FLYKTEN FRÅN NEW YORK bland nyheter från STUDIO S oktober 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

DET ÄR FULLBORDAT!

Jag var 12 år gammal när jag öppnade mitt hjärta för Hasse Ekmans filmgärning och började min mission. Den bestod i att verka för att uppmärksamma Hasses filmer mycket som möjligt i olika forum och försöka tillgängliggöra hans kulturella arv. Det började med en hemsida runt millennieskiftet och denna sida ledde mig småningom vidare till både Ekmansällskapet och min blivande make SEO, den ena grundaren av Studio S.

2007 gav Studio S ut sin första Hasse Ekman-film på dvd, “Flicka och hyacinter”. Sedan har jag, SEO och Stefan Nylén tillsammans kämpat för att kunna tillgängliggöra hela Hasses filmografi på dvd. Ett Sverige utan Hasse Ekmans filmer på dvd går ju inte att leva i. Nu är jag 37 år gammal och min kulturella gärning är ändad (i alla fall gällande just Hasse). Efter 13 år har Studio S lyckats med bedriften att få alla Hasses 40 långfilmer som regissör utgivna på dvd (inklusive en kortfilm och en TV-serie). Den sista pusselbiten blir Hasse Ekman guldkorn volym 4 – som släpps 14 oktober. Så denna månad är historisk och har något religiöst över sig! Jag tillåter mig andaktsfullt att säga: “Det är fullbordat!”

Vid sidan av detta vill jag även berätta att denna månad innehåller lite andra godbitar. På biofronten har vi nöjet att presentera kultklassikern “Flykten från New York” i nyrestaurerad version och den purfärska “De Gaulle” . På dvd släpps bland annat de verklighetsbaserade “Ondskans tid” och “Kalashnikov”. Och för den som vill skratta lite rekommenderas den tokroliga “Bad President” (VoD) som troligen kommer sätta Studio S på Donald Trumps Twitterkarta.

Helena Marcusson

Aktuellt på bio oktober 2020

Flykten från New York (BIO)
PÅ ALLA FILMSTADENS BIOGRAFER 13 OCH 20 OKTOBER!!!
SE DEN I STOCKHOLM (Sergel, Söder, Scandanavien, Sickla, Heron, Täby), GÖTEBORG, MALMÖ, LUND, UPPSALA, VÄSTERÅS, SUNDSVALL, UMEÅ, VÄXJÖ, NORRKÖPING, GÄVLE, JÖNKÖPING, HELSINGBORG, LINKÖPING, KARLSTAD, LULEÅ ELLER ÖREBRO!
NYPREMIÄR PÅ BIO FÖR JOHN CARPENTERS BANBRYTANDE ACTIONKLASSIKER – NU DIGITALT RESTAURERAD!
Få filmer har blivit så plagierade som John Carpenters banbrytande actionklassiker FLYKTEN FRÅN NEW YORK med Kurt Russell. Filmen har sedan länge nått högsta kultstatus och fyller nu 40 år. Detta firar Studio S med att återigen köra upp filmen på bio – nu digitalt restaurerad med briljant bild och ljud!
I en nära framtid har brottsstatistiken skjutit i höjden och hela Manhattan har gjorts om till ett flyktsäkert fångläger omgärdat av skyhöga murar. Regeln är enkel: Om du stängs in här, så släpps du aldrig ut igen. Men efter att USAs president kraschlandat på ön måste någon ta sig in i det livsfarliga området för att finna honom. Uppdraget går till en ny fånge, ex-soldaten Snake Plissken. Om han lyckas vinner han sin frihet. Om han misslyckas dör han, ögonblickligen. Han har exakt 24 timmar på sig…

