MNW 50 år! – Det svenska skivbolaget firas med stor jubileumsbox

Klicka på bilden, för att se hela bilden

MNW 50 1969-2019 (21 CD och 120-sidig booklet)
[MNW / Universal Music]

I år är det 50 år sedan Sverre Sundman, Lorne de Wolfe och Bo Anders Larsson – ett gäng musikintresserade grabbar i tjugoårsåldern, samlades runt en bandspelare i ett pojkrum på Vaxholm och drog igång skivbolaget Music Network; d.v.s. MNW. Universal Music, som idag förvaltar MNW:s musikhistoriska arv, firar den klassiska skivetikettens jubileum med att släppa den stora samlingsboxen MNW 50 1969-2019 med 21 fullmatade cd-skivor, totalt 405 remastrade spår och en 120-sidig booklet med ett rikt text- och bildmaterial som berättar den femtio år långa historien om ett av den svenska musikens stora flaggskepp.

Musikaliskt handlar det om en färgsprakande resa från Gunder Hägg och Blå Tågets sena sextiotals- och tidiga sjuttiotalsalster till 2000-talets utgåvor med bl.a Jack Vreeswijk, Nike & Röda Orkestern och Love Antells band Florence Valentin. Där emellan återfinns en mängd artister och band som genom åren på flera sätt har varit av stor betydelse för det svenska musiklivet: Hoola Bandoola Band, Mikael Wiehe, Björn Afzelius, Eldkvarn, Peter LeMarc, Freddie Wadling, KSMB, Tant Strul, Pink Champagne, Stefan Sundström, The Wannadies, Contact, Arbete & Fritid, Wilmer X, Dag Vag, Ebba Forsberg, Commando M Pigg, Nynningen, Rolf Wikström, Bosson och Toni Holgersson. Album som Nationalteaterns Livet är en fest, samlingen Sånger om kvinnor och den liveinspelade punkdokumentationen Oasen med bl.a Ebba Grön, Grisen Skriker och Urin är bara ett par exempel på MNW:s många klassiska utgivningar genom åren.

Samlingsboxens tyngdpunkt ligger förstås på utgivningar gjorda på den egna MNW-etiketten, men boxen rymmer även artister, band och låtar på de andra svenska etiketter som sedan flera år tillbaka ingår i MNW Music Group: MVG, Mistlur, White Jazz, Nacksving, Amalthea, Manifest, Radium 226.05 och Wire m.fl. – indiebolag var kataloger bidrar till boxens spår med bl.a Thåström, Imperiet, Lolita Pop, Docenterna, Di Leva, Dan Hylander & Raj Montana Band, Fläskkvartetten, The Hellacopters, The Nomads, Union Carbide Productions, Thirteen Moons och Doktor Kosmos. Ett urval av all den högkvalitativa folkmusik som genom åren har getts ut av MNW (Norrlåtar, Väsen, Groupa med Sofia Karlsson och spelmannen Wille Toors mytomspunna Natt vid Skvaltkvarn m.m.) har samlats på egen skiva i boxen, då den utgör ett eget, viktigt kapitel i MNW-historien.

En bonus-cd i boxen (CD 21) har fått undertiteln MNW KULT och är till brädden fylld av diverse “udda” coverversioner och udda fynd hämtade ur den breda MNW-katalogen. Här finns t.ex The Leather Nuns Englandshit med bandets mörkt pumpande version av ABBA:s Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), Freddie Wadling och Fläskkvartettens magiska tolkning av klassiska Over The Rainbow¸ Annika Blennerhed (som råkar vara Albin Lee Meldaus mamma) gör jazz av The Clash London Calling och Ann-Kristin Hedmark sjunger Blå Tåget-medlemmen Torkel Rasmussons svenska översättning Totos Human Nature, som ju är mest känd som en av Michael Jacksons många världshits. Dessutom rymmer MNW Kult-cd:n även oväntade tolkningar, svenska översättningar och covers på bl.a The Beatles, The Rolling Stones, Dylan, Velvet Underground, The Doors, T.Rex, John Holm och Peps Persson.

Research, urval och sammanställningen av musiken är gjord av Claes Olson / COMEDIA, som även har skrivit texten Historien om MNW – 50 år i boxens booklet. Samtliga spår har remastrats av Henke Jonsson på Masters of Audio i Stockholm och Pär Wickholm / Wickholm Formavd svarar för den grafiska formgivningen. Jubileumsboxen har tillkommit på initiativ av Jimmi Storm och Jan Friberg på Universal Music AB.

Releasedatum: 13 december 2019.

OBS! I samband med jubileumsfirandet har Universal Music passat på att gräva i arkivet och digitaliserat ett tjugotal album och singlar som nu släpps digitalt i tillsammans med boxen. På listan står återutgivningar med bl.a Komeda, Nynningen, Ricky Ricardo, Plastico, Look Twice, Pork Lift, Karl Kanga, Raj Montana, Stonecake och Commando M Pigg.

© COMEDIA

print

Våra samarbetspartners