ANTON BERG, De aderton (Bookmark Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Antal sidor: 392
Utgivningsdatum: 2018-11-06

Man brukar ju säga att verkligheten överträffar dikten, men det är som bekant ingen lag huggen i sten. I De aderton utgår romandebuterande Anton Berg från tre obehagliga händelser som bidrog till att det sedermera började pratas om att Sverige förlorat sin oskuld. Dessa använder han sedan som avstamp för en händelsekedja som bygger på en konspirationsteori huvudpersonen försöker bevisa. Till idel okända mäktiga människors förtret och till en hög kostnad både på det privata och professionella planet.

Samband mellan Palmemordet, ”självmord” i tunnelbanan och mystisk bilolycka

Axel Sköld är radiojournalisten som gjort en upptäckt. En till synes långsökt sådan, men likväl en upptäckt värd namnet. I samband med efterforskningar till en kommande dokumentär börjar han nämligen se ett samband mellan mordet på Olof Palme, Boforsaffären och vapeninspektören Carl-Fredrik Algernons ”självmord” i Stockholms tunnelbana och tv-journalisten Cats Falcks död i en mystisk bilolycka.

Utsparkad med huvudet före

Initialt består kopplingen i de tre till synes vitt skilda fallen enbart av en okänd man i keps. Denne figurerar på foton relaterade till alla de tre hädangångna offrena. Axel tror stenhårt på sin teori, men ingen och då allra minst hans chef på Radiohuset gör det samma. Det är alltså inte konstigt att ”vår hjälte” blir utsparkad med huvudet före när han trotsar strikta order, och lanserar sina tankar rakt ut i etern utan skyddsnät. Få din teori bekräftad eller stryk den var budskapet, men det valde alltså Axel att strunta i.

Rotande och snokande til Gustav III:s tid

Fråntagen både heder och ära fortsätter radiomurveln dock att botanisera i dessa olösta fall. Ivrigt påhejad av ingen utom möjligen Stina Forss, kollegan från Ekot han delar kontor med. Men just när det ser som mörkast ut blir han kontaktad av Ragnar von Scheele, en ska det visa sig dödssjuk mångmiljonär som är villig att betala honom rundligt för att fortsätta sina efterforskningar.

Rotandet och snokandet leder fortsättningsvis Axel både ända bak till Gustav III:s tid och till USA och Boston där arkiv finns som kan bringa klarhet och bekräfta Axels teorier. På det personliga planet hittar han även en ledtråd till mysteriet i den egna släkten.

Skuggfigurer i bakgrunden

Frågan är bara hur allt hänger ihop. Axel börjar lägga ihop två och två, och blir allt mer övertygad om att det handlar om en konspiration som går högt upp i samhällskroppen. Det handlar om skuggfigurer i bakgrunden som försöker förhindra en oönskad samhällsutveckling på avstånd via hot, våld och utövande av makt, rent allmänt.

Samtidigt figurerar bland annat en myglande finansminister, den unga lovande miljöpartisten Lova Magnusson på väg uppåt i den politiska hierarkin, en excentrisk professor och naturligtvis Stina Forss, den vassa Ekotreportern och tillika Axels kontorspartner i mixen, och alla bidrager på något sätt till den komplexa helheten.

Intrikat, genomtänkt och nästan överlag spännande

Ja, också finns där förstås icke att förglömma även en åldrande sammanbiten yrkesmördare, som motvilligt börjar se slutet på sin dödsbringande karriär. Denne skulle kunna berätta mycket om han bara ville, men lojaliteten framför allt verkar vara devisen han lever efter.

Mer än så här bör verkligen inte yppas om handlingen. Istället nöjer jag mig med att konstatera att De aderton är en intrikat, genomtänkt och nästan överlag spännande skapelse som håller läsaren fängslad från början till slut.

Anledning till användning av konspirationsteori i fiction

Sedan ska villigt medges att jag personligen närmast blir opasslig av alla lika idiotiska som imbecilla konspirationsteorier som florerar där ute – och som dessutom fått sorgligt mycket näring på grund av våra sociala medier – men det finns ingen anledning att inte använda dem i ficionsammanhang. Särskilt inte när man som Anton Berg har använt dem på ett sådant intelligent och tankeväckande sätt.

En page turner och första delen i en trilogi

Sedan måste jag också säga att det finns ett oväntat bra flyt – Berg är trots allt debutant – i både handling och dialog. Den sistnämnda för i sin tur handlingen snabbt framåt på ett närmast omärkligt sätt, vilket får en att ta till det slitna uttrycket page turner för att beskriva helheten.

Vilket som bekant inte alltid är fallet. Att kunna säga mycket utan att historien stannar upp är liksom inte alltid en självklarhet.

Och fortsättning följer. Enligt uppgift är De aderton första delen av en trilogi.

Skriven 2019-12-29

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners