EN JULSAGA, S:t Johannes kyrka, Malmö den 8 december 2017

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Medverkande:
Malmö akademiska kör & orkester
Dirigent: Daniel Hansson
Recitatör: Gustav Blohm
Sopran: Sabina Zweiacker
Tenor: Valentin Lundin

Konserten öppnade med Veni Emanuel med kören delad i en kvinnlig och manlig del på respektive sida av kyrksalen. Därefter framförde kören Jul, Jul. Den instrumentala Grind Hans Jässpodspolska gav kören en liten paus. Koppsången med sopranen Helena Emmoth Hagström och det instrumentala julpotpurriet Christmas Cracker avslutade uppvärmningen innan En Julsaga tog vid.

Musik och högläsning

En Julsaga inleddes med högläsning av recitatören Gustav Blohm (som hastigt fick ersätta Lars Humble) ur Dickens klassiska julroman. Det blev sedan växelvis musik och läsning. Musiken bestod till mestadels av instrumentala stycken, typ Alexander Glazunovs Winter variationer, och även det passande körstycket Scrooge.

Höjdpunkt med Malmötenor

Solisterna fick vänta till det blev dags för besöket från forna julars spöke då sopranen Sabina Zweiacher framförde Stilla Natt. Nuvarande julens ande bjöd på körens framförande av Gabriels message och i och med den kommande julens ande var det dags för kvällens höjdpunkt då Malmösonen tenoren Valentin Lundin framförde Jussi Björlings paradnummer O Helga Natt. Mot slutet fick Scrooges önskan om att ändra sitt öde illustreras av en lite annorlunda version av Auld lyng Syne vilken framfördes av Sabina Zweiacher.

En Julsaga avslutades med att kören sjöng Hark The Herald Angels Sing.

Farväl till Högskolan

Detta var för övrigt det sista året som Malmö Högskola höll i denna julkonsert, ty nästa år blir högskolan omdöpt till Malmö Universitet som recitatören så fyndigt uttryckte det. Tilläggas bör också att ensemblen bestod av sisådär 100 personer fördelade på femtio personer var i kören respektive symfoniorkestern.

När tillställningen var över bjöds det på glögg och pepparkakor på kyrkbacken, och det får ju sägas var ett trevligt avslut.

skriven 2017-12-08

print

Våra samarbetspartners