LEE BERMEJO : Batman: Noel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: DC Comics
Språk: Engelska
Genre: Superhjältar, Serier
Antal sidor: 112
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2011-11-02

Nu är det snart jul igen, och vad kan väl då passa bättre än att åter gräva ner sig i Charles Dickens klassiker A Christmas Carol eller En julsaga som den heter på modersmålet. Denna slitstarka berättelse har återberättats, gjorts om, uppdaterats i regelbundet i all evighet ända sedan ända sedan premiären 1843, och då inte minst på filmduken.

George C. Scott och Bill Murray som Scrooge

Förutom ett antal uppenbarligen lättglömda tv-filmer genom åren har det gjorts en hel radda skapelser för bio, och bland de bästa och/eller mest omtalade märks Scrooge, en brittisk tolkning från 1951, den från 1984 med en briljerande George C. Scott i Scroogerollen, Dödligt vapenregissören Richard Donners samtida version Scrooged – spökenas hämnd från 1988 med en Bill Murray i högform, The Muppets Christmas Carol med Kermit och gänget från nittiottalet och Robert (Tillbaka till framtiden) Zemeckis animerade mörka variant från slutet på förra decenniet.

Farbror Joakim och Marvel

Samtidigt sätts historien föga förvånande upp på världens teaterscener för jämnan. Så sent som förra året var den till exempel aktuell på Helsingborgs Stadsteater med Maria Kulle i huvudrollen.

Men även serieskapare har tagit Dickens odödliga moralitet till sitt hjärta. Inte minst har Farbror Joakim antagit Scroogerollen i en Disneyversion – tala om no brainer – medan Marvel med sin satsning på serieversioner av de litterära klassikerna i Marvel Classics Comics i slutet på sjuttiotalet självklart även tog sig an En julsaga innan nedläggningen i december 1978.

Batman som grinig, krass hämnartyp

Vilket slutligen så leder oss in på det verkliga ämnet för denna recension, nämligen Batman Noel. För det är klart att The Dark Knight också kan få en roll inom ramarna för detta drama. Som ingen mindre än en version av Scrooge själv dessutom.

Det är nämligen Batman som när historien inleds förvandlats till en grinig, krass och övervåldsam hämnartyp utan att riktigt kunna se det. Robin är död och Kommisarie Gordon oroar sig för att gränsen för det acceptabla ska passeras under hans brottsbekämpande.

Pengahämtning åt Jokern

Berättare är dock någon annan. Vars identitet snart avslöjas under berättandets gång. Fast när historien tar sin början betonas Batmans aggressiva tendenser relativt omgående när han attackerar den medellöse Bob när han plockar upp en påse pengar från en papperskorg åt ingen mindre än Jokern.

Det visar sig sedermera Bob har en liten son plågad av både dålig hälsa och ett skadat ben. Tim är som sig bör hans namn, och han är vid gott mod trots sitt tillstånd. Batman i sin tur bevakar Bobs nedgångna lägenhet i hopp om att Jokern ska dyka upp för att hämta sina pengar.

Spöken i form av Catwoman och Superman

Bruce Wayne får dock snart annat att tänka på. För det har blivit dags för spökena att visa upp sig. Catwoman har fått rollen som Gångna julars ande, och lurar till sig ett möte med honom under förevändning att hon vet var Jokern befinner sig. Detta är dock en lögn, Kattkvinnan vill bara vandra ner för minnenas aveny och ”leka med honom” på sant maner á la kärlek/hat. En önskan som knappast är besvarad av Batman.

Superman i sin tur är den Nuvarande julens ande. Han är orolig för sin vän, och berättar att han lider av lunginflammation. Sedan tar han honom på en flygtur över Gotham för att själv se hur vanligt folk har det i juletid. De båda superhjältekollegorna visar sig även ha olika uppfattning om hur Bob ska hanteras. Fängelse eller inte är frågan, och om det blir det sistnämnda alternativet; vad händer då med pojken, undrar den Kryptonbördige.

En uppenbarelse i graven

Slutligen begravs Batman levande i kölvattnet av ett attentat. Då dyker Jokern åter upp, nu i egenskap av Kommande julens ande, och via honom får den maskerade miljardären en uppenbarelse där i graven om ett Gotham präglat av våld och destruktivitet om det går så långt att han lämnar jordelivet för gott.

Fast så blir det förstås inte. För Batman får äntligen insikt om att förändring är det enda rätta, varpå han gräver sig ut ur graven och ställer saker till rätta. Precis som i originalstoryn. Typ.

Förvaltat grundmaterialet och tänk utanför boxen

Med detta sagt; att historien håller hög klass behöver knappast nämnas. Det måste ha varit en ynnest och ett privilegium att ha Dickens grundmaterial som bas. Men på samma gång måste jag säga att manusförfattande tecknaren Lee Bermejo har förvaltat det samma väl och lyckats väva in DC:s karaktärer med både tanke och stil.

Sedan kanske det inte låter som det mest uppenbara draget att använda Batman som grund för Scroogefiguren, men Bermejo har tänkt utanför boxen på ett smart sätt och plockat bort Scrooges girighet och ohälsosamma pengafokus till förmån för en cynism i människosynen, avtrubbning vad gäller våld, och en ändamålet helgarmedlen attityd rent allmänt i brottsbekämpningen.

Någonstans ligger det nära till hands att associera till Ben Afflecks våldsbenägna Batmantolkning i Zack Snyders tjusiga och gravt underskattade Batman v. Superman.

Knockad av Bermejos mörka realistiska 3D-stil

Slutligen måste jag också berömma teckningarna i detta verk. Jag har sagt det tidigare, men nämner det igen. Jag är knockad av Bermejos teckningar. Mannen är fantastisk. Det är så lätt att älska hans mörka, detaljerade nästan 3D-realistiska stil präglad av uttrycksfull ”grittiness”. Det vore med andra ord lätt att fortsätta ösa beröm över detta excellenta konstnärskap, men jag slutar här och låter serierutorna tala för sig själv.

Uppfriskande läckert

Och på tal om just det här med grittiness; Batman Noel är definitivt vuxen i sin ton, och feelgood är knappast det första man tänker på. Eller det femte eller tionde för den delen. Men uppfriskande läckert är det här verkligen. Det vill jag lova.

Fotnot:
Batman Noel utkom redan 2011, men är lika aktuell varje jul sedan dess

Lee Bermejo har även bland annat tecknat miniserien Lex Luthor: Man of Steel, sedermera utgiven som graphic novel under titlen Luthor 2005 och Joker, en graphic novel från 2008, som för övrigt recenserades tidigare i år här på JPS Media.

print

Våra samarbetspartners