MR JONES bland Studio S Entertainments aprilnyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Några ljusglimtar i mörkret!

Vi befinner oss i en mörk tid där ingenting är som vanligt längre. Coronas skugga vilar över jordklotet och påverkar oss alla. Det som vi trodde var omöjligt för två månader sedan är nu verklighet. En kris av aldrig förut skådat slag är över oss. Samhället är pausat i väntan på en vändning. Vad ska man då göra och hur ska man tänka? Jag har inga svar, men jag läste nyss vad Ingemar säger i “Mitt liv som hund” som Studio S släpper nu i april: “Det kunde ha varit värre. Jag har faktiskt haft tur. Om man jämför…” Kanske är det så man får försöka tänka. Det kunde varit ännu värre. Vi lever tack och lov i ett land med vettiga beslutsfattare och fungerande sjukvård, inte i en diktatur som mörkar sanningen för folket. Och de flesta svenskar har möjlighet att sitta i karantän inne i en varm, ombonad lägenhet full med mat och inte i ett tält i ett flyktingläger…

Livet måste på något konstigt sätt gå vidare trots situationen. Och så länge det finns el så går det ju tack och lov att fly den bistra verkligheten till filmens förtrollade värld. Att i stort sett alla biografer i landet är stängda innebär ett hårt slag mot filmindustrin, men ni som tänkte se tokhyllade “Till min dotter” eller “Mr. Jones” på bio kan redan nu hyra de tidigarelagda filmerna på SF Anytime.

I april månad släpps många svenska godbitar på dvd. Först och främst är de efterlängtade uppföljarna “Den stora Edvard Persson-boxen volym 2” och “Thor Modéen & Åke Söderblom volym 2” äntligen här! Och för er som gillar lite modernare klassiker har vi nöjet att meddela att vi släpper Lasse Hallströms “Tuppen” och Lars Molins “Höjdhopparn”! Dessutom kommer hela tre påskägg för er som diggar Sjöwall & Wahlöö – “Uppdraget”, “Mannen på taket” och “Roseanna”. Det släpps förstås även några utländska titlar, nämligen den franska pärlan “Cyrano & jag”, den historiska krigsfilmen “Redbad” och skräckremaken “Rabid”. Dessutom finns “Apocalypse Now – Final Cut” nu på både dvd och Blu-Ray.

Ta väl hand om er!

BIOFILM HEMMA april 2020

Till min dotter (VoD) UTE NU!
Hyr filmen på SF Anytime!
ÅRETS ÖVERLÄGSET MEST HYLLADE FILM! HÖGSTA BETYG (FEM!) I HELA TIO SVENSKA TIDNINGAR!
Den Oscarnominerade, Cannes-belönade och 50-faldigt festivalvinnande TILL MIN DOTTER är en dokumentärfilm olik det mesta. När de flesta dokumentärer om krig är filmade under begränsad tid av ditresta män som är vana vid krigszoner, är denna film gjord av en kvinna som själv bor mitt i krigshärden och som spenderat fem år åt att låta sin kamera gå. Kvinnan heter Waad Al-Khateab och platsen är Aleppo i Syrien, där hon försöker leva sitt liv så gott det går, blir förälskad, gifter sig, föder en dotter och tillsammans med sin man (en doktor) gör allt för att rädda livet på så många medmänniskor som de kan. Det är en betraktelse av krig genom ögonen på en vanlig människa, och därför har filmen blivit en långt mer känslosam, gripande och äkta upplevelse än många andra alster.
Under Cannesfestivalen skrev The Times: ”Detta är en av de viktigaste filmer du kommer se i hela ditt liv. Enkelt uttryckt har det aldrig någonsin gjorts en film som denna tidigare”.
Den svenska pressen var lika knockade. Hela tio tidningar gav filmen högsta betyg (FEM!) vid premiären och skrev hyllningar som: “MÄSTERLIG!” (GP), “Kanske 2000-talets viktigaste film” (Filmtopp.se), “Årets bästa dokumentär!” (Sveriges Radio) och “URSTARK!” (svD).

