STURE KVINTETT: Juljazz på svenska – en lekfull julskiva i Monica Zetterlunds anda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Musikerna i Sture Kvintett sattes samman förra året för att spela julkonserter på Hotell Kung Carl, nu släpper de en lekfull jazzskiva med klassiska jullåtar på svenska, tolkade med inspiration från Monica Zetterlund och Hasse & Tage.

Juljazz på svenska är en samling klassiska jullåtar på svenska, från traditionella stycken som Hosianna Davids son till modernare örhängen som Julen är här och Jag såg mamma kyssa tomten – alla framförda med lyxig värme och en lekfull glimt i ögat som andas Stockholmskväll under Monica Z och Hasseåtages era.

Kvintetten består av bandledaren och pianisten Marcus Sturewall från Karlstad, sångerskan Lovisa Jennervall från Göteborg, saxofonisten Johan Christoffersson från Höganäs, basisten Ludvig Eriksson från Stockholm och trummisen Hannes Sigfridsson från Nordmaling. Musiker från olika delar av landet, sammanförda i slutet av förra året. Sturewall berättar: ”Detta band blev ihopsatt till julen 2019 för att spela julkonserter på Hotell Kung Carl. Temat på konserterna skulle vara Monica Zetterlund och jul. Så då valde vi ut våra Monica-favoriter och för att binda ihop konserten och få en röd tråd så tog jag inspiration från hennes musik in i jullåtarna. Och valde att köra allt på svenska. Konserterna blev sådan succé så vi bestämde oss redan då för att ett julalbum skulle spelas in.”

Trots att han studerat jazz på musikhögskola och folkhögskola i totalt 7 år och därefter frilansat i ytterligare 7 år så är detta Marcus Sturewalls första jazzalbum. Hans musikaliska gärning har istället främst kretsat kring att driva film- och musikproduktionsartisteriet “Sture Walz musikaler” där han skriver musikaler i kortfilmsformat och varifrån fem nya, fristående filmer och låtar är att vänta under nästa år. Han har även varit en av de drivande krafterna i humormusikgruppen Mark & Porko. Marcus Sturewall förklarar: ”Att skapa och hitta på melodier är bland det bästa jag vet. Att sedan sätta ihop sina visioner med sångare och musiker och se vad som blir slutresultatet är en sån underbar resa.”

Juljazz på svenska är inspelad hos One Touch Edit av Daniel Aldenmark och Otto Niklasson Elmerås, producerad och arrangerad av Sturewall själv. Han berättar: ”Hela processen kring att släppa det här albumet blev hysteriskt snabbt. På grund av olika anledningar blev det i november jag kunde få fart på projektet, så på mindre än en månad skulle det fixas rep med bandet, bokas tid i studio för inspelning, fixas omslag, fixas mixare och mastrare som kunde jobba med väldigt kort deadline samt få ut musiken innan jul 2020. Men allt gick ihop. Och vi är väldigt nöjda. Och julefriden har infunnit sig.”

Juljazz på svenska släpps digitalt idag, den 18 december via Flick Records.

© Flick Records

print

Våra samarbetspartners