CHAOS WALKING – rymdvästern som tappar tråden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Doug Liman
Skådespelare: Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen, Demián Bichir, David Oyelowo
Premiär: 2021-06-23
Betyg: 2

Svunnen är för länge sedan den tid då man gick på bio för att se hjältar och skurkar bära vita och svarta hattar och färdas till häst eller vagn. Ute ur bilden är emellertid inte de historier som låg till grund för western genren men nu förflyttats ut i rymden eller till en sci-fi värld där de återanvänds i uppdaterad form När Sean Connery dök upp som rymd-sherif i Outland (1981) såg man för sin inre syn Gary Cooper vandra gatan fram i High Noon.

Chaos Walking är mer eller mindre en lätt förklädd western baserad på Patrick Ness sci-fi trilogi Tystnaden i bruset (Kaostrilogin bok 1). I centrum står den unge Todd (Tom Holland), en andra generationens kolonisatör i en värld där inga kvinnor längre existerar. Männens tankar syns och hörs som seriebubblor ovanför huvudet i det så kallade bruset.

Som alltid finns mörka krafter här i form av borgmästaren Mads Mikkelsen som lever och verkar för maktens privilegium och när en rymdfarkost med en ung stark och begåvad kvinna (Daisy Ridley) landar ser han sin position hotad.

Det låter spännande och kreativt på papperet men någonstans på vägen har man tappat tråden och börjat trampa vatten. Dialogen är torftig (brusig skulle man ju kunna vara vitsig och skriva, och tempot räddas bara av de lyckade specialeffekterna. Bland skådespelarna är det bara Mikkelsen som bekräftar att skurkarna alltid har bäst förutsättningar att sätta kött på benen på sina karaktärer.

Chaos Walking har sina ljusa stunder men de är tyvärr begränsade i det dova bruset.

Skriven 2021-06-24

print

Våra samarbetspartners