HELAN OCH HALVAN (Stan & Ollie)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jon S. Baird
I rollerna: Steve Coogan, John C. Reilly, Nina Arianda, Shirley Henderson, Danny Huston

BETYG: FEM
PREMIÄR: 2019-03-22

Deras relation brukar kallas den ultimata kärlekshistorien, och då utan några snuskiga baktankar baserade på dert faktum att herrarna ofta sov i samma säng i sina kortfilmer.

Om vi nu skall hålla oss till fakta så var Stanley Jefferson Laurel och Oliver Norvell Hardy (Helan och Halvan här hemma men de hade olika namn på världskartan) under sin storhetstid mer arbetskamrater än vänner. Bägge hade sitt eget sociala liv utanför studion och de var dessutom mycket olika som individer. Stan sjöng gärna flaskans och kvinnornas lov medan Ollie spelade och trivdes på golfbanan.

När Helan och Halvan gör avspark befinner vi oss under inspelningen på Way out West och året är 1937 när de stod på toppen av sin karriär. Hal Roach styrde sin studio med järnhand och höll dem och samtiden populäraste komiker Chaplin, Harold Lloyd och Buster Keaton i underbetalda slavkontrakt i förhållande till vad de drog. in.

Laurel och Hardy jobbade med separata kontrakt, och som den affärsman Stan var förnyade han inte det varför Roach försökte para ihop Ollie med Harry Langdon, en av bolagets komiker i ledet under Laurel och Hardy. Stan som hade kommit till USA med samma båt som Chaplin noterade att denne startat ett eget bolag tillsammans med Mary Pickford och Douglas Fairbanks Sr beklagade att inte Ollie hade backat upp honom hårdare vid löneförhandlingarna.

Detta faktum låg som en mörk skugga över deras förhållande när handlingen så förflyttas fram till 1953 när de reste i England och uppträdde i folktomma salonger. Paradoxalt var det ändå under deras svanesång bägge upptäckte att de hade en verklig vän och bundsförvant vid sin sida. Deras fruar stod vid deras sida, men det var varandra de lutade sig mot när de med sviktande hälsa kämpade för att försöka samla ihop spillrorna av en svunnen karriär. Några år tidigare hade de spelat in Atoll K – sin sista film – i frankrike och inspelningen hade varit en mardröm då Laurel var sjuk under hela inspelningen. Nu hade han tillfrisknat och istället var det Hardys dåliga hjärta som höll på att omintetgöra turnén.

Helan och Halvan är ett kraftprov av John C.Reilly som Hardy och Steve Coogan som Laurel. Bägge kommer originalen så nära som bara är möjligt i språk såväl som mimik och utstrålning. Laurels auktoritet och kreativitet som stod i sådan kontrast till “dårfinken” som hunsades av “pösmunken” Hardy framför kameran.

Det skall erkännas att man kanske får en extra kick av filmen om man känner till lite om bakgrunden och om och kring deras berg och dalbane-liknande karriär. Jag skall avsluta denna lovsång med ett exempel. Stan Laurel står lite vemodigt och betraktar en stor skylt med reklam från Abbott och Costellos senaste film Olycksfåglarna Flyger Till mars. .Det var förvisso Abbott och Costello som tog över efter Laurel och Hardy på fyrtiotalet men nu i nådens år 1953 var de lika passé som dom då Universal var på väg att fimpa dem och kronofogden stod utanför dörren. Komikerparet för dagen var Dean Martin och Jerry Lewis.

Nåväl, med eller utan kunskap om dessa gudabenådade komikers liv och leverne framför och bakom kameran får ni er till livs en helgjuten upplevelse som värmer ända in i själ och hjärta. Det blir en femma med råge.

Skriven 2019-03-20

print

Våra samarbetspartners