TELL IT TO THE BEES

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Coming of age, försoning, svek och oanade konsekvenser , Storbritannien 2018
Regi: Annabel Jankel
I rollerna: Gregor Selkirk, Holliday Grainger, Billy Boyd, Anna Paquin, Euan Mason,
DVD
(Studio S Entertainment)

BETYG: FYRA

Fördomar, hemligheter, försoning och dansande bin.
Och minnet av sommaren då allting hände …

Tell it to the Bees är en coming-of-age story med en tioårig protagonist i huvudrollen, Charlie Weekes. Platsen är en liten by i Skottland, året är 1952, och Charlie har mycket att tänka på.

Att hans föräldrar separerar. Att han åker på stryk i skolan. Att han inte har några nära vänner. Att mamma ständigt är ledsen och inte dansar längre. Att de inte har några pengar och hotas av vräkning. Att hans mamma förlorat jobbet på den lokala vävfabriken. Att hans kusin har fått ihop det med en svart kille. Att han inte vill växa upp och bli en man – om det innebär att han ska bli precis som sin pappa.

En ny läkare på landet

År 1952 är the National Health Service en relativt ny idé. (NHS grundades 1948). Professionell läkarhjälp har blivit gratis och ska finnas tillgängligt för alla. Vilket behövs på den fattiga landsbygden. När Charlie en dag fått rejält med stryk på skolgården, efter att ha försökt försvara sin mammas rykte, tar kusinen med honom till den nya unga läkaren, Doktor Markham, för att dra nytta av en kostnadsfri undersökning. Vänskap uppstår omedelbart mellan Charlie och Doktor Markham. De är båda två intelligenta och reserverade individer, och tillsammans blir de gladare och mer öppna och avslappnade. Det visar sig också att de har många gemensamma intressen, bland annat bin …

Bin, böcker och en bästa vän att prata med

Charlie älskar bin, Doktor Markham har flera bikupor på sin tomt. Charlie älskar att läsa, Doktor Markham har massor av böcker. Plötsligt är Charlie inte längre ensam, han har en bästa vän att prata med, han har bina att prata med, han har någon som förstår honom. Livet är roligt att leva igen, allt är som ett spännande äventyr och bina behåller alla hemligheter som han viskar in i deras honungsdoftande bikupor. Bina slåss inte, de kommunicerar genom dans. Bina är vänliga och lever i ett harmoniskt matriarkat. Bina verkar veta hur man ska leva livet utan att komplicera det i onödan.
Charlie är övertygad om att bina minns honom och förstår honom och kan ta instruktioner – som “flyg till den lila blomman”.

Skvaller och avundsjuka

Charlie och hans mamma hotas dock fortfarande av fattigdom och vräkning … Lösningen blir ett nytt jobb som hushållerska hos Doktor Markham, där mamma fixar med allt och Charlie pysslar med bina och odlar sin vänskap med Doktor Markham.

Men det är inte lätt att vara lycklig … Folk i byn gillar inte Charlies mamma, hon är ju inflyttad utifrån, hon pratar med en annan accent, hon låter mer engelsk än skotsk, hon gillar musik och dans och det är lättsinnigt … och skvallret går.

Hemligheter och svek

När folk ställer insinuerande frågor om mammas vänskap med läkaren så svarar Charlie blåögt att Doktor Markham minsann är hans vän, inte hans mammas!

Något som han tror på, tills han hittar dem i säng med varandra en tidig morgon. Charlies avundsjuka är glödhet och destruktiv. Vad är värst? Att mamma har ett eget liv och egna hemligheter? Eller att Doktor Markham inte längre är exklusivt hans vän?

En nedåtgående spiral av destruktivitet börjar, och snart inser Charlie hur fel han har handlat …

Försoning och oanade konsekvenser

Tell it to the Bees är baserad på en bästsäljande roman av Fiona Shaw. Manusbearbetningen är av
Henrietta och Jessica Ashworth och för regin står Annabel Jankel, som först slog igenom som framstående regissör av musikvideos. Jankels musikvideos finns i de permanenta samlingarna på Museum of Modern Art i New York, så väl som på Victoria & Albert Museum i London.

Grundhistorien i Tell it to the Bees och filmen i sig påminner en hel del om Atonement. En roman av Ian McEwan som filmades 2007 efter ett manus av Christopher Hampton och i regi av Jon Wright, som sin vana trogen satte Keira Knightly i den kvinnliga huvudrollen … men filmen är främst ihågkommen för 13-åriga Saoirse Ronans magnifika genombrott. Det är hon som spelar rollen som oförstående vittne och vad hon säger kommer att få ödesdigra konsekvenser för historiens kärlekspar.
I Tell it to the Bees är det Gregor Selkirk i rollen som Charlie som har Saoirse Ronans både drivande och betraktande roll.

“The child’s gaze”

Man talar ofta om “the male gaze” och “the female gaze” i filmvetenskapliga sammanhang. Här har man dock många gånger valt att filma med “the child’s gaze” – kameran placeras lågt, kikar in genom låga fönster, spanar genom glipor mellan brädor, betraktar genom smala dörrspringor, smyger fram under en låg trädgren … eller ser in i bikupornas mystiska och harmoniska matriarkat.

Charlie håller på att driva sin pappa till vansinne när han pratar om binas känslor och om att bina saknar honom och om att träd har känslor och om inte pappa tänker på trädens känslor när han hugger ved till vintern …

Vårdnadstvist som hämndaction

Pappa vill egentligen inte ha Charlie, han använder honom mest för att hämnas på exet, och skakar om ungen brutalt och säger att han måste lära sig att vara en man. Och att aldrig prata känslor.

“What if I don’t want to be a man … like you?” frågar Charlie och summerar på så sätt hela filmens tema.

Måste man växa upp på ett visst sätt? Måste man ha vissa värderingar?

Finns det inte något annat sätt att vara man på – och att vara människa på?

Charlie har reda hittat sin “role model” – Doktor Markham.

Allting är i förändring …

Det handlar inte om att komma ut som tio-årig gayaktivist, snarare om att konstatera att världen förändras och att människor förändras och att det inte går att hålla fast vid förlegade roller och gamla förutfattade meningar.

Kärlekshistorierna och relationerna är komplexa och nyanserade. Tell it to the Bees är en fulländad relationsroman och en fulländad relationsfilm.

Berömda bin i litteratur och film

Det är intressant att notera att Charlie älskar bin och att han älskar att läsa Sherlock Holmes – när Sherlock Holmes pensionerade sig från detektivarbetet så blev han biodlare på heltid. (Vilket bland annat utforskats i en Sherlock Holmes roman och sedermera film med Ian McKellen i titelrollen som en utmärkt Mr. Holmes.) Redan Sherlock Holmes på sin tid höll på att utmejsla en ny mansroll. Alla fans av bin minns säkert också att bin hade en viktig roll i den gamla romantiska klassikern Stekta gröna tomater.

Vacker, eftertänksam och överraskande brutal. Tell it to the Bees gör ett outplånligt intryck. Holliday Grainger och Anna Paquin är lysande i sina respektive huvudroller, liksom nykomlingen Gregor Selkirk i rollen som Charlie.

Ett magiskt realistiskt filter

Det ligger stundom ett sagolikt skimmer över fotot och över hela filmen. Skottland är ofta soldränkt och vackert och binas dans är helt magisk … Vilket kan bero på att större delen av filmen utspelar sig i Charlies minnen. Och i minnenas sommar kan solen skina hur mycket som helst – till och med i det regniga Skottland.

Skriven 2020-02-29

print

Våra samarbetspartners