PERNILLA ERICSON : SLÄCKA LIV – deckarskildring som går “back to the roots” i Norrland

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Romanus & Selling
Serie: Lilly Hed (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 378
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-01-12

Pernilla Ericson etablerade Lilly Hed i boken 300 grader. I uppföljaren Släcka liv bildar Lilly och kollegan Liv Kaspi “Operation spjutspets”, en satsning på att lösa till synes olösliga fall. Lilly och Liv kallas till en avlägsen by där en äldre man oförklarligt har mördats. Det verkar inte finnas något motiv och det finns inga misstänka.

Skokartongernas hemligheter

Skageby har alltid verkat så idylliskt, men det oförklarliga mordet har satt Skageby på den kriminella kartan i medias rapportering. En gammal man i ett ensligt hus har blivit knivmördad. Vem gör något sånt – och varför?

Alla skokartonger har sökts igenom – i jakten på … vad då? Värdesaker eller något annat? Ingen vet vad som saknas eller ens om något saknas. Den enda ledtråden är ett par jordiga spår av grova skor i storlek 44. Men skorna kan ju alltid ha lånats och stoppats upp med extra sockar …

Våldsamma höststormar

Lilly och Liv kallas in för att lösa fallet. Kort efter att duon anländer till byn så drar en våldsam höststorm in över Sverige. Utslagen el, översvämningar, nedfallna träd, krossade fönsterrutor och kraftiga, byiga vindar. Skagebys invånare uppmanas att hålla sig inomhus. All kontakt med omvärlden bryts. Dolt i mörkret efter stormen sker ännu ett mord. Mördaren har alla trumf på hand. Det är omöjligt att kalla på hjälp.

Norrland som trend

På deckarfestivalen i Sundsvall anno 2021 diskuterades “Norrland som deckartrend“. Jag har aldrig tänkt på Norrland som en trend, eftersom det är ett så pass stort område som omfattar allt från trendiga turistorter och stora städer till små halvt bortglömda byar, fäbodar och gårdar och många andra typer av miljöer. Miljöerna i Katarinas eminenta detektivbyrå i Luleå, miljöerna i Viveca Stens trendiga skidort Åre, miljöerna i Ådalen och miljöerna i den här boken har faktiskt inte så mycket gemensamt. Och man har aldrig talat om “Stockholm” som trend, hur många Stockholmsdeckare som än finns på marknaden.

Naturen och naturkrafter spelar en stor roll

Men om Norrland nu är en trend, så har Pernilla Ericson prickat in den perfekt. Det kan vara så att läsarna tröttnat på maffia, yrkeskriminella, vapensmuggling, narkotikaligor, gängvåld och global brottslighet.

“Norrlandsdeckare” går “back to the roots” när det gäller deckarskildringar – de befolkas av “vanligt folk”, vardagliga problem och alla möjliga hemligheter. Dessutom spelar naturen och naturkrafter ofta en stor roll i dessa böcker. Människor är rätt små när naturens krafter rasar. Ingen är immun mot att frysa ihjäl – varken gärningsmän eller detektiver.

Dubbeldeckare till påsk

För alla som gillade 300 grader är årets val av “påskekrim” självklart. Och missade du ettan är det kanske på sin plats att beställa en dubbeldeckare till påsk?

print

Våra samarbetspartners