ZOMBIELAND: DOUBLE TAP

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ruben Fleischer
I rollerna: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin, Emma Stone, Rosario Dawson

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-10-18

I en intervju på ålderns höst sa en av skräckfilmens ikoner Lon Chaney Jr (Wolfman) att han tyckt “sin baby” Varulven och de andra två klassiska monstren Frankenstein och Dracula skämt ut sig när de mötte Abbott och Costello.

Abbott and Costello Meet Frankenstein räknas fortfarande som den mest lyckade skräckparodi som gjorts. I modern tid har till exempel. En amerikansk varulv i London blivit ett kvitto på att skräck och komedi mycket väl kan gå hand i hand.

Det är nu tio år sedan den också mycket lyckade Zombieland hade premiär, och det är glädjande att den nu senkomna efterföljaren lever upp till sin föregångare. Ruben Fleischer jobbar med samma manskap som sist, och om ni inte missar eftertexterna ser ni att Bill Murrays ande fortfarande svävar över vattnet. Murray gjorde ju en obetalbar gästroll i ettan också och var frontfigur i The Dead Don’t Die, så kärleken till zombies måste vara besvarad.

Det gamla gänget Wichita, Little Rock, Tallahassee och Columbus hamnar på sin färd genom Zombieland i allt från Vita Huset där de firar jul till ett sönderfallet Graceland där Tallahassee (Woody Harrelson) hade hoppats på att få trampa samma samma golv som en gång “The King Of Rock’n’Roll”.

Många träffsäkra repliker om och kring kändisar, filmer och tidsfenomen passerar revy, och man tillåter sig t.o.m att skämta om nya typer av zombies som hämtat näring i Terminator och Homer Simpson.

När Romero med The Night Of The Living Dead gav zombie- och voodoomytologin nya spelregler och transporterade den från Port Au Prince på Haiti till USAs storstäder måste genren också – precis som jag skrev i inledningen om Abbott & Costello – kunna tillgodose sig gåvan att kunna skratta åt sig själv. Zombieland 2 fyller detta krav med råge.

Skriven 2019-10-16

print

Våra samarbetspartners