EUROVISION 2020: Sarah Dawn Finer korar Sveriges Eurovision-vinnare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu är det klart att Sarah Dawn Finer blir programledare för Sveriges 12:a, torsdag 14 maj. I programmet kommer Sarah att samla ihop tittarnas poäng och kora svenska folkets Eurovision-vinnare 2020.

– Jag älskar direktsändningar, när vad som helst kan hända. Och att leda Sveriges 12:a är verkligen en stor ära! Det är såklart synd att Eurovision ställs in i år, men det är ju lätt att förstå varför. Så därför känns det extra roligt att med detta program, en stor godisskål för alla Eurovision-älskare, sprida glädje och musik. Det är något som vi alla behöver just nu, säger Sarah Dawn Finer.

Sarah har stor erfarenhet av programmet, även om hon själv inte har tävlat i Eurovision.
– Jag har verkligen fått känna på kraften och kärleken då jag lett ”Eurovision Song Contest´s Greatest Hits” och även ”Inför ESC”. Dessutom har jag medverkat som mellanakt i Malmö 2013 och i Stockholm 2016, både som Lynda Woodruff och som mig själv.

– Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativa tävling. Hon är superförankrad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhanget. Vi kommer garanterat leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning, säger Christer Björkman, producent för Sveriges 12:a.

SVT:s Eurovision-vecka startar lördag 9 maj med Inför ESC där David Sundin med Christer Björkman som sidekick presenterar årets 41 bidrag. Vilka 25 bidrag vill den svenska publiken se i final? Röstningen sker i Mello-appen, där man också kan se alla bidragen. Röstningen i appen öppnar redan 5 maj.

Torsdag 14 maj direktsänds Sveriges 12:a. I programmet visas de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Mello-appen under veckan. Där och då röstar tittarna igen, och korar svenska folkets Eurovision-vinnare 2020. Det blir också tillbakablickar på Eurovision-minnen, och klipp från Sveriges två egna Eurovision, 2013 och 2016. På plats är också Melodifestivalen-vinnarna The Mamas, som framför Move. Idémakare och producenter för Sveriges 12:a är Christer Björkman och Edward af Sillén.

Lördag 16 maj sänder SVT och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light – en två timmar lång sändning. I programmet hyllas sångerna som skulle varit med och tävlat i Rotterdam och kända artister från de senaste tävlingsåren bjuds också in att framföra välbekanta sånger ur Eurovision-historien. Programledarna som skulle ha lett Eurovision Song Contest 2020 leder programmet den 16 maj: Chantal Janzen, Edsilia Rombley and Jan Smit.

Sändningen produceras av de nederländska tv-bolagen NPO, NOS och AVROTROS som skulle sänt Eurovision Song Contest 2020.

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play
Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play
Eurovision: Europe shine a light, lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play

© SVT

print

Våra samarbetspartners