THE PEANUTS 2 MOVIE COLLECTION: A BOY NAMED CHARLIE BROWN / SNOOPY COME HOME

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Snobbenklassiker och mästerverk i sann auteuranda, USA 1969 / 1972
Regi: Bill Melendez
Originalröster: Chad Webber, Robin Kohn, Stepen Shea, David Carey, Johanna Baer
DVD
(Majeng Media)

BETYG: FEM

Världens mest kända beagle fyller 75 år! Det firas med en fin dubbelutgåva som innehåller båda de klassiska långfilmerna med Snoopy och hans vänner … Serien heter Peanuts i original, … därav titeln The Peanuts 2 Movie Collection

Värdelös på drake och förlorande basebollag

A Boy Named Charlie Brown (1969) fokuserar på Snoopys husse Charlie Brown. Han är deprimerad eftersom han är en sådan förlorare. Han är värdelös på att flyga sin drake. Drakätarträdet vinner jämt. Om draken ens lyfter från marken … Hans basebollag förlorar alltid den första matchen på säsongen. Och den sista. Och alla de dumma matcherna däremellan … Dessutom är kullen som han står på när han kastar bollen full av maskrosor, och alla tjejerna – och även Schröder – hävdar att han ser gullig ut bland maskrosorna.

Ställer upp i stavningstävling

Lucy van Pelt lyckas få Charlie ännu mer deprimerad genom att påpeka alla hans fel … och förstora upp dem med hjälp av diabilder.

Charlie beslutar sig för att ställa upp i skolans stavningstävling för att visa att han inte är en hopplös förlorare … han pluggar stavning som besatt med hjälp av sin hund Snoopy och sin bäste vän Linus van Pelt.

I before E, except after C… är en sådan där klassisk sång som gör att stavningsregeln verkligen sitter … (och efter det kommer en massa andra bra stavningsregler). Snoopy hoppar och spelar och viftar med öronen, Charlie och Linus sjunger och dansar … och allt går som en dans!

Åker ut på ordet ”beagle”

Charlie blir bäst i sin skola på att stava … Men ack, han hade inte tänkt på att nu måste han åka till New York och tävla mot de allra bästa eleverna i hela landet!

En ironi är att Charlie åker ut på ordet “beagle” – alltså en hundras som han verkligen borde känna till. Visst är det pinsamt. Men världen går inte under för den skull …

Egentligen är det ingen som bryr sig. Livet går vidare. Någon spelar kula, någon hoppar rep, någon spelar fotboll … ingen bryr sig nämnvärt om utifall Charlie är bäst i landet på att stava eller bara näst-bäst …

Struntar i obligatoriskt lyckligt slut

Det här är en vacker och vänligt film, subtilt animerad, med intressanta och välutvecklade karaktärer och mycket medryckande musik (som lärt ungar överallt att stava sedan 1969)! Filosofisk lågmäldhet och djupsinnighet betyder inte att man har gjort avkall på dramatik och spänning. Man struntar i obligatoriskt lyckligt slut där huvudpersonen ska vinna allt i någon talangjaktstävling (som i så många barnböcker och filmer idag). Vinnaren tar inte hem allt. Det räcker att komma hem.

Det här är en av de bästa och vackraste animerade filmer som har gjorts, helt i klass med Snövit, Fantasia och Bambi– och den första film någonsin som bröt Disneys monopol på lyckade och inkomstbringade animerade långfilmer. Men tecknat är inte allt, man måste ha en bra story, intressanta karaktärer och karaktärsutveckling … Allt detta har filmen.

En av mest hyllade tecknade filmerna

En barnfilm som innehåller referenser till St. Stephen, Thomas Eakins, Harpers Ferry, baseball, drakflygning, George Washington, klassiska moraliska frågor och hela Beethovens Sonata Pathétique – det är minsann inte vanligt.

Filmen hade premiär i december 1969 på Radio City Music Hall i New York City – den första film som har fått den stora äran efter Snövit (1937) och Bambi (1942) – och är än idag en av världens mest hyllade tecknade filmer. Ett mästerverk som det är svårt att övertrumfa.

Charlie Brown inte en loser

Det är intressant att konstatera att Charlie Brown har en gullig lillasyster, en unik hund, en lojal bästa vän … och så mycket annat att vara glad för. Men han ser sig ändå som en loser. Visst förlorar han i baseboll. Men det gör även alla andra i laget, och de blir inte deprimerade. Visst förlorade han i stavningstävlingen – han blev “bara” tvåa i hela USA. Men med ett undantag gick det sämre för alla andra. Och alla Charlies vänner ställde inte ens upp … Inte ens den smarte Linus som totalt utklassar Charlie i leken fantisera-vad-du-ser-i-molnen i filmens inledning.

Charlie Brown är alltså inte en loser. Det inser i alla fall Snoopy …

Snoopy försvinner

Uppföljaren till denna hyllade biosuccé kom 1972 – Snoopy Come Home. Snoopy rymmer tillbaka till sin tidigare ägare Lila, när hon blir sjuk och behöver honom … Men Charlie och alla hans vänner blir sjuka av oro och saknar Snoopy. Ingen förstår varför han har rymt …

Musik av duon bakom soundtracket till Djungelboken

Med sig på resan har Snoopy sin fågelvän Woodstock, och fokus i filmen ligger på deras vänskap och äventyr under den långa resan till Lila, snarare än den sedvanliga dynamiken i gruppen av kompisar som omger Charlie Brown.

Musiken i uppföljaren är skriven av brödraparet Sherman & Sherman – kända bland annat för sina svängiga soundtrack till Djungelboken, Aristocats och Mary Poppins. Visst svänger det även om Snoopy och Woodstock tillsammans!

Första filmen där Snoppy pratar

Och vem lyckas räkna ut vart Snoopy har tagit vägen? Linus van Pelt så klart!
– Jag har en Sherlock Holmes med en snuttefilt, suckar Charlie Brown – men det är ju inte det sämsta!

Det här är den första filmen där Snoopy “pratar” – genom brev som han dikterar på skrivmaskin (Woodstock gör det mesta av tangentarbetet). I tidigare filmer (både i biolångfilmen A Boy Named Charlie Brown och i olika kortfilmer) har Snoopy varit tyst eller morrat och skällt som en vanlig beagle.

Schulz skapade allt själv

Filmerna är baserade på Charles M. Schulz kända seriestrippar – och visst känner man igen många klassiska bilder och punchlines under handlingens gång! Snoopy är idag en pigg 75-åring och Charlie Browns vedermödor och Linus van Pelts filosofier ligger fortfarande i tiden – liksom deras vänskap och hundens trogna kärlek.

Till skillnad från många andra serieskapare så skapade Charles M. Schulz varenda serieruta, varenda teckning och varenda pratbubbla själv – och tummade aldrig någonsin på kvaliteten.

Peanutsfilmerna känns idag som tidlösa verk skapade i en sann auteur anda – långt från många av dagens massproducerade, anonyma och lättglömda verk.

Skriven 2020-05-25

print

Våra samarbetspartners