EUROVISION 2020: Klart för Eurovision-vecka i SVT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det blir Eurovision Song Contest för de svenska tv-tittarna även i år. Även om det blir på ett lite annorlunda sätt.

– Nu om någonsin behöver vi något positivt att se fram emot. Därför är det med stor glädje som vi kan berätta att vi kommer att kunna samlas framför Eurovision-sändningar i maj. Programmen kommer att se lite annorlunda ut, men vi räknar med att bjuda på en musikfest som engagerar och underhåller i sann Eurovision-anda, säger Anette Helenius, projektledare.

Eurovision-veckan startar lördag 9 maj med Inför ESC där David Sundin med Christer Björkman som sidekick presenterar årets 41 bidrag. Här startar också omröstningen i Mello-appen. Vilka 25 bidrag vill den svenska publiken se i final?

– Jag är glad över att tittarna även i år kan rösta på sina favoriter och hoppas och tror att det kan samla svenska folket i en tid när ingenting annat är sig likt. Så nu gör vi det här tillsammans! Titta, tyck och rösta, säger Christer Björkman.

Torsdag 14 maj direktsänds Sveriges 12:a från SVT i Stockholm. I programmet visas de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Mello-appen under veckan. Där och då röstar tittarna igen, och korar svenska folkets Eurovision-vinnare 2020. Det blir också tillbaka-blickar på Eurovision-minnen, och klipp från Sveriges två egna Eurovision, 2013 och 2016. På plats är också Melodifestivalen-vinnarna The Mamas, som framför Move. Idémakare och producenter för Sveriges 12:a är Christer Björkman och Edward af Sillén.

– Det här kommer att bli en underbar Eurovision-kväll för alla tv-tittare. Vi ska givetvis dela ut Sveriges 12:a och kora en vinnare. Vi kommer också att gräva fram härliga favoritminnen, inte minst från våra egna ESC i Malmö 2013 och Stockholm 2016. Det blir en fest för både öga och öra som jag får äran att skapa ihop med Edward af Sillén, säger Christer Björkman.

Lördag 16 maj sänder SVT och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light – en två timmar lång sändning med start kl 21.00.
I programmet hyllas sångerna som skulle varit med och tävlat i Rotterdam och kända artister från de senaste tävlingsåren bjuds också in att framföra välbekanta sånger ur Eurovision-historien. Programledarna som skulle ha lett Eurovision Song Contest 2020 leder programmet: Chantal Janzen, Edsilia Rombley and Jan Smit.

Sändningen produceras av de nederländska tv-bolagen NPO, NOS och AVROTROS som skulle sänt Eurovision Song Contest 2020.

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play
Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play
Eurovision: Europe shine a light, lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play

© SVT

print

Våra samarbetspartners