MATS RONANDER släpper nytt album ”Malla Motel” den 3 april

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För många generationer musiklyssnare är namnet synonymt med svensk elektrisk rockblues med sväng och svärta.

Med det nya albumet ”Malla motel” ställer sig ”Malla” bergfast i nuet, samtidigt som han sublimt summerar allt det han stått för efter åren i Nature, som soloartist och som gitarrist med åtskilliga av blågula giganter som ABBA och Ulf Lundell.

”Malla motell”, som i oktober förra året föregicks av singeln ”Klubbrock”, blir Mats Ronanders första studioalbum sedan 2001.

Det är värt all väntan.

Albumet visar smakprov på alla de olika sidor som gjort honom till ett av de mest betydande namnen inom svensk rockmusik.
De läckra gitarrsolona. Den nonchalanta, men ändå känsloladdade sången. Texter som rör sig mellan glimten i ögat, snärtiga popformuleringar, poetisk pregnans och en mer bluesig eftertänksamhet.

Albumet presenterar två huvudsakliga inriktningar. En del, där Mats återförenas med de musiker med vilka han gjorde album som 50/50 och Tokig: gitarristen Henrik Janson, med sin funkiga Nile Rodgers-influerade gitarr och den snärtige trumslagaren Åke Sundqvist. Den andra halvan av albumet är producerad av Max Lorentz, den multibegåvade musikern, sångare och låtskrivaren som bland annat producerade Mats största albumframgång, Himlen gråter för Elmore James.

Även ”Malla”-bekanta musiker som basisten Nalle Påhlsson och den gamle Nature-kollegan, gitarristen Lasse Wellander, finns med i den namnkunniga laguppställningen. ”Malla motell” smeker sig också skickligt in i nutid. På albumet finns exempelvis två samarbeten med Mauro Scocco, låten ”En liten stund i solen” respektive Scocco/Malla-duetten ”Solsken efter regn.”

– Jag är väldigt nöjd, säger Mats själv om slutresultatet. Plattan visar alla mina sidor, inte bara ”blues-Mats”, utan den svenskspråkige Mats, med ballader, lite funkiga saker, popmusik och lite mer experimentella grejor.

Projektet inleddes med att Henrik Janson och Mats samarbetade på fyra låtar, varpå en lång paus följde.

Sedan tog Max över och färdigställde albumet, då blev det andra musiker.

– Max har gjort ett väldigt bra jobb. Han är en mycket mångsidig musiker producent och det kändes bra att jobba ihop igen. Han har dessutom en egen studio, vilket gör att vi har kunnat jobba avslappnat, konstaterar Mats.

Den spontaniteten hörs i musiken. Musiken lever.

– Det är roligare att skapa tillsammans. Visst, det kan bli lite skräpigare. Men lyssna på Stones och The Who, de är inte perfekta, men personliga. Och det är en av anledningarna till att musiken har överlevt.

Här finns också Kim Larsen-tolkningen ”Luft under vingarna”. Larsen var en gammal god vän till Mats och deras duett ”Gör mig lycklig nu” var en av 90-talets stora landsplågor i både Sverige och Danmark.

– Många svenskar hade någon relation till Kims musik, men det var ju fullständig landssorg i Danmark – och i viss mån även i Skåne – när han försvann, säger Mats sorgset.

Utöver de korta, snärtiga fraser som Mats alltid levererar med ett självironiskt flin i mungipan, finns mer melankoliska iakttagelser, som en påminnelse om att många av Mats hjältar och generationskamrater lämnat oss, en efter en. Det finns inte så många kvar som minns hur man gjords innan den moderna tekniken gjorde sitt intåg i musikskapandet.

– Det känns som om vi som är kvar har ett visst ansvar att påminna folk om hur det känns med lirad musik, som har mänskliga brister. Även många yngre lyssnare har tröttnat på det polerade, strömlinjeformade och felfria. Musik är ingen tävling.

”Malla” tillhör således den gamla skolan. Han lirar live, men gör inte så mycket väsen av sig om det inte handlar om musik.

– Jag vill inte sitta i TV-soffor och sucka och stöna, kommenterar han enkelt. Men lira, det kommer jag att göra tills jag trillar av pinn. Jag blir 66 år i vår, men B. B. King blev 89, så förhoppningsvis har jag lite tid på mig ändå, garvar Mats.

Tracklist:
1 Malla Motel
2 Luft under vingarna
3 Klubbrock
4.Farväl till blues
5 Sista tangon i Paris
6 En stund i solen (feat Mauro Scocco)
7 Avenue Junot
8 Längtans röst
9 Baby Blue
10 Solsken efter regn (feat Mauro Scocco, Lasse Wellander)

© Warner Music Sweden

print

Våra samarbetspartners