De Gaulle (BIO) 23/10
LAMBERT WILSON SOM DEN LEGENDARISKE GENERAL DE GAULLE
Maj 1940. Charles de Gaulle har just utnämnts till general och lämnar sin hustru och de tre barnen i östra Frankrike för att arbeta för regeringen i Paris. Här ställs han öga mot öga med statschefen och hans män som är redo att lägga sig på knäna inför Hitler, medan han själv är fast besluten att Frankrike aldrig ska ge upp kampen. Samtidigt som hans familj och tusentals andra tvingas fly undan de tyska trupperna utspelas de dramatiska händelser som kommer göra de Gaulle till en stark symbol för motståndsrörelsen och en stor hjälte för folket.
General de Gaulle spelas av sexfaldigt Césarnominerade Lambert Wilson, bland annat känd för rollen som Jacques Cousteau i ”Jacques – Havets utforskare” och som Merovingian i ”The Matrix” 2, 3 och den kommande fjärde delen.

Aktuellt på DVD, Blu-ray och VoD oktober 2020

Ondskans tid (DVD & VoD) 7/10
BELÖNAD MED 9 ORLY (POLENS OSCAR)
BÄSTA FILM, REGI, FOTO, MUSIK, KLIPP, LJUD, KOSTYM, SCENOGRAFI OCH PUBLIKENS PRIS
ONDSKANS TID är den första spelfilm som bryter tystnaden om de tabubelagda händelserna i Volhynia, beläget vid gränsen mellan Polen och Ukraina, då uppemot 100 000 polacker dödades. Filmen har skapat nya anspänningar mellan länderna, vilket resulterat i att den totalförbjudits i Ukraina.
Den episka storfilmen spänner över sex år och följer andra världskriget genom ögonen på den unga Zosia, som lever i en liten by där polacker, ukrainare och judar samsas sida vid sida. 17 år gammal blir hon bortgift mot sin vilja samtidigt som trakten invaderas av ryssarna, följt av nazisternas ockupation. I denna våldshärd vaknar även de ukrainska nationalisterna till liv. I ett slag förvandlas goda grannar till hatiska fiender och Zosia tvingas fly med sitt lilla barn genom en landsdel där ingen är att lita på.

Hasse Ekman Guldkorn volym 4 (DVD) 14/10
Studio S presenterar stolt den fjärde Hasse Ekman-boxen, som innehåller fyra filmer samt den kompletta och eftertraktade tv-serien Niklasons (10 avsnitt). Samtliga ges ut på dvd för första gången. Niklasons och Min kära är en ros har av rättighetsskäl inte visats ända sedan 1960-talet!
Hasse Ekman framstod som något av ett fenomen under sin långa, produktiva karriär. Nyskapande och orädd var han en filmisk pionjär på många områden. Han skrev manus, regisserade och skådespelade och lyckades galant vilken genre han än gav sig på. Trots detta hamnade han ofta i skuggan av Ingmar Bergman och inte förrän de senaste åren har hans filmgärning höjts till de proportioner som den förtjänar. 2015 visades tio av hans filmer i en retrospektiv på Museum of Modern Art i New York, en ära som förunnats få svenskar.
Egen ingång (1956)
I denna episodfilm får vi följa hyresgästerna på Kavallerigatan 27 under en ödesmättad höstdag. Med Maj-Britt Nilsson, Alf Kjellin, Hasse Ekman och Marianne Löfgren.
Med glorian på sned (1957)
När sekreteraren Birgitta under pseudonym får en roman förlagd börjar hennes privatliv knaka i fogarna. Med Sickan Carlsson, Hasse Ekman, Yvonne Lombard och Sture Lagerwall. Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.
Kärlekens decimaler (1960)
Golftränaren Charlie återvänder till Sverige efter många års exil och fattar tycke för sekreteraren Lena som är älskarinna till hans systers man. Med Eva Henning, Hasse Ekman, Eva Dahlbeck och Stig Järrel.
Min kära är en ros (1963)
Georg, en medelålders doktor i konstvetenskap, träffar av en tillfällighet tonårsflickan Clary och de båda inleder en bekantskap. Med Gunnar Björnstrand, Fam Ekman, Gunnel Lindblom och Alf Kjellin.
Niklasons, komplett tv-serie i 10 delar (1965)
I denna komediserie i 10 delar får vi följa familjen Niklasons vardagsliv i ett radhus i 1960-talets Stockholm. Sveriges första sitcom någonsin! Med Sickan Carlsson, Karl-Arne Holmsten, Ulla Neumann och Christian Peters.

Kalashnikov (DVD & VoD) 14/10
EN SANN HISTORIA
EN FILM AV OSCARNOMINERADE SERGEI BODROV
Under andra världskriget placeras Mikhail Kalashnikov i röda arméns pansartrupper och stiger snabbt i graderna. Men under ett blodigt slag blir han svårt skadad och hamnar på sjukhus. Här hör han hur soldaterna ständigt klagar på sina undermåliga vapen och börjar skissa på en ny idé. Bakom hans rygg skrattar folk. Mikhail har vare sig erfarenhet eller utbildning i ämnet. Ändå är det just han som kommer revolutionera försvarsindustrin med sin nya skapelse… AK-47. Mer känd som KALASHNIKOV!
I dag är det svårt att finna någon som inte känner till Mikhail Kalashnikov (1919-2013) och hans skapelse, tillverkad i över 100 miljoner exemplar. För filmens manus svarar Sergei Bodrov, som skrev och/eller regisserade Bergens fånge, Mongol och Väst-Öst. Samtliga Oscarnominerade för Bästa internationella film.

Bad President (VoD) 14/10
FILMEN OM ALLA TIDERS STÖRSTA DÅRE – USAs PRESIDENT!
Detta är den sanna historien om hur Donald Trump blir vald till USAs president efter att han ingått en pakt med djävulen själv. Vi följer Trump under valkampanjen där vi djupdyker i hans allra bästa och sämsta ögonblick. Speciellt hans sexuella erövringar – med porrstjärnan Stormy Daniels som främsta trofé. Verkligheten överträffar dikten när en man på egen hand ska göra ”America Great Again” genom att reta gallfeber på allt och alla, samtidigt som han får oss att både skratta rått och häpna storögt.
Med risk att få en massa arga tweets från Donald Trump släpper Studio S nu den uppseendeväckande komedin om alla tiders galnaste president. Trump själv gestaltas av Jeff Rector (som spelat presidenten tidigare i tv-serien ”Trumped!”), djävulen spelas av Eddie Griffin från ”Deuce Bigalow: Male Gigolo” I & II och ”Undercover Brother” och porrstjärnan Stormy Daniels spelas av Stormy själv.

He’s Out There (VoD) 14/10
RUGGIG SKRÄCKFILM MED YVONNE STRAHOVSKI FRÅN THE HANDMAID’S TALE
Varje år som Laura, hennes man och deras två små döttrar besöker det ensliga huset vid sjön följer två ögon varje steg de tar. Än så länge är de lyckligt ovetande om detta. Men just i år är det annorlunda. Shawn blir försenad, så Laura och döttrarna anländer dit utan honom. I huset finner de en handritad sagobok, men det är knappast någon trevlig godnattsaga. I boken berättar den mystiske figuren i skuggorna utanför om allt ont som han ska utsätta dem för…
HE’S OUT THERE är en riktigt ruggig skräckfilm med Yvonne Strahovski som slog igenom med sin Golden Globe-nominerade roll som Serena Joy Waterford i succéserien The Handmaid’s Tale.

SOS Poseidon 2-disc Special Ed. (BD) 28/10
NOMINERAD TILL 8 OSCAR
Mitt under festligheterna på nyårsafton drabbas världens största oceangående lyxkryssare, S/S Poseidon, ut för en 30 meter hög jättevåg. Skeppet kantrar och hamnar upp-och-ned. Endast ett fåtal människor överlever. Bara genom att ta sig högst upp i det omkullvälta fartyget kan de nå räddningen, men nya dödsfällor dyker ständigt upp och vattnet stiger snabbt…
Tvåfaldigt Oscarbelönade Gene Hackman leder den stjärnbeströdda ensemblen i SOS POSEIDON som var 1972 års största succé i USA med 55 miljoner biobesökare. Producent var Irwin Allen, ofta kallad ”Katastrofkungen”, som stod bakom flera andra giganter i sammanhanget som Skyskrapan brinner!
DISK 1:
* SOS POSEIDON i nyrestaurerad version
* Kommentarspår med filmens regissör Ronald Neame
* Kommentarspår med skådespelarna Stella Stevens, Carol Lynley och Pamela Sue Martin
* Originaltrailer och teaser
DISK 2:
* Hollywood Backstories: The Poseidon Adventure (25 min)
* The Cast Looks Back (5 min)
* Falling Up with Ernie (4 min)
* The Screenwriter: Stirling Silliphant (9 min)
* The Heroes of The Poseidon (10 min)
* The Morning After Story (9 min)
* R.M.S. Queen Mary (6 min)
* Conversations with Ronald Neame (18 min)
* Storyboard comparisons (14 min)
* Original 1972 featurette (10 min)
* Bildgalleri

Ur arkivet: Hasse Ekman-special

HASSE EKMAN-FEBER!!!
Denna månad uppmärksammar vi Hasse Ekman i och med releasen av Hasse Ekman guldkorn volym 4. Det är helt enkelt dags att påminna om den enorma guldskatt som finns i Studio S-lagret! Alla filmer (inklusive en TV-serie) som Hasse regisserade finns nu att köpa på dvd. Helt otroligt! Hurra! Så om du har missat något eller vill passa på att köpa julklappar kommer nu en kronologisk genomgång av Hasses filmografi. Köp dem på Discshop, CDon, Kvarnvideo eller Ginza:
Med dej i mina armar 1940 (singelutgåva)
Första divisionen 1941(singelutgåva)
Lågor i dunklet 1942 (singelutgåva)
Lyckan kommer 1942 (singelutgåva)
Ombyte av tåg 1943 (singelutgåva)
Sjätte skottet 1943 (singelutgåva)
Som folk är mest 1944 (singelutgåva)
Excellensen 1944 (singelutgåva)
En dag skall gry 1944 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 2)
Kungliga patrasket 1945 (singelutgåva)
Fram för lilla Märta 1945 (singelutgåva samt på blu-ray tillsammans med Flicka och hyacinter)
Ett yrke för män 1944 (kortfilm, ingår i Den stora beredskapsboxen samt som bonus på ombyte av tåg)
Vandring med månen 1945 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 2)
Möte i natten 1946 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 2)
Medan porten var stängd 1946 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 1)
I dödens väntrum 1946 (singelutgåva)
En fluga gör ingen sommar 1947 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 3)
Lilla Märta kommer tillbaka 1948 (singelutgåva)
Banketten 1948 (singelutgåva)
Flickan från tredje raden 1949 (singelutgåva)
Hjärter Knekt 1950 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 1)
Flicka och hyacinter 1950 (singelutgåva samt på blu-ray tillsammans med Fram för lilla Märta)
Den vita katten 1950 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 1)
Dårskapens hus 1951 (singelutgåva)
Eldfågeln 1952 (singelutgåva)
Vi tre debutera 1953 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 3)
Gabrielle 1954 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 1)
Sjunde himlen 1956 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 2)
Egen ingång 1956 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 4)
Ratataa 1956 (ingår i Den stora Povel Ramel-boxen)
Med glorian på sned 1957 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 4)
Sommarnöje sökes 1957 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 3)
Den stora amatören 1958 (ingår i Den stora Povel Ramel-boxen)
Jazzgossen 1958 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 1)
Fröken Chic 1959 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 3)
Himmel och pannkaka 1959 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 3)
På en bänk i en park 1960 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 2)
Kärlekens decimaler 1960 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 4)
Stöten 1961 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 1)
Min kära är en ros 1963 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 4)
Äktenskapsbrottaren 1964 (ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 3)
Niklasons 1965 (TV-serie, ingår i Hasse Ekman guldkorn volym 4)

© Studio S Entertainment

print

Våra samarbetspartners