar också slut med hennes partner – både privat och på jobbet.
Noémie Chastain förflyttas till den lilla byn Avalone för att “vila upp sig” och läka. Hon klarar inte längre av vapen och våld, men hon skyller själv det mesta på ex-partnern.
Noémie Chastain har hamnat på vischan, långt bort från karriärsmöjligheter, och känner sig avlagd och oönskad. Hennes uppdrag i Avalone verkar enkelt. Hon ska kolla in läget och skriva en rapport som ska användas som grund för att lägga ner den lilla polisstationen på landet. Verkar enkelt. Här händer ingenting, någonsin, eller hur?

Ett hett cold case

Så fel! En tunna med ett barnskelett flyter upp till ytan i den konstgjorda sjön intill Avalone, och plötsligt har Noémie annat att tänka på än sin rehabilitering och hur orättvist och erbarmligt hennes eget liv är …

Det är ett hett cold case som Noémie Chastain får dumpat i knäet. Det här råkar vara ett gammalt fall som har påverkat byn i åratal. I kraftdammen i byn ligger det gamla Avalone fortfarande kvar. I samband med att den gamla byn dränktes försvann tre barn. Ingen vet vad som hände.
Är barnet i tunnan ett av dem?

Ett vinnande recept

Det här är en välskriven spänningsroman med hög litterär kvalitet. Noémie Chastain är en oförvägen och egensinnig hjältinna och miljöskildringarna är enastående. De verkligen fångar den franska landsbygden på kornet. Sparsmakat språk, koncis handling, inte ett överflödigt ord. Korta kapitel, kärnfull dialog och ofta ganska mörk humor kryddar anrättningen.

Kombinationen är ett vinnande recept.

Skriven 2020-12-12

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners