DE FÖRBANNADE ÅREN – Danska filmsuccén får svensk biopremiär i maj

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När Tyskland ockuperar Danmark förändras tillvaron för den framgångsrike fabrikör Skov, och frågan hur han ska agera med hedern i behåll blir brännande aktuell. De förbannade åren, som skildrar andra världskrigets grepp om en dansk familj under de första ockupationsåren 1940-43, är en succé på danska biografer. Anders Refns film, som hittills setts av nästan 380 000 personer i hemlandet, får biopremiär i Sverige samt Norge på segerdagen den 8 maj.

Karl Skov driver en framgångsrik elektronikfabrik, och när nazisterna ockuperar Danmark i april 1940 lever han och hustrun Eva ett behagligt överklassliv i Köpenhamn tillsammans med barnen Michael, Aksel, Knud, Valdemar och Helene. När ockupationen är ett faktum får Karl kämpa för att kunna upprätthålla produktionen på sin fabrik, och börjar motvilligt producera för den tyska marknaden. Samarbetet skapar snart motstridigheter i familjen, och snart väljer alla sina egna vägar. Michael ansluter sig till tyskvänliga Frikorps Danmark, medan Aksel går med i den danska motståndsrörelsen. De sorglösa jazzfansen Knud och Valdemar fortsätter att roa sig, samtidigt som dottern Helene förälskar sig i en tysk ubåtsofficer.

Regissören Anders Refn har tillsammans med Flemming Quist Møller även skrivit manus till De förbannade åren.

– Filmen handlar om den mest omvälvande perioden under förra seklet, och skildrar de smärtsamma konflikter som övergången från fri demokrati till ockuperad nation medförde. Samarbetet mellan danskar och nazister har sällan skildrats på film. Vi ville teckna en nyanserad bild av attityderna och handlingarna som kännetecknade Danmarks befolkning under ockupationsåren. Motsättningar mellan olika generationer och samhällsgrupper kom upp till ytan. Tanken är inte att nostalgiskt berätta om svunna tider, utan att formulera frågor om att våga ta ställning samt skapa medvetenhet om priset man kan få betala, säger Refn som nu planerar uppföljaren till De förbannade åren, med produktionsstart i höst. Han har tidigare regisserat filmer som De flygande djävlarna och Svart höst, och klippt långfilm för bland andra Lars Von Trier samt Sally Potter.

Jesper Christensen som spelar Karl Skov i De förbannade åren är en av Danmarks mest populära skådespelare som setts i flera filmer av Per Fly, och dessutom är känd för en internationell publik som Bondskurken Mr White. Han spelade huvudrollen i Jan Troells Dom över död man och vann en Guldbagge för sin birollsinsats i Maria Larssons eviga ögonblick. Bodil Jørgensen som gestaltar Karls hustru Eva hade huvudrollen i Idioterna och känns även igen från Badhotellet samt många andra serier och filmer.

Originaltitel: De forbandede åren
Språk: Danska
Regi: Anders Refn
Manus: Anders Refn och Flemming Quist Møller
I rollerna: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Sara Viktoria Bjerregaard, Lue Dittmann Støvelbæk, Sylvester Byder, Gustav Dyekjær Giese, Pernille Højmark, Cyron Melville, Claes Malmberg m fl
Längd: 2 timmar och 32 minuter
Censur: ännu ej fastställd
Premiär i Danmark: 9 januari
Svensk biopremiär: 8 maj

© Scanbox

print

Våra samarbetspartners