LAUREN TARSHIS : JAG ÖVERLEVDE SKOGSBRÄNDERNA I KALIFORNIEN 2018 – bränder, spänning, äventyr och en gryende vänskapshistoria i väl avvägda proportioner.

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I Survived the California Wildfires, 2018
Förlag: Lind & Co
Översättning: Emeli André
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 152
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-06

Extremväder blir allt vanligare – och med extrem torka kommer extrema skogsbränder. Skogsbränderna i Kalifornien 2018 har redan blivit mytomspunna, och i en ny äventyrsbok förklaras varför stora farliga skogsbränder nu blivit så vanliga – samtidigt som vi får följa både brandmän och civila i ett litet samhälle.

I centrum står Josh och Holly, som råkar vara ensamma ute i skogen när branden startar. Holly älskar djur och natur och hon vet att djur är smarta – de märker fara mycket tidigare än människor, och åt det hållet som djuren flyr finns det störst chans till överlevnad. Men kommer räddningen fram innan det är för sent? Josh hade inte förväntat sig att uppleva dödlig spänning av den här kalibern på sin påtvingade semester utan uppkoppling …

Ännu en katastrofsituation fabricerad av människor …

I Jag överlevde … serien är detta det äventyr som utspelar sig närmast oss i tid. De flesta av böckerna (som Jag överlevde Förintelsen och Jag överlevde Titanic) utspelar sig i historisk tid och handlar om “man made disasters”. Nu är det själva naturen som är hotet, när allt står i ljusan låga. Men visst är detta på sätt och vis också “a man made disaster”. “Global warming” är inte den enda boven i dramat …

Alla eldar bör inte släckas

I över hundra år har man haft policyn att släcka alla skogsbränder i USA – och skogen behöver små bränder för att förnya sig. Nuförtiden startar faktiskt brandmän små, kontrollerbara bränder för att förebygga, så att det inte finns tillräckligt med material kvar för att skapa en stor brand. Intressant och tankeväckande.

Vad händer med alla svikna husdjur?

Ett extra plus i kanten: den här boken uppmanar inte barn att tjata sig till spännande husdjur. Istället visar historien vad som händer med svikna djur som lämnas … med den konsekvensen att de antingen kan dö i vildmarken, eller förvildas och förstöra ekosystemet på sikt.

Ett hett tips

Fakta om bränder, allmän naturkunskap, spänning, äventyr och en gryende vänskapshistoria blandas i väl avvägda proportioner. Ett hett tips för alla som vill ha en riktigt rafflande bok att sluka.

print

Våra samarbetspartners