HENRIK SJÖGREN, Folkhem och folkteater (Carlsson Bokförlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Antal sidor: 175
Format: Häftad (Danskt band)
Utgviningsdatum: 2017-10-17

På teatern i Aten samlades för 2500 år sedan friborna medborgare för att se på tragedier och satyrspel och för att vara med och påverka om statens styrelse. Teater och demokrati gick hand i hand. Med dramat kom demokratin – folkteatern.

Folkteaterns triumfer i Italien

Antiken fick efter 2000 år sin renässans i Italien. Vad man inriktade sig på då var att återuppväcka teatern – inte demokratin. Men vad som spelades på hovteatrarna var inte samma sak som spelades för folket, ute på gatorna. Commedia dell’arte härskade på torgen. I fantasins värld bjöds det på bus och livsglädje och en förtäckt kritik mot överheten. Kanske kunde man också leva ut hämndfantasier. Alla som gjorde sig förmer och bredde ut sig för mycket petades ner ett par pinnhål under dramats gång.

När man ser fransk films klarast lysande juvel, Paradisets barn, så kommer man in i handlingen via den demokratiska gatuteatern – men alla sorters teaterformer finns med i filmen och mimaren Baptiste drömmer om att göra pantomim till en god teaterform för alla känslor, inte bara för billiga gapskratt, och hans ambition är att ha något att säga till folket – de som upptar de billigaste platserna, alltså “paradisets barn”. Han lyckas med sin dröm.

Strindberg och operett till lördagsdansen

I Sverige på 1900-talet finns folkteatern. Redan 1902 börjar folkparkerna bjuda på Strindberg och operett till lördagsdansen – detta är “den verkliga folkteatern” enligt Per Lindberg. Han kom på idén med den stora folkteatern i Malmö, som invigs 1944. Den är formad som en amfiteater från antiken.

När det gäller Skåne och folkteater är visionären och ledaren Peter Oskarson något av en huvudperson i denna bok. Han har sagt många kloka saker – som den tänkvärda one-linern att teater inte ger förströelse, utan livsglädje. Det där summerar folkets Commedia dell’arte i ett nötskal!

Folkteatern lever och frodas och vidareutvecklas. Dels finns den på “rotnivå” i folkparker och i form av små folkteatrar, dels förs den ut “uppifrån” från Riksteatern som åker ut på turnéer för att få ut god teater till folket. Folkhem och folkteater går hand i hand.

Framtiden för folkteatern i Sverige

Henrik Sjögren har skrivit om teater i över femtio år och har flera böcker bakom sig. Folkhem och folkteater är en bok som inte bara summerar det förflutna utan som även tar pulsen på kultur-Sverige och teatern idag, och frågar sig vart teatern är på väg. Är det inte så att folkteateridealen håller på att svikas? Och om det är så, vad kan man göra åt det?

Sjögrens bok är inte en definitiv slutpunkt, det är snarare en början på en ny diskussion. Men samtidigt, att ta del av all denna inspiration som har funnits inom teatervärlden är faktiskt … just det: inspirerande.

Skriven 2017-11-21

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners