BANDBOND – Hårdrocken tar tillbaka kapad fanrelation med gratisapp!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fakta: Om du är ett band idag handlar allt om sociala medier. Trots den stora tillgängligheten är ändå glappet mellan artister och fans större än någonsin. Hårt skruvade algoritmer släpper bara igenom en bråkdel av bandens relationsbyggande inlägg till fansen. Vill man nå fler måste man betala galna summor. Märk väl att detta inte främst handlar om att nå nya fans, utan de som faktiskt valt att följa bandet – ibland så få som 5%.

Om man kan ta betalt för något betyder det att man äger det. I det här fallet är det de sociala medie-jättarna som anser sig äga rätten till relationer som många gånger skapades för flera decennier sen.

Men inom hårdrocken har man en tradition av att hitta nya vägar. Under 80-talet skapade man fanzines och skickade kassetter över världen (sk. “tapetrading”) när vanlig media inte ville skriva om musiken eller spela den. Den här gången kommer gensvaret i form av en app vid namn Bandbond som är gratis för både band och fans.

Vad är Bandbond?

Idén om BANDBOND föddes ur en frustration för några år sen när Martin Brändström hade hand om sociala medier för sitt band Dark Tranquillity. De svenska dödsmetall-pionjärerna har närmare 450 000 fans från hela världen på Facebook. Detta är en relation man förtjänat genom årtionden av skivsläpp och världsturnéer – långt innan sociala medier gjorde sitt intåg. Martin förstod snart att den unika relationen var kapad – att det stod någon i vägen som viftade med samma prislapp som om de skulle försöka marknadsföra en ny läsk.

Tillsammans med studio!kollegan Joacim Starander och journalisten Mattias Lindeblad började han fundera på ett nytt hem för hårdrocken där band och fans ostört, obegränsat och utan grindvakt kan få uttrycka sin kärlek till musiken. Svaret har resluterat i en app där fansen får ta del av 100% av bandens och medlemmarnas inlägg helt gratis. Appen inkluderar även en turnékalender och innehåller eget journalistiskt material, etc.

När Bandbond nu lanseras publikt finns det närmare 300 band i appen som alla är införstådda och frustrerade över hur multinationella företag ser deras relation med fansen som sin handelsvara.

Hur appen kommer att utvecklas beror helt på vilka behov banden och fansen har. Bandbond 1.0 är bara början.

Ladda ner Bandbond
App Store
Google Play
Bandbond info-trailer

© Playground

Bio – Martin Brändström
Martin Brändström, musiker och producent, är medlem i det stilbildande melodiska dödsmetallbandet Dark Tranquillity. Bandet bildades 1989 och räknas tillsammans med At The Gates och In Flames som upphovsmän till den inflytelserika musikscenen Gothenburg Sound som sedan många år är ett begrepp globalt inom hårdrocken.

Bio – Mattias Lindeblad
Journalisten Mattias Lindeblad har bevakat hårdrock i 20 år för SVT, Sveriges Radio, i böcker, utställningar och genom ett flertal hyllade dokumentärfilmer som exempelvis “Kiss och gitarristen som försvann”. Han är dessutom sedan tonåren god vän med Martin Brändström.

print

Våra samarbetspartners