TOVE ALSTERDAL : ROTVÄLTA – kvalitetsdeckare om mord i skuggan av Ådalentragedin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co.
Genre: Deckare
Antal sidor: 398
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-13

20-åriga Eira Söderberg dödas av en rikoschett, ett skott avlossat av inkallad militär. Plats: Lunde i Ådalen. Tid: 14 maj 1931. Eira, en oskyldig åskådare, och fyra demonstranter dödas av militären. Det här var sista gången som militär sattes in mot demonstrationer i Sverige.

Eira får både idolstatus och martyrstatus – och efter henne har Eira Sjödin fått sitt namn. Det är denna Eira som vi får följa i Rotvälta – som är startskottet för en ny serie av den duktiga och flitiga svenska deckarförfattaren Tove Alsterdal. Platsen är så klart … Ådalen.

Gör något meningsfullt med de olika tidsplanen

Att hoppa mellan olika tidsplan verkar snart ha blivit snudd på obligatoriskt i svenska deckare – ett sätt att såsa ut handlingen och ett lättköpt sätt att dra ut på spänningen när man hela tiden måste hoppa i handlingen, och aldrig får fortsätta där man är. Ett slags billig cliffhanger effekt som dubbleras. Men Tove Alsterdal är ett sällsynt undantag från regeln, hon gör faktiskt något meningsfullt av de olika tidsplanen, av platsen Ådalen och det symboliska historiska bagaget … Det är inte bara sås och garnering!

Var Olof verkligen skyldig

Miljöskildringen är ypperlig och historiens arv ligger tungt över hela berättelsen.
I botten ligger inte bara den kända Ådalentragedin, som hänt i verkligheten, och som ligger som en mörk fond till hela berättelsen, utan ett fiktivt mord i denna romanvärld som Olof Hagström som fjortonåring erkände. Även detta ligger i bokens förflutna landskap. Men var Olof verkligen skyldig? Olof blev i alla fall utstött av alla människor som fanns i den bygd kring Bjärtrå där boken utspelar sig.

På fel plats vid fel tidspunkt – igen

23 år senare återvänder Olof av okänd anledning till sitt uppväxthem – och hittar sin far knivhuggen till döds.
What are the odds?
Olof verkar vara på fel plats vid fel tidpunkt – igen .
Eira Sjödin var bara nio år när Olof erkände mordet i det förflutna och blev utstött. Olof är för henne pojken från alla hennes mardrömmar – och nu är det hon som har hand om en del av utredningen av mordet på Olofs farsa Sven Hagström – en utredning som kommer att påverka Eiras eget liv. Mycket.

Glömmer handlingen

Snygga miljöer, övertygande (och meningsfulla) tidshopp, nya vändningar hela tiden och en upplösning som portioneras ut och levereras stegvis. Berättelsen spetsas med både ömsint och mörk humor.

Kerstin, en av romanens mest minnesvärda karaktärer, läser sin favoritbok Älskaren av Marguerite Duras. Hon glömmer bort handlingen hela tiden och är lika glatt överraskad varje gång över att boken är sååå bra!

Förtjänar bli en kioskvältare

Rotvälta är tyvärr betydligt tjockare än Älskaren – för att komma ihåg alla viktiga detaljer ska man avsätta tid för romanen och kunna ta in längre delar i ett svep. Läsningen blir rikare på så sätt.

Tove Alsterdal har flera gånger under sin karriär skapat hyllade singelböcker och starka deckare – det här är första gången som hon lanserar en serie. Så ja, Eira och Ådalen kommer att komma tillbaka! Vem vet, Rotvälta kanske kommer att bli en riktig kioskvältare? Välförtjänt för denna kvalitetsdeckare i sådana fall!

Skriven 2020-10-24

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners