RUTH KVARNSTRÖM-JONES : JULSTÖK I HALLEHOLM – fejder, oförrätter och spirande romanser i pittoreskt skärgårdssamhälle

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Printz
Serie: Halleholm (del 2)
Översättning: Mats Foerster
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 369
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-11-03

Den praktiska stjärnkonditorn och Londonbon Mattie i Annie Darlings Bloomsbury-bästsäljare En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan hatar allt som är besläktat med feelgood och kärleksromaner och romantiskt nonsens – men hon smälter som smör när hon upptäcker att det finns en hel subgenre som handlar om kvinnor som flyttar ut på landet och startar café och bageri och lyckas leva som egensinniga egenföretagare, trots att det egentligen inte finns något kundunderlag. Det går helt enkelt inte att hata sådana böcker, man kan bara älska dem!

Storbritannien verkar vara fullproppat med feelgoodcaféer och bagerier med bokhörnor vid det här laget, liksom Frankrike, men hur står det till med Sverige, sockerkakans och kanelbullens och lussekattens och pepparkakshusets förlovade hemland ( i alla fall om man får tro alla bakande svenskar)?

Ett besök i skärgårdens Halleholm

En riktigt bra serie som alla “Matties” där ute inte får missa är Ruth Kvarnström-Jones serie om Halleholm. Böckerna är helt fristående och har några av de mest svenskromantiska omslag du kan tänka dig. Medan sommarens debut pryddes av smultron och röda stugor och storögda katter så står nu svenska juliga bakverk i fokus. Jaja, det finns andra kök som kör med saffran året runt, och mycket mer saffran än i Sverige, och “ginger snaps” är ju praktiskt taget en internationell medicinkaka som äts året runt, men det låtsas vi inte om nu. Blott Sverige svenska krusbär har, skrev Almqvist, och blott Sverige svenska lussekatter har (och svenskt lussefirande).

Det som göms i snö kommer fram i tö

Halleholm är ett pittoreskt skärgårdssamhälle som ligger i närheten av Stockholm (vilket direkt kan förklara att företaget på den ljuvliga landsbygden kan klara av att gå runt) och Lovisa har stans bästa bageri. Hon har också haft tur i kärlek och trivs tillsammans med Axel. Men det som göms i snö kommer fram i tö. Barndomstrauman väcks till liv hos Lovisa, minnen och upplevelser som hotar kärleksidyllen med Axel. Dessutom blir det en fnurra på tråden mellan Lovisa och hennes bästa vän Rebecca.

Rebecca har hemligheter och döljer något för Lovisa, och det tycker inte Lovisa om. Speciellt inte när hon behöver bästa väninnans stöd … Det finns också ett rikt persongalleri att följa i det lilla samhället, där det finns många fejder och gamla oförrätter och spirande romanser som ligger och gror. Någon som alla verkar gilla är gamle Algot, och så många engagerar sig i frågan hur Algot ska kunna återförenas med sin familj igen, som finns på andra sidan världen.

Kanelbullar, cupcakes och varm choklad

Lovisa är en hejare på att baka allt från kanelbullar till cupcakes och hennes specialitet är varm choklad. Vid invigningen av caféet kunde man välja mellan champagne och varm choklad, och det är inte ofta i den moderna världen som varm choklad kan konkurrera ut champagne.

Läses dessa böcker främst av folk som kan baka, som Mattie, och som därför identifierar sig med huvudpersonen, eller av folk som inte kan baka (men som önskar att de kunde?), eller folk som stillar sötsuget med läckerheter i bokform istället för att frossa i verkligheten? Frågan får vara öppen. Men om Lovisas café funnes i verkligheten, då skulle man vallfärda dit. För att ta en bulle med kanel eller saffran, och en kopp hemmagjord varm choklad.

print

Våra samarbetspartners