EN JULSAGA, S:t Johannes kyrka, Malmö den 7 december 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Medverkande:
Malmö akademiska kör & orkester
Dirigent: Daniel Hansson
Recitatör: Gustav Blohm
Sopran: Sabina Zweiacker
Gossopran: Torsten Edén

Årets En Julsaga var väldigt lik fjolårets men inget ont i det, traditioner ska man värna om. Det hela inleddes med att en duo och en stråktrio tillsammans ställde sig mitt i kyrkgången och framförde Frid på jord. Detta följdes av stråktrions Polka från Malexander. Under tiden samlades kören på varsin sida av kyrkan uppdelad på en kvinnlig och en manlig del. Dessa framförde därefter växelvis Veni Emanuel. Som slutkläm vandrade de fram mot koret där stycket avslutades med en liten jojk.

Sibelius Julvisa

Kören fortsatte sedan med att framföra Jul jul strålande jul innan dirigenten och tillike musikaliske ledaren Daniel Hansson höll ett kortare välkomsttal. Därefter överlät han scenen till Kristianstadbördiga sopranen Sabina Zweiacker, som klev in och sjöng Sibelius Julvisa.

Bloom reciterade

Till slut var det så Ebenezer Scrooge i form av Gustav Bloom att stå i fokus. Gustav reciterade äv Dickens klassiska julberättelse En Julsaga förra året då han fick vara stand in för Lars Humble. Delar av berättelsen lästes upp innan kören tog vid med Lo, How a Rose E’er Blooming. Berättelsen varvades med delar ur Glasynovs Årstiderna op. 67 och Rebikovs Christmas Tree Suite.

Spöklikt med elvaåring

Strax därefter dök spökena upp i handlingen. Sabina Zweiacker intog scenen som “Gångna Julars Ande” och framförde Stilla natt. Blott elvaåriga Torsten Edén fick gestalta “Nuvarande Julens Ande” när han framförde Walking In The Air innan det åter igen var dags för Sabina att framföra julens höjdpunkt, O Helga natt nu som “Kommande Julars Ande”. Andebesöken avslutas med att kören framför Staffan Storms Aspects of Snow 1: At Tago Bay. Då det är dags för Scrooge att vakna framför Sabina Bo Kaspers Orkesters bidrag till jullåts-arkivet Önska dig en stilla natt. Föreställningen avslutades med Mendelssohns Hark The Herald Angels Sing.

Innan publiken lämnade kyrkan undrade dirigenten Daniel Hansson om de ville höra mer, och innan någon hann svara bad han dem komma tillbaka i morgon…

Efter konserten bjöds det på glögg o pepparkakor på kyrkbacken.

Skriven 2018-12-07

print

Våra samarbetspartners