TOP GUN: MAVERICK – Tom Cruise och ett fulländat popcornäventyr som måste ses på stor duk

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joseph Kosinski
Skådespelare: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Monica Barbaro, Lewis Pullman
Premiär: 2022-05-24
Betyg: 4

Jag har inte varit i Cannes sedan sjuttiotalet. Kanske därför att det inte längre finns så många filmstjärnor att visa upp längre. Då det begav sig var Paul Newman, Roger Moore, Joan Collins och andra stjärnor fortfarande aktiva och dök vid något tillfälle upp i Cannes för någon film.

Hade jag varit på plats under femtiotalet hade stjärnfallen varit ännu större med Eddie Constantine, Brigitte Bardot och från USA, Robert Mitchum som gjorde skandal.

Kan göra vältränad trettioåring grön av avund

Tom Cruise är en av de sista filmstjärnorna som lever upp till den ribba de gamla pionjärerna lagt, och kom således i Cannes uppifrån i helikopter till ett förenat jubel från filmfolk och fans.

Cruise med en dryg månad kvar till sextioårsdagen kan fortfarande fysiskt göra en vältränad trettioåring grön av avund skall övervara visningen av hans stundande världspremiär på efterföljaren till den 36 år gamla Top Gun nu med tillägget Maverick.

Fulländat popcornäventyr

Alla gjorde tummen upp och jag rättar in mig i ledet sedan jag sett och imponerats av detta fulländade popcornäventyr som onekligen var värt att vänta på. Cruise gjorde rätt i att sätta ner klacken när bolaget på grund av covid funderade på att lägga ut filmen på streaming.

Måste ses på stor duk

Top Gun: Maverick måste ses på stor duk, och gärna på en biograf av Nordisk films kaliber för att ge maximal utdelning. Att se den på hemmabio vore som att ersätta oxfilé med falukorv. Därmed inte sagt att falukorv är något att skämmas för… men det är kanske inte något att skryta med heller.

Actionscenerna avlöser varandra och ljudmixen överdådig så man nästan baxnar i stolen över hur tekniken i sina bästa stunder är filmmediets oreserverade kraftkälla när det gäller att i framtiden åter skriva under på att det är på bio man skall se film.

Åter på styva linan

Tom Cruise gör alltså comeback som Maverick, nu veteran med framtiden bakom sig tills han åter får chansen att visa sig på styva linan genom att träna upp en ny kull top gun-piloter, däribland sonen till hans gamle polare Goose.

Sonen Rooster spelas av Miles Teller, och givetvis blir relationen komplicerad. Maverick hinner också mitt i flygshowen mysa med ex-flamman Penny som nu äger en bar och leverera lite nostalgi för den generation såg såg föregångaren.

Scener bara för målgruppen

Regissören Joseph Kosinski har levererat den fulländade publikfriaren och erkänner utan omsvep att vissa scener finns där för målgruppen, till exempel den där barbröstade piloter spelar boll på en strand.

Det har också skrivits en del om bortklippta scener för att tilltala en viss marknad, men inget spelar någon större roll här. Top Gun; Maverick är gjord för att nå en maximal publik kosta vad det kosta vill i både stålar och tillrättalagda scener.

print

Våra samarbetspartners