BRIAN AZZARELLO : BATMAN: DAMNED – fantastiska teckningar och en story som vill mer än att servera raffel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: DC
Språk: Engelska
Illustratör: Lee Bermejo
Genre: Serier, Graphic Novels
Antal sidor: 176
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-09-10
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-07-06

Detta tjusiga verk har dessvärre legat på vänt och dammat på (serie)hyllan alldeles för länge, men nu när Batman-rebooten med Robert Pattinson i titlerollen äntligen får sin biopremiär nästa månad finns det all anledning att ta tjuren vid hornen och skriva ner några rader eller hundra om denna urläckra skapelse där varenda ruta ter sig som ett konstverk.

Damned är skriven och illustrerad av Brian Azzarello respektive Lee Bermejo, två meriterade herrar som även ligger bakom rosade graphic novels som Batman: Noél, Lex Luthor: Man of Steel och Joker tidigare. Batman: Damned betecknas för övrigt också som en lös fortsättning på just Joker, och när vi kommer in i handlingen ligger en skadad Batman alias Bruce Wayne blodig och skadad i en ambulans.

Orolig för att ha mördat

Vad har hänt? Batman har ingen aning. Han minns inget av vad som hänt i sammandrabbningen med Jokern, så han blir förvånad när han ser på nyheterna när hans kropp fiskas upp ur Gotham River.

Dock blir vår mänsklige fladdermus här orolig för att han faktiskt kan ha mördat sin helgalne ärkefiende. Något som inte verkar bekomma tillfällige samarbetspartnern, gamle bekantingen John Constantine, som här är tillbaka i fin krass cynisk form à la sina tidigaste framträdanden i DC:s Vertigo-utgåvor.

Rädslan tar överhanden

Vilket kan behövas eftersom den kantstötta Batman närmast verkar vara på väg mot ett mindre sammanbrott här initialt. I sin ”batcave” hallucinerar den på mer än ett sätt nakne Bruce Wayne, och tror sig se en av sina dräkter attackera honom, varpå rädslan och desperationen uppenbarligen tar överhanden.

Skräckinjagande trollkvinna dyker upp

I flashbacks till barndomen ser vi att Bruce föräldrar inte bara hade lyckliga stunder. Istället avslöjas att den gode Thomas minsann var otrogen mot Martha, och inte blir saken bättre av att den skräckinjagande trollkvinnan Enchantress också dyker upp och antyder att Jokern dog för hans hand. Så kan det gå och förhålla sig. Åtminstone i DC:s senaste outlet för vuxenutgåvor, Black Label.

Vansinnig över Jokerns död

Tillbaka i nutid möter Constantine upp med Batman i en kyrka där en Jesusfigur på korset har skändats. Vem ligger bakom? Jokern? Men han är ju död. Eller är han verkligen det?

Sedan dyker allas vår kvinnliga favoritknäppis Harley Quinn upp och ställer till det med ett enormt bombdåd i närheten av där Batman och Constantine som av en händelse råkar befinna sig. Hon är vansinnig över att Jokern gått hädan till de sälla jaktmarkerna, och vill se ”The Caped Crusader” dö.

Justice League Dark

Vad mer? Jo, som bonus serveras man även cameos från DC:s mer udda och ockulta hjältar i superhjältegruppen Justice League Dark. Såväl Deadman och demonen Etrigan, som trollkvinnan Zatanna och Swamp Thing fyller viktiga roller här, och med tanke på berättelsens konsekvent mörka ton gör de sig väl i det här sammanhanget.

Har velat mer med sin story

Ett sammanhang som inte bara är mörkt för övrigt, utan även fullt logiskt vuxet. Det hela ter sig på det hela taget som ett moget stycke seriekonst där tydlig skräckestetik av gotiska mått, drag av film noir och svåra känslostormar blandas till en välsmakande edgy och frispråkig mix som långt ifrån ignorerar actionsekvenser. Fast Brian Azzarello har velat mer med sin story än att servera raffel. Det här är en annan Batman-historia än många andra, och det kan jag verkligen uppskatta.

Fantastiska teckningar

Sedan kan jag inte nog berömma Lee Bermejos teckningar. Varenda bildruta skulle passa att hänga på väggen. Detaljrikedomen, livfullheten och 3D-känslan överträffar det mesta jag skådat i serieväg. Fantastiskt är nog ordet jag letar efter här.

print

Våra samarbetspartners