TOMAS BLOM : TITANIC: DEN OSÄNKBARA DRÖMMEN – gedigen grundbok för alla med funderingar om den mytomspunna katastrofen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: Världens dramatiska historia
Genre: Sjöfartshistoria
Antal sidor: 165
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-09-07

Regalskeppet Wasa och Titanic har en sak gemensamt – de sjönk under sin första färd. Men Titanic har tillägnats fler filmer – och fler böcker. Denna splitternya Titanic bok, Titanic – Den osänkbara drömmen, tar bland annat upp efterspelet – vad som hände efter tragedin och funderingar om varför just Titanic har blivit så mytomspunnen …

Mytomspunnen katastrof – men inte alltid

Den sista överlevaren som kunde berätta något om Titanic var svensk. Hon var 5 år när hon räddades från det sjunkande skeppet och sattes i en livbåt – hennes far och bröder fick inte plats (kvinnor och barn först-principen).

Det känns som om den mytomspunna fartygskatastrofen alltid har varit på tapeten – men icke. Under två världskrig och en inte speciellt lång mellankrigstid (med ekonomisk depression och andra vedermödor) hade folk annat att tänka på. Världskrigen gav nya tragedier – i ditintills oanade och oupplevda proportioner. Titanic sjönk 1912. 1914 var fartygsolyckan inte längre världens största katastrof. Tidningarna hade annat att skriva om. Titanic var “yesterday’s news”.

Böcker och filmer har aldrig slutat komma

Titanics revival kom på 1950-talet – med en bok full av intervjuer med de som överlevt. Sedermera blev boken film. Titeln på boken och filmen var passande: En natt att minnas. Denna bok och film såg till att detta blev en natt att minnas. Titanic hade intagit sin plats i historieböckerna, med självklar pondus.

Efter denna bok-och-film-succé har böckerna och filmerna aldrig slutat att komma … James Cameron har “lånat” i stort sett alla bra bitar och alla verkliga människoöden från denna första stora bok och film (inte “Leo & Kate” och Celine Dions sång så klart — men som sagt alla de icke-romantiska, icke-sentimentala delarna) till sin egen stora, megadyra filmproduktion.

Bra TV-filmatisering med koppling till Downton Abbey

Tomas Blom har med James Camerons Oscarsfiskande Titanic som den sista filmatiseringen – en sanning med modifikation. Ja, det var det sista stora biospektaklet. Men det finns en mycket bra Titanic filmatisering av Julian “Downton” Fellowes. Givetvis gjord direkt för TV, precis som Downton Abbey (en serie som förresten börjar med nyheten om Titanics förlisning på välstrukna tidningsförstasidor – och sedan får vi veta hur denna nyhet påverkar folket på Downton Abbey). Vi vet alla att mycket av de riktigt bra sakerna inte går på bio nu för tiden (ja, i dagens läge går knappt någonting alls på bio) – mycket av la crème de la crème görs direkt för TV. Där finns ofta kombinationen pengar, talang och mod att ta ut svängarna – och möjligheter för att göra spännande dramasatsningar.

TV-dokumentär med sommarpremiär

Mer TV-nytt: En mycket bra brittisk Titanic-dokumentär gjord 2019 finns nu att streama på SVT play – Misstagen som sänkte Titanic. (Finns till och med den 11 januari 2021). Ja, den här filmen är också gjord direkt för TV och hade sin internationella premiär sommaren 2020 i många länder – från Tyskland till Sverige. Här bryter man ner tragedin i tio punkter – för det var inte isberget som gjorde att Titanic sjönk, det var (minst) tio misstag som gjordes långt tidigare.

Utredning lämnade mycket i övrigt att önska

Den här Titanicboken är en gedigen grundbok för alla som har tankar och funderingar om den stora fartygskatastrofen, och vill ha ett bra verk att börja med … Det är tänkvärt att utredningen kring Titanics förlisning lämnade mycket i övrigt att önska, vilket författaren går in på. Just denna del av boken känns kusligt aktuell, i och med den nu aktuella Estoniadebatten. Vad var det som hände? Varför gjordes inte mer? Varför tog det så lång tid att rädda alla som var i vattnet – varav många hann frysa ihjäl? Är det någon som mörkar, och i så fall varför? Två förlisningar – två tragedier – olika vatten – samma frågor.

När det gäller Titanic finns fortfarande inte alla svar – över 100 år efteråt.

Skriven 2020-10-28

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners