JAN SÖDERQVIST : REN VILJA BERÄTTELSEN OM BJÖRN BORG – magnifik volym och entusiastiskt idolporträtt, men utan deltagande av Borg själv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bookmark Förlag
Genre: Sport, Tennis
Antal sidor: 400
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-02

Henrik VIII hade tennis som sin favoritsport. 400 år senare får den svenske konungen Gustaf V upp vittringen på tennis … Han har hittat sin nya favoritsport och den lanserar han i Sverige.

Vinner fem Wimbledon i rad

Så småningom sipprar intresset för denna överklassens sport ner till medelklassen och arbetarklassen … och en annars hockeyintresserad liten grabb slår särdeles hårda backhandslag mot familjens garageport med sitt nyvunna racket – med samma fattning som man annars håller en hockeyklubba. Ingen tränare finns på plats och kan rätta honom.

Så småningom vinner grabben Wimbledon fem år i rad, han vinner Franska öppna mästerskapen hela sex gånger, har en “best frenemies” relation med John McEnroe och skapar rubriker gång på gång.

26 år gammal är karriären slut … och sedan blir det ännu fler rubriker.

Fantiserade om att göra intervjubok

Björn Borg blev framröstad som Sveriges bäste och mest populäre idrottsman genom tiderna. Den betydligt yngre Zlatan Ibrahimovic kom tvåa och var inte nöjd. Ändå har Zlatan redan en självbiografi, en intervjubok skriven av David Lagercrantz.

Jan Söderqvist fantiserade om att göra samma sak – en intervjubok med Björn Borg. Borg tackade vänligt men bestämt (och fåordigt) nej via SMS. Så det fick bli en gammaldags biografi istället, där man granskar alla möjliga källor, och sammanställer dem till en berättelse.

Jan Söderqvist har lyckats få allt till att bli en berättelse i tre akter, där huvudpersonen verkar vara nere för räkning gång på gång.

Två fruar har skrivit biografier

Det finns inte någon brist på material om Björn Borg. Det finns massor av intervjuer (en av de tidigaste gjordes i Lilla Sportspegeln) i olika media, både med Borg själv och med andra tennisspelare, med tränare, vänner och bekanta, med rivaler och flickvänner. Det finns en uppsjö av tennismatcher och resultat att kommentera. Det finns även böcker där Björn Borg figurerar.

Bland annat så har två av Björn Borgs fruar skrivit biografier om sin respektive tid tillsammans med Borg, Jimmy Connors och andra tennislegendarer har skrivit självbiografier där de öppenhjärtigt berättar om livet i tenniscirkusen vid den här tiden och de strör frikostigt med beröm över Borg som tennisspelare. John McEnroe, Borgs vän och nemesis, beskriver i sin egen vältaliga självbiografi en unik “bromance” som pågick mellan de båda rivalerna, och han är även öppen när det gäller Borgs festande och kokainmissbruk. McEnroe orkade hänga med Borg en enda natt– och det var knappt att han orkade med den …

Barnarbete förbjudet, utom i kändisbranscher

Det spekuleras mycket om varför Björn Borg lade av vid 26 års ålder. För att festa mer? För att McEnroe var bättre? För att det inte var roligt att träna längre? För idén med kalsongerna?

Det är inte unikt att det går åt pipsvängen för många kändisar som slagit igenom tidigt inom musik, skådespeleri, sport och så vidare. Barnarbete är förbjudet -utom när det gäller lukrativa kändisbranscher. Barn som inte får någon normal ungdom och barndom finns det gott om. Samtidigt som Jan Söderqvist själv är nöjd med en språkresa till England och en biljett för att titta på Wimbledon – ja, då är Björn Borg redan multimiljonär och tenniscirkusens stora primadonna. Sånt sätter sina spår.

Ingen ljus framtid

Boken är rikt illustrerad med svartvita foton. Sorgligast i boken är bilden på Ted Gärdestad och Björn Borg tillsammans som nyblivna tonåringar och bästisar, och de ser så hoppfulla ut …Men framtiden blev inte så ljus och enkel för någon av dem, och Ted reste sig inte igen, för att få någon slags revansch i tredje akten.

Det gick i alla fall bra för garagedörren – den blev värderad till multum av Antikrundan, och medan alla de andra gamla garagedörrarna från samma gata gick till tippen, så sparades den mest skamfilade – eftersom alla de stora bucklorna var resultatet av Björn Borgs berömda hårda backhand.

Ren vilja är en filmiskt berättad biografi och ett entusiastiskt idolporträtt av Jan Söderqvist som säkert kommer att tillfredsställa tennisfans – en magnifik volym som kommer att ligga under många julgranar i år.

Skriven 2020-11-13

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners