THE PURGE (Season one)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Dystopisk skräckaction i långbänk, USA 2018
I rollerna: Gabriel Chavarria, Hanna Emily Anderson, Jessica Garza, Colin Woodell, Lee Tergesen, Amanda Warren, Lili Simmons, Reed Diamond, Dominic Fumusa, William Baldwin
(Universal) (Region A, amerikansk Blu Ray)

BETYG: TVÅ

Fördelen med en franchise som The Purge är att upplägget erbjuder hyfsad potential att ändra scenariet från gång till gång även om ”Purge Night” förvisso alltid utgör en slags början på ett klimax. Det är inte som i sportfilmer typ Rocky- och Karate Kid-serien eller slashers á la Fredagen den 13:de där ungefär samma händelseförlopp måste upprepas varje gång och leda fram till en avgörande match respektive given slakt av ungdomar.

Skapare har förblivit vid sin läst

Å andra ger upplägget långt ifrån samma oanade möjligheter till variation som äventyrs- och actionserier från Indiana Jones via James Bond och Mission Impossible och vidare till Die Hard och Dödligt vapen. Ni förstår säkert både poängen i resonemanget och ser att förutsättningarna är olika beroende på vad som ska avhandlas där på filmduken när uppföljarinstinkten slår till. Eller för den delen på tv-skärmen.

I fallet The Purge har det känts som det varit självklart att långfilmsformatet varit det givna sättet att berätta dessa historier på. Kritiken har förvisso programenligt inte varit direkt lysande, men säga vad man vill; filmseriens skapare James DeMonaco har förblivit vid sin läst och skapat tight och brutal skräckaction.

Hur USA togs över av neonaziorganisation

Mest lyckade är ”ettan” och den tredje filmen The Purge: Election Year medan den två år gamla prequeln The First Purge måste betecknas som något av en besvikelse. Jag upplevde att man inte alls lyckats knåpa ihop en vettig bakgrundshistoria. Här hade man ju velat få kött på benen, och få reda på mer om hur det gick till när USA togs över av neonaziorganisationen New Founding Fathers of America, och gången för införandet av något så drastiskt som en tolvtimmarsperiod varje år då det blev fritt fram att vandalisera, plundra, bränna upp och framförallt mörda folk utan konsekvenser.

Övermaga dra ut på lidandet tio avsnitt

Men med detta sagt, att The Purge var på väg att bli tv-serie var knappast väntat. Eller skulle visa sig särskilt lyckat. Det fanns förvisso hopp innan första silverskivan stoppades in i Blu-rayspelaren, men efter de tre första episoderna kom insikten att man dragit ut på historien. Den började trampa vatten, helt enkelt. Den förhållandevisa sparsamheten med såväl dramatiken som brutaliteterna började ta ut sin rätt. Det hela hade hållit för en gedigen biofilm på sisådär nittio, hundra minuter, men att dra ut på lidandet över tio avsnitt var övermaga. The Purge, tv-serien lider med andra ord av samma problem som motsvarande försök att göra From Dusk till Dawn till tv-underhållning.

Hjärntvättad och försvunnen

Fast som sagt, själva upplägget borde funkat utmärkt i det vanliga långfilmsformatet. Initialt presenteras vi för ett antal personer som var och en inte känner varandra eller har något gemensamt, men på årets stora ”rensarnatt” inträffar oväntade saker. Bland dramats huvudpersoner märkt bland annat före detta marinkårssoldaten Miguel Guerrero, som är på jakt efter systern Penelope, numera lika hjärntvättad som försvunnen. Amanda Warren å sin sida är den hängivna teamplayern på en investeringsfirma, vars karriär tappat fart i samband med att hon ignorerats i den oskrivna turordningen vad gäller företagets promotionrace.

Lekkamrat i sänghalmen till dem båda

Också har vi ambitiösa äkta paret Jenna och Rick Betancourt, som hoppas inhösta välbehövliga investeringspengar till sitt drömprojekt av välsituerade NFFA-medlemmen Albert Stanton. Dennes dotter Lila, i sin tur, har pikant nog ett förflutet som tidigare älskande och lekkamrat i sänghalmen till dem båda. Joe Owen slutligen är en vanlig arbetare utan jobb, som maskerad kör runt i sin skåpbil och utsätter sig för livsfara. Det är liksom oundvikligt om man ingriper mot diverse drägg med mord i sinnet mitt på mörka rensarnatten.

Hade fungerat som långfilm utan dödkött

Med dessa karaktärer och förutsättningar som utgångspunkt finns det mycket som talar för att det här hade kunnat bli en gedigen tempofyllt nervig och actionladdad skapelse av det sedvanligt hårdföra slaget utan dödkött. Som långfilm alltså. Kanske hade det hela till och med fungerat om man nöjt sig med fem avsnitt av denna tv-serie. Med en hälften så lång speltid tror jag faktiskt man hade sluppit det mesta av vattentrampandet samtidigt som det blivit mer djup i karaktärsskildringen än vad som brukar vara fallet på bioduken.

Ny biofilm kommer i sommar

Dessvärre är det uppenbart att James DeMonaco inte lärt sig av den första omgångens misstag. Även säsong två består nämligen av tio avsnitt, och att döma av de vikande tittarsiffrorna borta i USA är det inget som tyder på att bristerna har åtgärdats, så förvänta er ingen fortsättning.

Däremot är premiärdatum för uppföljaren till The First Purge satt nu. Den 10 juli går The Purge 5 upp på världens biografer. Och tro det den som vill, men DeMonaco har sagt att detta också ska bli det sista kapitlet i serien. Men det återstår väl att se.

Skriven 2019-12-11

print

Våra samarbetspartners