Mr. Jones (VoD) 10 APRIL!
Hyr filmen på SF Anytime!
OSCARBELÖNADE AGNIESZKA HOLLANDS GASTKRAMANDE DRAMATHRILLER OM DEN BERÖMDE JOURNALISTEN GARETH JONES
1933 är den unge walesiska reportern Gareth Jones på mångas läppar efter att som en av få lyckats ha fått en intervju med Adolf Hitler. För sin nästa artikel behöver han nästla sig in i Sovjet för att försöka lista ut hur kommuniststaten lyckats med den snabba modernisering av landet och upprustningen av armén. Ambitionen är att få en intervju med Stalin, men färden för honom istället olovandes vidare till Ukraina. Under mardrömsliknande former blir han vittne till svaret på Sovjets växande framgång när han ser hur ryska soldater med våld länsar landet på alla sina grödor, med miljoner svältande människor till följd. Samtidigt är ryssarna Gareth på spåren och kommer göra allt i sin makt för att hindra den fasansfulla sanningen att spridas…
För regin svarar veteranen Agnieszka Holland som gjorde ”In Darkness” (Oscarnominerad för Bästa utländska film) och ”Europa, Europa” (Oscarbelönad för Bästa utländska film).
Rollen som Gareth Jones görs av James Norton, stor brittisk stjärna tack vare rollerna i tv-succéerna ”Grantchester ”, ”Happy Valley” och ”McMafia”. Under det senaste åren har ihärdiga rykten cirkulerat om att han kommer ersätta Daniel Craig efter att han gjort sin sista James Bond-film. I rollistan finner vi även Peter Sarsgaard (”An Education”) och Vanessa Kirby (BAFTA-vinnare för rollen som Prinsessan Margaret i ”The Crown”).
Vid biopremiären gav DN filmen en fyra i betyg och tyckte att filmen var “stilsäker och drabbande”. Tara gav också filmen en fyra och skrev att det var en film med “oförglömligt starka scener” och att det är “en film som du bär med dig inombords under lång tid och vill prata med alla du känner om”.

Aktuellt på DVD, Blu-Ray och VoD april 2020

Cyrano & jag (DVD + VoD) 8/4
Paris 1897. Edmond Rostand är en pjäsförfattare bland geniernas skara. Dessvärre har fiaskona radat upp sig och numera blir han paralyserad vid blotta åsynen av ett blankt papper framför sig. Så paniken är fullständig när den store Constant Coquelin stormar in och insisterar på att få huvudrollen i Edmonds nästa pjäs. Han är en herre som man inte säger nej till och således inte heller hans krav på premiärdatum… om tre veckor! Edmond har inte skrivit ett ord och har ingen aning om vad pjäsen ska handla om. Allt han har är en titel… Cyrano de Bergerac!
Stjärnskottet Thomas Solivérès och Cannesbelönade Olivier Gourmet briljerar i denna bubblande härliga fars. Alexis Michalik står för regin och stod även bakom pjäsen som filmen bygger på, vilken belönades med hela fem Molière (teatervärldens Oscar) och är den största teatersuccén i Frankrike på många, långa år!

Redbad (DVD + VoD) 15/4
ÅRETS MEST STORSLAGNA ÄVENTYR. BYGGD PÅ HISTORISKA HÄNDELSER.
Under 700-talet är en stor del av Europa uppdelat i två zoner. I den ena lever friserna jämte saxarna och danskarna. I den andra härskar de fruktade frankerna, som är fast förvissade att lyckas med det som inte ens romarna mäktade – att lägga hela Europa under sina fötter. Med dolken i ena handen och korset i den andra får de tusentals oskyldiga att stupa, tills den dag en man reser sig upp ur den kuvade massan för att leda kampen mot tyrannerna. Hans namn är Redbad.
REDBAD är en internationell storfilm inspelad över hela Europa, däribland Holland, Danmark och Tyskland. Rollistan upptas av namn som Jonathan Banks (Breaking Bad) och Søren Malling (Borgen) och för regin svarar Roel Reiné (Black Sails, Knightfall), expert på påkostade historiska verk.

Mitt liv som hund (DVD) 15/4
Nominerad till 2 OSCAR Bästa regi & manus
Belönad med 2 GULDBAGGAR Bästa film & huvudroll
Belönad med GOLDEN GLOBE Bästa utländska film
”Det kunde ha varit värre. Jag har faktiskt haft tur. Om man jämför…”
Ingemar Johansson är en liten fighter. Precis som den andre ”Ingo”. Han som snart ska knocka Floyd. Året är 1959 och även Ingemar får gå många hårda ronder när hans mor blir dödssjuk och han skickas iväg till släktingar i Småland. Utan sin älskade hund. Men han får nya vänner, som hans tokroliga farbror, den frodiga nakenmodellen Berit och så Saga förstås, som ser ut som en pojke men kysser som en flicka. Och när inte vänner räcker till hjälper alltid hans egen livsfilosofi – att det alltid finns någon som har det ännu värre…
Med 425 000 biobesökare var MITT LIV SOM HUND en av 1985 års största biosuccéer i Sverige. I USA föll man också pladask för den dubbelt Oscarnominerade filmen, som parkerade sig i 53 veckor på biotoppen och blev årets i särklass största succé bland de utländska filmerna.

Tuppen (DVD) 15/4
MAGNUS HÄRENSTAM I EN FILM AV LASSE HALLSTRÖM
En av tidernas största svenska biosuccéer! 915 000 besökare!
Året är 1944. De flesta män är soldater någonstans i Sverige. På textilfabriken Örnen i Ryd går arbetet sin gilla gång bland kvinnorna, samtidigt som de lyssnar på Ulla Billquist och drömmer om fred, riktigt kaffe – och fler karlar. Så plötsligt en dag står han där på fabriksgolvet, den stilige tidsstudiemannen Cederqvist. En tupp i sina bästa år! Och med en hel hönsgård att plocka fjädrarna från! Men konstigt nog verkar ingen intresserad. Tills Cederqvist lär sig ett trick som kommer få varje höna att stöna!

Höjdhopparn (DVD) 15/4
Han är 35 år och heter Erik, men alla i den lilla staden kallar honom ”Pinnen”. Hans största tillgång finns mellan benen, medan huvudet är mindre välutrustat. Men ”Pinnen” är nöjd ändå, för han har just upptäckt hur galet kul det är att hoppa höjd. Med sin udda saxstil når han rekordhöjder och även alla som gapat om att han borde spärras in hyllar honom som en hjälte. Och en sådan måste ju visas upp för omvärlden tycker de pengaglada kommungubbarna. Så till slut står ”Pinnen” på Stadion i Stockholm, inför 40 000 åskådare, och får då en lysande idé. Men det är han nog ensam om att tycka…
Med tv-succeér som Baddjävlar, Tre kärlekar, Potatishandlaren och Den tatuerade änkan blev Lars Molin en av våra mest folkkära regissörer. I biofilmen HÖJDHOPPAR’N skinnflås ett av folkhemmets heligaste kor, idrotten, av den vassa samhällsbetraktaren.

Rabid (DVD + Blu-Ray + VoD) 22/4
BYGGD PÅ KULTSUCCÉN AV DAVID CRONENBERG
Rose är en osäker och hunsad tjej i modevärlden som drömmer om att bli en hyllad designer. Men efter en våldsam trafikolycka får hon sitt ansikte vanställt och karriären i de vackras värld är över. Verkar det som i alla fall. Men så sammanförs hon med den mystiske Dr. William Burroughs, som får klartecken att utföra en experimentell plastikoperation med henne som försökskanin. När Rose vaknar upp möter hon en självsäker skönhet i spegeln. Men det finns en sidoeffekt. Hon har börjat törsta efter blod…
Laura Vandervoort (Jigsaw) spelar Rose i årets mest efterlängtade skräckfilm, regisserad av de beryktade The Soska Sisters (American Mary). David Cronenbergs original var en av 1970-talets mest omskrivna skräckfilmer i Sverige och skapade löpsedlar när folk i publiken svimmade på löpande band. Nyinspelningen är ännu värre…

Den stora Edvard Persson-boxen volym 2 (DVD) 22/4
I uppföljaren till den första boxsuccén packar den fryntlige skåningen Edvard Persson väskorna för att resa till den kungliga huvudstaden. I fem klassiska komedier, inspelade från Värmdö till Gamla Stan, gör Edvard upp med tafatta stockholmare på ett sätt som fick applåder från både publik och kritiker. Inte minst ”Lördagskvällar”, som vid sidan av ”Pensionat Paradiset” och ”Söderkåkar” klassas som en av de största pilsnerfilmerna. Men självklart är en Edvard Persson-box inte komplett utan ett skånskt praktverk. Så här bjuder vi även på en av Edvards allra mest kända filmer… äventyrssuccén ”Snapphanar”!
Lördagskvällar (1933)
Edvard Persson och Gideon Wahlberg är två ölgubbar som under en blöt kväll snubblar in på nattklubb, vilket givetvis leder till äktenskapliga gräl. Av Schamyl Bauman med Dagmar Ebbesen, Ejvor Kjellström och Ruth Weijden.
Flickorna från Gamla Sta’n (1934)
Edvard Persson som målarmästare i en komedi om hederliga hantverkare och unga flickor med kärleksbekymmer. Av Schamyl Bauman med Gideon Wahlberg, Karin Ekelund och Birgit Rosengren.
Kvinnorna kring Larsson (1934)
En hunsad skomakare på Djurgården tröttnar på sin systers stränga regemente och anställer en hushållerska för att reda upp. Av Schamyl Bauman med Katie Rolfsen, Birgit Rosengren och Sture Lagerwall.
Blyge Anton (1940)
En omtyckt men sjukligt blyg kassör på ett skeppsmäklarkontor blir en räddande ängel när personalen hotas med uppsägning. Av Emil A Pehrsson med Ingrid Luterkort, Britta Brunius och Karl-Arne Holmsten.
Soliga Solberg (1941)
Av en slump hör en rik skeppsmäklare körsångaren Solberg sjunga och blir så förtrollad att han erbjuder honom ett lån så att han kan öppna ett kafé. Av Emil A Pehrsson med Märta Arbin och Anna-Greta Krigström.
Snapphanar (1941)
Bonden Grimme-Jens vill inget annat än att leva i lugn och ro, men när snapphanestriderna bryter ut under 1670-talet och hans son tas till fånga tvingas även han att ta till vapen. Av Åke Ohberg med Edvard Persson, George Fant och Åke Ohberg.

Thor Modéen & Åke Söderblom volym 2 (DVD) 22/4
Tillsammans med Hasseåtage och Magnus och Brasse är Thor Modéen & Åke Söderblom Sveriges populäraste komikerpar genom alla tider. Under 30- och 40-talen fick de miljontals svenskar att skratta sig tårögda åt deras upptåg. I denna box finner du sex av deras mest kända filmer. I tre av dem samsas de tu framför kameran, i de andra är det Thor Modéen för hela slanten.
Samtliga filmer släpps för första gången på dvd.
En stilla flirt (1934)
Livet är inte så lätt om man som Diddi är en ung studenttjej som blir förälskad i sin stilige förmyndare, som dessutom bara är intresserad av teaterstjärnor. Men Diddi lär sig tricket… Av Gustaf Molander med Thor Modéen, Tutta Rolf och Margit Manstad.
Släkten är värst (1936)
En advokat och tillika ungkarl måste ”uppfinna” en familj för att hans arvtant ska visa upp sin mest frikostiga sida. Allt går bra ända tills hon kommer på oväntat besök. Av Anders Henrikson med Thor Modéen, Håkan Westergren och Karin Swanström.
I natt eller aldrig (1941)
Farskarusell på ett vintersporthotell där en deckarförfattares påhittade intriger misstas för verklighet. Situationen blir kritisk när ett dyrbart pärlhalsband försvinner. Av Gustaf Molander med Thor & Åke och Sickan Carlsson.
Spökreportern (1941)
En korvfabrikant från Arvika drömmer om att bli författare. När han trots upprepade försök aldrig får något publicerat i tidningarna säljer han sin fabrik och köper en nedgången Stockholmsblaska. Av Schamyl Bauman med Thor & Åke och Annalisa Ericson.
Lille Napoleon (1943)
Kontoristen Napoleon Larsson lever ett trist liv utan att knappt någon lägger märke till honom. Efter att han fått sparken hastar hans fru till undsättning – med sensationellt resultat! Av Gustaf Edgren med Thor & Åke och Annalisa Ericson.
Hans Majestäts rival (1943)
Kostymspektakel med kärlek och intriger vid Gustaf III:s hov. Den vackra och firade operasångerskan Antoinette kommer till Sverige och uppvaktas av en kärlekskrank sångare. Av Weyler Hildebrand med Thor Modéen, Gurli Lemon och Gösta Kjellertz.

Uppdraget (DVD) 29/4
”STARK SPÄNNING. EN THRILLER
AV ALLRA HÖGSTA KLASS” GP
Efter att en högt uppsatt general brutalt mördats i ett sydamerikanskt land sänds UD-mannen Erik Dalgren dit för att medla mellan vänstergerillan och de styrande högerextremisterna. I den tryckande hettan blir han genast utsatt för flera mordhot och medan situationen i landet urartar i massmord och upplopp gör han misstaget att välja sida mellan parterna. Därmed blir han landets mest hatade man – med sitt liv hängande på en skör tråd…
UPPDRAGET hade premiär året efter MANNEN PÅ TAKET, som också hade Thomas Hellberg i en huvudroll och liksom denna film byggde på en bestseller av Per Wahlöö (tillsammans med Maj Sjöwall). Utöver Hellberg och Per Oscarsson upptas rollistan av internationella stjärnor som
Oscarbelönade Christopher Plummer (Sound of Music) och Fernando Rey (French Connection).

Mannen på taket (DVD + Blu-Ray) 29/4
GULDBAGGEN FÖR BÄSTA FILM
”EN AV VÄRLDENS BÄSTA SNUTDECKARE.
ETT MÄSTERVERK. VÄRLDSKLASS!”
TV4 (2020)
En natt mördas en patient på Sabbatsbergs sjukhus. Ett synnerligen våldsamt mord med bajonett. Martin Beck sätts på fallet, vilket kompliceras av att den mördade är en före detta polis. Spåren leder snabbt åt ett håll som gör att Beck och hans kollegor nu hamnar i skottlinjen. Samtidigt någonstans i Stockholm klättrar en tungt beväpnad man upp på ett höghustak…
Efter fyra decennier är MANNEN PÅ TAKET fortfarande oöverträffad av deckarfilmer i deckarlandet nr 1. Under premiäråret sågs filmen av hela 750 000 svenskar på bio och även internationellt blev den ovanligt framgångsrik, såld till 40 länder. Studio S presenterar denna epokgörande film i digitalt restaurerat skick.
BONUSMATERIAL (för DVD-utgåvan)
* KOMMENTARSPÅR med Sven Wollter och Stefan Jarl * BILDGALLERI * ORIGINALTRAILER * TRAILER FÖR NYPREMIÄREN PÅ BIO 2020
BONUSMATERIAL (för BD-utgåvan)
MED SIKTE PÅ REALISM. Dokumentär om filmen av Ronny Svensson, med Sven Wollter, Stefan Jarl, Roy Andersson med flera (78 min) * KOMMENTARSPÅR med Sven Wollter och Stefan Jarl * SJÖWALL & WAHLÖÖS KRIMINELLA VÄRLD. Dokumentär från 1974 (37 min) * RADIO- OCH TV-INSLAG, bland annat med Bo Widerbergs tv-introduktion 1978 * KLIPP UR ”WIDERBERG”, Karsten Wedels porträttfilm från 1977 (13 min) * BILDGALLERI * ORIGINALTRAILER * TRAILER FÖR NYPREMIÄREN PÅ BIO 2020

Roseanna (DVD) 29/4
”KEVE HJELM ÄR LYSANDE SOM MARTIN BECK” SvD
”EN FULLTRÄFF! SKICKLIGT FOTO OCH UTMÄRKT SPEL” Bildjournalen
En varm sommardag är två barn på väg för att bada när de gör en fasansfull upptäckt vid Göta kanal. Bland näckrosor och sjögräs flyter ett naket och lätt blåfärgat kvinnolik. Några minuter senare bromsar polisen in vid platsen. Fallet tilldelas Martin Beck, som snart inser att kvinnan våldtagits och mördats ombord på en av kanalens många turistbåtar. På en passagerarlista dyker namnet Roseanna upp. Men inget mer. Vem var hon, denna mystiska och vackra kvinna? Och vem var det som hon mötte på båten under sin sista dag i livet..?
ROSEANNA var den första av Sjöwall & Wahlöös deckarsuccéer som filmades och därmed blev Keve Hjelm den allra första att spela vårt lands mest kända filmkommissarie, Martin Beck. Berättelsen var inspirerat av ett uppmärksammat sexualmord i Marstrand i juli 1961, det så kallade Maymordet.

Apocalypse Now – Final Cut
På DVD nu! Blu-Ray-versionen utgiven sedan tidigare i februari.
”EN AV HISTORIENS BÄSTA FILMER”
Roger Ebert, Chicago Sun-Times
“DEN BÄSTA VERSIONEN AV FILMEN.
ETT MAGNIFIKT MÄSTERVERK”
Fredrik Sahlin, SVT
Fyra decennier efter urpremiären har krigsfilmen som de flesta anser vara historiens bästa aldrig visats exakt så som Francis Ford Coppola vill ha den – tills nu. Omklippt av regissören själv och nyrestaurerad med knivskarp bild och ett fantastiskt ljud utarbetat med banbrytande teknik är APOCALYPSE NOW: FINAL CUT nu en fulländad filmupplevelse! Det Oscar- och Guldpalm-belönade mästerverket utspelas mitt under Vietnamkriget och följer kapten Willard på hans vådliga färd längs den krigshärjade floden på jakt efter Walter Kurtz, en överste som blivit vansinnig av kriget och skapat sig ett eget rike i djungeln. Willards uppdrag: eliminera Kurtz – till varje pris!
BONUSMATERIAL:
DVD 1: Introduction by Francis Ford Coppola • Trailer for Apocalypse Now: Final cut • Trailer and teaser trailer for the original version
DVD 2: Coppola at the Cannes Film Festival 2001 • Kurtz compound destruction • A conversation with Coppola and Martin Sheen • Fred Roos: casting Apocalypse Now • Trailer for Apocalypse Now: Redux • “Heard any good movies lately?” The sound design of Apocalypse Now • Apocalypse Now, then and now • Monkey sampan “Lost scene” • The color palette of Apocalypse Now • PBR Street gang featurette • The final mix • The music of Apocalypse Now • Ghost helicopter flyover • Apocalypse Now: The birth of 5.1 sound • “A million feet of film”: The editing of Apocalypse Now • “The hollow men” • Additional scenes • 1979 theatrical program • Storyboard collection • Poster gallery • Photo archive: Unit photography • Photo archive: Mary Ellen Mark photography • Lobbycards and presskit gallery • The synthesizer soundtrack, article by Bob Moog

UR ARKIVET

Rabid (Blu-Ray + DVD + VOD)
DAVID CRONENBERGS KULTKLASSIKER SOM FICK SVENSKARNA ATT SVIMMA PÅ BIO
”På biografen Palladium i Stockholm visas varje kväll skräckfilmen Rabid. Den har gått tretton dagar och hittills har cirka 50 personer svimmat. ’Vi har aldrig upplevt något liknande’, säger biografpersonalen. Det börjar mer likna sjukstuga än bio.’” (Expressen 17 juni 1979)
RABID är blodsugarfilmen som blev ökänd i Sverige för svimningsepidemin den orsakade landet runt. Ändå hade censuren redan kapat bort de grövsta scenerna. Filmen gav porrdrottningen Marilyn Chambers beröm för sin första roll i en påklädd (nåja) film. Den innebar även genombrottet för David Cronenberg, som efter orgier av filmblod sedermera hamnade i de fina salongerna, med ordförandeskapet i Cannesjuryn som klimax.
Studio S är stolta att släppa loss RABID på Blu-ray i Sverige, för allra första gången. Oklippt och nyrestaurerad.
BONUSMATERIAL
* KOMMENTARSPÅR med David Cronenberg * ORIGINALTRAILER * TV-REKLAM * RADIOREKLAM * SUPER 8-VERSIONEN, tidsenligt komprimerad för hemmabruk * BILDGALLERI * MARILYN CHAMBERS HETASTE. Trailers till stjärnans mest kända p-filmer.* DE RYSLIGASTE RYSARNA. Trailers från 70/80-talet.

© Studio S Entertainment

print

Våra samarbetspartners