CHRISTER BORG, Mina nöjesbekanta – från A till Ö (Kira Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Känt folk som har träffat Christer Borg

Christer Borg recenserade aldrig filmer, vilket gjorde att vi sällan träffades ute på fältet. Det blev istället i Alfies Jazzbutik eller hemma på någon fest hos nämnde Alf Nilsson jag språkade med Christer och hans dåvarande fru Barbro. Det var istället Björn Fremer som var “front man” och jag märkte att Christer Borg hade lika roligt som omgivningen när The Big Bear show var igång.

Malmös recensenter recenserades

I sin sista bok Mina nöjesbekanta – från A till Ö (Kira Förlag) hedrar Christer mycket riktigt Björn Fremer med ett kapitel med roliga minnen av sin gamle kollega och vapendragare i vått och torrt. I förorden berättar han till exempel roligt och med självironi om ett kåseri av reklammannen Rune Häger i Nöjesguiden 1984 som gick ut på att Malmös recensenter själv recenserades. Hägers vassa penna var inte nådig mot Fremer, Kaplan, Aghed och de andra “stora elefanterna” som dansade på dagstidningarnas nöjessidor, men en man klarade sig galant nämligen “Mr lätt och lagom” Christer Borg.

Äventyr med ABBA och delat bröd med Quincy Jones

Det är ingen tillfällighet att stjärnor och kändisar – nyktra som onyktra – lugnt kunde anförtro sig till Christer Borg, orden skvaller och skandal ingick inte i hans ordförråd. Christer hade ett långt äventyr med ABBA, och då givetvis även med Stickan Andersson och om och kring detta delar han minnen med oss. Jazz var hans passion och att han delat bröd med giganter som Quincy Jones, Benny Goodman, och Dexter Gordon från det stora landet i väster såväl som våra egna utgåvor Charlie Norman och Gunnar “Siljabloo” Nilsson är givet.

Underhållande mix av artister på nyanserat vis

Att hamna på sexklubb med Rolling Stones eller på Sinatrakonsert med Roger Moore flyger liksom bara med i förbifarten. Ja det är en minst sagt underhållande mix av artister inramade av talande bilder av Christer Borg tillsammans med dem. Imponerande, men ändå lätt och lagom presenterade med den lågmäldhet som utmärkte allt vad Borg satte tänderna i. Få nollor och lika få femmor delades ut eftersom Christer ansåg att det mesta skulle betraktas nyanserat och detta faktum föll säkert i god jord hos de flesta artister och skådespelare också. Dock inte hos Mats Rådberg och Suzanne Reuter, enligt Christer och jag tror honom.

Ett fantastiskt liv

När Christer Borg gick ur tiden förra året lär han ha sagt till sina vänner dagen innan. Tänk vilket fantastiskt liv jag levt. Läser ni boken om A till Ö tycker ni nog som jag att det är årets understatement.

Skriven 2019-06-02

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners