MSO bjuder på fria streamade jul- och nyårskonserter från Malmö Live Konserthus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Visst ska det bli jul- och nyårskonserter, coronapandemin till trots. Helt ska inte denna segdragna farsot få stoppa musiken och glädjen under årets mesta helgmånad. I december blir det både en streamad stämningsfull julkonsert och en festlig nyårskonsert för malmöborna och alla andra musikälskare i när och fjärran.

December på Malmö Live skulle ett normalt år ha innehållit en hel rad julkonserter för både stora och små, en kär och uppskattad tradition för många malmöbor och tillresta. I år blir det inte så, men nu står det klart att Malmö Live Konserthus, trots avsaknad av publik på plats, spelar in en stämningsfylld julkonsert för hela familjen – med Malmö SymfoniOrkester, en rad artister och olika överraskningar. Detsamma gäller den årliga nyårskonserten som vanligen ges ett par gånger varje nyårsafton då finklädda och festsugna konsertbesökare brukar vallfärda till sitt konserthus.

Dessa konserter spelas nu in för sändning i samarbete med Sydsvenskan, och det blir premiär lördag 12 december respektive torsdag 31 december. Den stora skillnaden blir förstås att publiken finns hemma online vid sina skärmar samt att konserterna erbjuds helt fritt för alla, och dessutom kan ses på malmolive.se och sydsvenskan.se i ytterligare en månad framöver.

– Eftersom varken julfirandet eller nyårsfirande blir sig likt i år, vill vi på Malmö Live göra allt vi kan för att sprida värme och musik till alla. Att samlas kring musik är en del av våra traditioner, inte minst vid julhelgerna då vi går på julkonserter och sjunger tillsammans i gemenskap. Musiken i sig inspirerar också till eftertanke vid olika högtider, då många av oss funderar djupare över tillvaron, året som gått och året som kommer. Musiken blir en sorts markör av tidens gång, säger Maria Frej, VD och konserthuschef, och fortsätter:

– Denna vinter kan Malmö Live ju inte erbjuda möjligheten för oss alla att vara tillsammans fysiskt, men vi kan ändå försöka skapa en upplevelse av gemenskap och närvaro. Då vi samlas kring musiken och kan dela glädje och reflektioner med varandra. Och vi kan dela hoppet att vi snart kommer att träffas igen på riktigt – och att 2021 blir ett år fyllt av gemensamma musikupplevelser.

Julkonsert med Malmö SymfoniOrkester och vänner, premiärsänds lördag 12 december kl. 19.00.
Konserten innehåller både den klassiska julmusiken och några mer okända pärlor. Medverkar gör förutom Malmö SymfoniOrkester under ledning av Alexander Hanson, även solisterna Loulou Lamotte, sopranen Sabina Zweiacker och Ali Sabah på lutinstrumentet oud samt en liten vokalensemble från Sankt Petri Ungdomskör under ledning Alexander Einarsson. Julvärd är Harald Leander.
Producent: Sofia Nilsson

Nyårskonserten premiärsänds torsdag 31 december kl. 14.00.
Ett färgsprakande evenemang med gnistrande nyårskänsla. Årets nyårsvärd är Kalle Lind, radioman och författare, som liksom i sin populära podd Snedtänkt kommer att bjuda på både annorlunda funderingar och infallsvinklar. Tillsammans med dirigenten Andreas Hanson och sångarna Frida Engström, sopran och John Lundgren, baryton bjuder Malmö SymfoniOrkester på medryckande symfoniska toner av bl a Manuel de Falla, George Gershwin och John Williams. Såväl ryska, italienska som franska smällare utlovas – och kanske en eller annan stjärnsmäll!
Producent: Cecilia Torstensson

Konserterna visas i Malmö Lives digitala konserthus på http://malmolive.se samt på http://sydsvenskan.se och ligger sedan kvar i 30 dagar för den som vill uppleva dem igen, eller skulle råka missa premiärsändningarna.

© Malmö Live Konserthus

print

Våra samarbetspartners