THE MANY SAINTS OF NEWARK – prequel till The Sopranos som håller vad den lovar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Alan Taylor
Skådespelare: Alessandro Nivola, Leslie Odom Jr., Jon Bernthal, Vera Farmiga, Corey Stoll
Premiär: 2021-10-15
Betyg: 4

Det är naturligtvis en händelse som ser ut som en tanke att familjen i en scen med tindrande ögon betraktar Bogart och Robinson i klassikern Key Largo på tv. Långt innan Tony Soprano lärde oss hatälska maffian fanns Humprey Bogart, Edward G. Robinson, James Cagney och George Raff (den äkta varan) på vita duken, och grundade gangsterfilmens guldålder.

Efter att genren en länge tid ha legat i ide kom så Gudfadern (1972), och vi lärde känna familjen Corleone och efterhand mängder av andra maffiafamiljer som 1999 toppades av The Sopranos främst personifierade av Tony Soprano personifierad av James Gandolfini. Gandolfini gick ur tiden och serien lades mer 2007.

Hur Tony Soprano blev den han blev

Det debatteras ju mycket om hur barns uppväxt påverkar deras framtid, och vi är många som har undrat hur Tony Soprano blev den han blev. Svaret får vi nu i The Many Saints Of Newark, en prequel till tv-serien. Tony Soprano som ung spelas med bravur av Michael Gandolfini som lever upp till pappans skapelse.

Händelserna utspelar sig mellan 1967 och 1972,en turbulent tid i USAs historia. I centrum står Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola), den unge Tonys mentor och också den som även i döden lägger grunden till den Tony Soprano som vi fått lära känna som vuxen.

En turbulent och intressant tid

Nivola är lysande och borde kunna gå samma öde som Pacino och DeNiro till mötes som stjärna. Tiden, det hela utspelar sig alltså åren som skarvar sextio med sjuttiotalet, var som sagt en turbulent men också högst intressant tid att vara i USA.

President Johnson kämpade inte bara i Vietnam, han hade också rasmotsättningarna och kravallerna i storstäderna att ta tag i. Det började bildas en afroamerikansk maffia som naggade den italienska urmaffian i kanterna, och givetvis blev det konfrontationer.

Inneboende garanti för gott resultat

Eftersom The Sopranos skapare David Chase och regissören Alan Taylor, som signerat inte mindre än nio avsnitt, är involverade finns naturligtvis en inneboende garanti för att resultatet inte skall haverera, och det är ingen risk här heller. Resultatet håller vad det lovar.

Många starka prestationer, inte minst är det roligt att se Ray Liotta igen som maffiabasen “Hollywood” Dick Montisanti, som med glöd berättar om sina öden och äventyr med Sinatra och Dean Martin.

Det goda överväger med råge

Om vi nu skall vara riktigt kräsna så finns här och var lite väl tilltaget överspel som ligger svindlande nära parodins gräns när det gäller att porträttera en maffiakaraktär, och således närmar sig en karikatyr. Men jag köper det hela som ett paket-deal, och tar det onda med det goda som överväger med råge.

Skriven 2021-10-13

print

Våra samarbetspartners