THE ANGRY BIRDS MOVIE 2

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Fågelfähig slapstick, USA 2019
Regi: Thurop Van Orman
Originalröster: Jason Sudekis, Josh Gad, Leslie Jones, Bill Hader, Rachel Bloom
Svenska röster: Fredde Granberg, Alex Kantsjö, Allan Svensson, Björn Bengtsson, Jens Hultén

BETYG: FYRA

Keep your friends close … Keep your ememies closer!

Angry Birds 2 är tillsammans med Gudfadern 2 en av de få uppföljare som anses vara mycket bättre än ettan.

Angry Birds 2 kan dessutom skryta med att vara den film, baserad på ett spel, som fått bäst kritik. Någonsin.

Ändå bryr man sig inte om att flirta med kritiker och filmfantaster, man bryr sig inte om att komma med en massa “smarta” filmreferenser och ordvitsar och skämt som går över huvudet på barnen. Man kör nästan helt och hållet på ren slapstickkomedi. Som fungerat sedan Charlie Chaplins och Buster Keatons stumfilmsdagar … och som fungerat ända sedan tecknad film uppfanns. Man låter helt enkelt tecknade karaktärer göra vad de är bäst på: slapstick. Och fysisk humor. Som fungerar överallt. Utan översättning.

En homage till Buster Keaton står för sig själv

Man har till och med en Buster Keaton homage med i filmen! Som involverar en mim-artist och en fallande husgavel och en enda öppning, som finns för att artisten inte ska krossas under gaveln …

Men man behöver inte veta att detta är en klassisk Buster-Keatonscen för att tycka att det är kul. Det fungerar som ett helt fristående skämt.

Visst finns det några kul blinkningar till saker som vuxna kan känna igen – som valet av 1980-tals musik och en domedagsmaskin som räknar ner till tonerna av Europes The Final Countdown. En av örnarna läser Crazy Rich Avians (en parodi på Crazy Rich Asians) och infiltrationen av örnarnas högkvarter är som en parodi på filmen Örnnästet (där Clint Eastwood & Co infiltrerar … och nej, det fanns inga örnar med i den filmen!)

Men mest av allt är filmen full av kul slapstick och skojiga skämt som får barn att bubbla av skratt.

En ny gemensam fiende leder till märkliga vänskapsallianser

Visst är det kul när forna fiender ska försöka vara vänner. Alla grisar och alla angry birds måste hålla ihop för att avvärja ett nytt hot, från en tredje ö, där det finns hotfulla örnar. Som till skillnad från angry birds kan flyga utan att använda sig av en slangbella. Ett team sätts ihop och där ingår bland annat fåglarna Red (Jason Sudeikis), Chuck (Josh Gad) och Bomb (Danny McBride) och grisen Leonard (Bill Hader) som alla är kända från den förra filmen. Till det gamla gänget lägger man den geniala fågeln Silver (Rachel Bloom), den smarta grisen Courtney (Akwafina) och uppfinnargrisen Garry (Sterling K. Brown, som kör en brittisk accent och låter ungefär som Eddie Izzard).

Leslie Jones (Ghostbusters) och Peter Dinklage (Game of Thrones) gör förresten rösterna till ett par förälskade örnar. Kan det bli mer galet kul?

Tre kläcklingar på galet kul äggjakt

Massor av positiva saker finns att hitta i filmen, som de tre kläcklingarna som är ute på egna äventyr för att rädda tre ägg som är på vift. Deras äventyr är som skojiga små mini-filmer som är insprängda i den stora filmen, och alla mini-filmerna har med varandra att göra, och får även en inverkan på den stora långfilmen (fast bäst är slutet när fågelungar och ormungar ska utväxlas, på grund av en tidigare ägg-förväxling …).

En säl och en hund har också fått en romance, som presenteras i små vinjetter, ackompanjerade av gammaldags nostalgisk musik …

Alla kan vara vänner och dansa tillsammans på samma beachparty …

Också positivt är att skurken faktiskt är rolig och lätt att tycka om … och att man slipper evighetslånga final battles och att skurken ska falla mot en säker död … Istället för slagsmål har man skojiga dance-battles och på slutet har man en gigantisk fest på stranden där alla är med och alla är vänner – även den ursprungliga skurken och hennes anhang – och alla partajar tillsammans.

Mest positivt är att hjälten är en “science geek” och på slutet vill alla små kläcklingar hålla på med science … precis som Silver. Hon är fågelöns motsvarighet till The Big Bang . Hon har gjort naturvetenskap och teknik coolt och attraktivt. Och kläcklingarna har fått en nörd som sin största idol …

She blinded me with science …

Silver är verkligen en rolig ny karaktär, hon är syster till Chuck, och medan Chuck är fysiskt snabb sitter Silvers snabbhet i huvudet … hon ser alla möjligheter och alla scenarion och har alltid lösningar på allt. Vilket kan skrivas ut i hennes ögon eller i filmsekvenser. Lite som i BBC-serien Sherlock, faktiskt.

För vetenskapssugna betraktare av filmen finns massor med pyssel inkluderat på DVD och BD, som hur man ska göra sitt eget “science project”, en vulkan-ö, precis som örnarnas ö, komplett med pyssligt vulkanutbrott. Fast det är lite för ambitiöst för de minsta kläcklingarna, man behöver lite hjälp med det. Annat DIY-pyssel är betydligt lättare att genomföra … fast är inte popcorn godare innan man blandar det med marshmallows?

Även intervjuer med alla röstskådespelarna (original), en imponerande varierad cast, och behind-the-scenes och making-of – om hur filmen gjordes.

Skriven 2020-01-27

print

Våra samarbetspartners