ZLATAN IBRAHIMOVIC & LUIGI GARLANDO : ADRENALINA – mollstämt med stänk av humor när stjärnan gör bokslut efter 35-årig fotbollskarriär

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Adrenalina – My Untold Stories
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Översättning: Viveka Holm
Genre: Biografier, Fotboll, Sport
Antal sidor: 250
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-12-08

När barnen för första gången följer med mamma Helena för att flyga reguljärt, så undrar de vad alla de där andra människorna gör i deras flygplan … ?! Ja, Zlatan föredrar att flyga privatplan. Det är mycket bekvämare. Och han är stolt över att ha köpt en Ferrari för 6,5 miljoner.

Det är sådant som skulle ge Greta Thunberg skrämselhicka. Vi vanliga dödliga säger åt ungarna att de absolut inte får ha glitter på julkorten eller i julgranen, eftersom det är miljöfarligt, och självklart ska man inte ha bil, eftersom det går lika bra att åka buss och tåg med alla andra. Men Zlatan är inte alla andra. Så klart. Och det är inte pengar som motiverar honom. Så klart. Fast han har koll på pengarna. Så klart. Främsta drivkraften för framgångarna och för att ta sig an nya utmaningar hintas det om i titeln: Adrenalin.

Sparsamhet och generositet

Helena försöker uppfostra barnen till att själva ha koll på sina pengar, men de är smarta nog att spara sina egna pengar och be Zlatan om allt när de ses … Zlatans egen pappa försökte spara sonens studiebidrag på 750 kronor när han gick i gymnasiet. Zlatan hävdade att det var hans pengar – och han fick rätt. Första egna kreditkortet glömmer man inte. Zlatans egna barn har fått egna kreditkort och egna fickpengar mycket tidigare i livet.

Olika barndomstrauman är grundligt utredda och diskuterade i Jag är Zlatan, samtalet mellan Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz som blivit en bästsäljare i hela världen.

Adrenalina är en fristående uppföljare, en “vad hände sedan bok”, ett bokslut över 35 år med fotboll, men också en fristående samtals- och essäbok där Zlatan samtalar med den välrenommerade italienske sportjournalisten Luigi Garlando om olika ämnen i olika kapitel — som spelarna, journalisterna, domarna, agenterna …

Mollstämt med stänk av humor

Det blir ofta mörkt och mollstämt, och sedan bryter Zlatans humor igenom. Ibland måste han påpeka att han skojar. Och ibland blandas skämt och allvar. För visst var Björn Borg värd titeln som Sveriges bäste idrottare genom tiderna … men visst hade Zlatan velat ha den titeln själv. Och han är mäkta stolt över Jerringpriset – det ultimata beviset på att vara folkkär – och att han är de ende fotbollsspelare som (individuellt) vunnit detta pris.

Blev starstruck över att träffa Björn Borg

När det gäller Björn Borg är Borg tydligen den ende som har kunnat göra Zlatan Ibrahimovic starstruck. (Den som hade fått se detta …) Vem av dem är störst idrottare? Det är lönlöst att jämföra olika sporter och olika tidsåldrar. Vem är starkast av Bamse och Pippi Långstrump? De är båda starkast i sin värld.

Borgs folkkärhet är av ett annat slag – när man läste Ren vilja (biografin om Björn Borg, där subjektet själv inte medverkade) så övervägde allt det tragiska, och folk älskar stora tragedier. Det har varit så sedan antikens dagar. Man har svårt att tänka sig Zlatan gå igenom X antal uppslitande skilsmässor, falska vänner som säljer storys till pressen, destruktivt drogmissbruk och att folk försnillar alla hans surt förvärvade slantar.

När löningen kom från Manchester United gick Zlatan i taket över att de dragit av ett helt pund från lönen – eftersom han druckit en juice i minibaren.

Zlatan har stenkoll.

Smarta människor handlar på IKEA

Anekdoten från Jimmy Kimmel Live om att smarta människor handlar på IKEA är så klart helt sann. Och Zlatan vidhåller att Trump är skyldig honom pengar, eftersom hans lyxiga svit i Trump Tower halverades i värde när Trump vann presidentvalet.

Förutom en del lyx – som ovan nämnda Ferrari – ska pengar investeras klokt och ge avkastning. Man ska inte sälja fastigheter för halva priset.

Zlatan tar upp mycket gammalt groll med gamla antagonister inom fotbollsvärlden – men passar också på att berömma Wayne Rooney och Kevin De Bruyne, och att försonas med några gamla antagonister. Fast inte med Romelu Lukaku. Där är försoningsdörren stängd. Zlatan påpekar också att det finns mycken dubbelmoral i fotbollens värld. I två år knäböjer alla och bruk av n-ordet leder till stoppad match. Bruk av z-ordet ledde dock till att Zlatan själv fick en varning för hur han betedde sig mot publiken som provocerade.

Z-ordet var inte Zlatan.

Tredje akten börjar

Hur blir tredje akten? Efter sportkarriären? Det är det ingen som vet. Hoppas bara att den blir bättre än för Björn Borg – med skilsmässor, förskingring och allmänt elände. Hoppas att Zlatan och Helena kommer att leva lyckliga i alla sina dagar i sin nyrenoverade femvåningskyrka i centrala Stockholm … Fast efter boken skrevs verkar separationen ha blivit ett faktum.

Man kan få hoppas på ett “så levde de lyckliga i alla sina dagar” i alla fall. Zlatans sätt att berätta om hans statys öde som metafor för hans eget liv är nog så sorglig -hans öde har växlat mellan att sättas på piedestal och att knuffas ner och bankas ner i skiten. Ett lyckligt slut kräver en medelväg mellan skit och isolering på gyllene piedestal.

Påve Franciskus sportiga julklapp

Zlatan har förresten fått träffa påve Franciskus. Eller om det var påve Franciskus som fick träffa Zlatan? Italien förstår att hedra sina fotbollsgudar – och det är passande att Zlatan till vardags har utsikt över Il Duomo i Milano.

Påve Franciskus fick förresten en Milan-tröja av Zlatan Ibrahimovic och boken Adrenalina i italiensk originalupplaga. Efter detta kan Jultomten skippa att besöka Vatikanstatens största kändis – jullyckan för ett sportintresserat fotbollsfan kan redan vara komplett.

print

Våra samarbetspartners