ERIK SÖDERLIND tolkar Paul McCartney

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En av Sveriges absolut främsta och kända Jazzgitarister tar sig an Beatles. Lyssna på fantastiska Erik Söderlind tolka världens genom tiderna största rockgrupp, The Beatles.

Gitarristen Erik Söderlind tillhör den svenska jazzeliten och har spelat med världens främsta i genren. Han är gränsöverskridande i sitt musikaliska uttryck, vilket hörts i samarbeten med sångerskor som Lisa Nilsson och Louise Hoffsten. Här bjuder han på nya tolkningar av McCartneys låtskatt på klassisk nylonsträngd gitarr. Med en jazztouch, utan att våldföra sig alltför mycket på Sir Pauls geniala melodier. “Paul McCartney är för mig ett geni i ordets rätta bemärkelse,” säger Erik.

Det är omöjligt att inte beröras av Beatles musik. Om hundra år kommer Lennon & McCartney att jämställas med de största klassiska kompositörerna och låtskrivarna någonsin – och deras musik kommer alltid att upptäckas på nytt.

– Jag minns själv när jag som barn första gången hörde Beatles. Det var på en campingsemester med familjen och jag satt i vår gamla Volvo. Jag fastnade direkt och fortsatte att lyssna på låtarna under hela resan. Det blev massor av mil och massor av låtar, säger Erik Söderlind.

Det är förstås heller inte enkelt att förvalta ett musikaliskt arv som så många har så personliga kopplingar till och bestämda åsikter om. Men det är samtidigt musik som visat sig fungera i så många olika tolkningar. Grunden är inte sällan Paul McCartneys genialiska melodier och utsöka harmonier, som gör att de också fungerar så bra i instrumentala versioner.

– Få andra än Paul McCartney har lyckats skriva så fantastiska låtar, med så rika melodier och harmonier. Dessutom har det blivit enorma hitlåtar som står sig än idag. Det är helt enkelt fantastiskt, säger Erik Söderlind.

Erik Söderlind tillhör själv den svenska jazzeliten och har spelat med världens främsta i genren. Han är samtidigt gränsöverskridande i sitt musikaliska uttryck, vilket han inte minst visat i återkommande samarbeten med sångerskor som Lisa Nilsson och Louise Hoffsten.

När han nu för första gången endast låter sin gitarr tala är det ett naturligt steg för honom – och ett efterlängtat sådant av hans trogna publik som redan mött den sidan av honom. I Erik Söderlinds personliga tolkningar av McCartneys låtskatt blir det inte det bara uppenbart vilken oerhört skicklig och lyhörd gitarrist han är, med sitt typiska fingerspel. De egna arrangemangen bekräftar också hans unika musikalitet, fraseringar och starka känsla för melodispel. Det blir ett dynamiskt möte som än en gång visar varför Sir Pauls musik är älskad av generationer – och som samtidigt tar oss med på en ny resa med nya musikaliska förtecken. Det har varit ett digert låtmaterial att gå igenom.

– Valet av låtar har varit en utmaning. Det finns så många låtar att välja mellan, men jag har gått på min magkänsla och tänkt på vad som passar den akustiska gitarren bäst, och hur jag kan göra låtarna rättvisa. Dessutom är melodierna är så pass starka i sig, och jag har inte velat “mecka” för mycket med dem. Det är viss skillnad från det traditionella “jazztänket” där improvisationen får ett större utrymme, säger Erik Söderlind.

© Playground 2019-03-18

print

Våra samarbetspartners