GREENLAND – katastroffilm som låter familjedramat vara den röda tråden bland effekterna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi; Ric Roman Waugh
Skådespelare: Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn, David Denman, Brandon Quinn
Premiär: 2020-08-12
Betyg: 3

Likt western, musicals och noir på sin tid var katastroffilmen en genre som levde sitt eget liv på sjuttiotalet. Många filmstjärnor med framtiden bakom sig fick ett lyft när skyskrapor brann, jorden skakade eller rent av var på väg att gå mot en ny istid eller försvinna i ragnarök och svavel. Hollywoods verkstad för effektsökeri gick för högtryck och skådespelarna behövde bara hänga på och låna ut sina namn, som till exempel Charlton Heston som fick ett lyft med genren.

Nåväl, nu skriver vi 2020 när det åter på väg att barka åt fanders när jättekometen Clarke håller på att skicka vårt yra klot tillbaka till ruta ett igen. I centrum står familjen Garrity (Gerard Butler och Morena Baccarin) och deras lille son Nathan som hastigt får bege sig ut på vägarna när kometen är på väg att slå ner.

John och Allison Garrity är på väg att gå skilda vägar, men nu tillhör familjen de utvalda som skall räddas om vi backar tillbaka till stenåldern igen. John bygger skyskrapor, och sådana behövs naturligtvis när vi skall börja på ny kula.

Regissören Ric Roman Waugh (Angel has fallen) försöker inte luta sig mot specialeffekterna utan låter familjedramat vara den röda tråd som för handlingen framåt. Lite klichéer här och var får man köpa, men annars är det genomgående bra styrfart på händelseförloppet och självfallet har effekterna kommit en bit på vägen sedan ovan nämnda sjuttiotal.

Man måste också vara blind om man inte i dessa Coronatider tar till sig budskapet mellan raderna om att det är skillnad på folk och folk när det gäller köordningen till livbåtarna när skeppet sjunker.

Skådespelarna gör ett gediget jobb och det är roligt att återse en härjad Scott Glenn som Allisons pappa. Scott minns vi ju i sin krafts dagar i bland annat Urban Cowboy och Silverado.

Gillade ni katastroffilmerna på sjuttiotalet kommer ni att sväva på små moln här.

Skriven 2020-08-12

print

Våra samarbetspartners